Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 8.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
583.17 Кб
Скачать

128.Показники фінансової стійкості та структури капіталу (методика розрахунків і характеристика).

Оцінка фін стійкості підпр має на меті об'єктивний аналіз величини та структури активів і пасивів підпр і визнач на цій основі міри його фін стабільності й незалежності, а також відповідності фін-госп д підпр цілям його статутної д.

1)Коефіцієнт концентрації власного кап (коефіцієнт незалежності = вл капітал : всього госп коштів.) хар-є частку власності самого підпр-ва у загальній сумі коштів, інвестованих у його діяльність. Чим більший цей коефіцієнт, тим незалежним від кредиторів є підпр-во. Доповненням до цього показника є коефіцієнт концентрації залученого (позикового капіталу). = залучений капітал : заг сума коштів. Сума обох коефіцієнтів дорівнює 1 (чи 100%).

2)Коефіцієнт фінансової залежності = госп кошти : власний капітал є зворотним до попереднього показника. Коли його значення наближається до 1 (чи 100%), це означає, що власники повністю фін-ють своє підпр-во.

3)Коефіцієнт маневреності власного кап-лу показує, яка частина власного капіталу використ для фін-ня поточної д, тобто є вкладеною в оборотні кошти, а яку частку капіталізовано.

4)Коефіцієнт довгострок вкладень = довгострок зобов’язання : (Осн. Ф. + інші позаоборотні активи) показує, яку частину основних коштів та інших позаобор активів профін-но зовнішніми інвесторами, тобто яка частина належить їм, а не власникам підпр-ва.

5)Коефіцієнт довгострок залучення позикових коштів = довгострок зобов’язання : (довгострок зобов’язання+ власний капітал) характеризує структуру капіталу. Зрост цього показника — негативна тенденція, яка означає, що підпр починає все сильніше залежати від зовнішніх інвесторів.

6)Коефіцієнт співвідношення позикових та власних коштів(коефіцієнт заборгованості) =залучений(позичковий) капітал : сума власного капіталу. Зростання цього показника в динаміці також свідчить про посилення залежності підпр від кредиторів, тобто про зниження його фін стійкості.

Коефіцієнт фін залежності = госп-кі кошти : власний капітал.

Коефіцієнт власного капіталу = власні Обор. К. : загальна сума власного капіталу.

Коефіцієн структури залуч капіталу = довгострокові зобов’язання : структуру (заг суму) залуч капіталу.

Коефіцієнт інвестування = загальна сума власного капіталу : (Осн. Ф.+ інші позаоб активи).

Коефіцієнт покриття запасів і затрат = Власні обор кошти : заг сума запасів та затрат.

129.Показники ліквідності та платоспроможності (методика розрахунків і характеристика).

Ліквідність — це показник, який свідчить про те, як швидко підпр може продати активи й одержати гроші для оплати своїх зобов'язань.

1)Величина власних ОК (функц-чий кап-л) = поточні активи - поточні пасиви. Характеризує ту частину власного кап-лу підпр, яка є джерелом покриття поточних активів підпр (тобто активів, які мають період обороту менше ніж один рік). Цей розрах-вий показник залежить як від структури активів, так і від структури джерел коштів. Показник має особливо важливе значення для підпр-тв. Зростання цього показника в динаміці — позитивна тенденція. Осн і постійним джерелом збільш власних об коштів є прибуток.

2)Маневреність власних об коштів. = грошові кошти: власні ОК. Зрост цього показника в динаміці — позитивна тенденція.

3)Коефіцієнт загальної Л (покриття). = поточні активи : поточні зобов’язання. Хар-є співвіднош поточних активів і поточних зобов'язань. Для норм функц-ня підпр цей показник має бути більше за одиницю. Зростання його — позитивна тенденція. Орієнтовне значення показника встановлює підпр самостійно. Воно залежатиме від щоденної потреби підпр у вільних грошових ресурсах.

4)Коефіцієнт швидкої Л. = (грошові кошти + кошти в розрахунках + інші активи): загальна сума поточних зобов’язань. Він аналогічний коефіцієнту покриття, але обчислюється за вужчим колом поточних активів (з розрахунку виключ найменш ліквідну їх частину — виробничі запаси). Кошти, які можна отримати у разі вимушеної реаліз-ії вир-их запасів, можуть бути суттєво меншими за витрати на їх придбання.

5)Коефіцієнт абсолютної Л ("платоспроможності}. = гр кошти : поточні зобов’язання. Він є найбільш жорстким критерієм Л підпр і показує, яку частину короткострок зобов'язань може бути за необхідності погашено негайно. Рекомендована нижня межа цього показника— 0,2.

6)Частина власних ОК у покритті запасів. = Власні ОК: запаси і затрати. Це вартість запасів, яка покривається власними ОК. Має велике знач для підпр торгівлі. Рекомендована нижня межа цього показника — 50%

7)Коефіцієнт покриття запасів. Розрах як спів величини стабільних джерел покриття запасів і суми запасів. Якщо знач цього показника менше за одиницю, то поточний фін стан підпр вважають недостатньо стійким.

8)Доля Обор. К в заг сумі активів = поточні активи : загальна сума господарських коштів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]