Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент.doc
Скачиваний:
524
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.93 Mб
Скачать

Участь в організаційному розвитку

Поняттям "участь в організаційному розвитку" або "вторгнення в організацію" позначаються різні планові заходи, в яких бере участь організація, підрозділ або виробнича група під час програми організацій­ного розвитку.

Види участі в організаційному розвитку такі:

1. Проведення діагностичних робіт. Охоплюють збір інформації про стан організації або підприємства за допомогою інтерв'ю, нарад, опиту­вань, спостережень, ознайомлення з документами організації.

2. Організація використання отриманих результатів досліджень. Під цим розуміють передачу інформації, одержаної при діагностичних захо­дах, членам організації і розробку планів дій на основі цієї інформації.

3. Навчання та підвищення кваліфікації працівників організації.

4. Зміна структури організації вміщує план і практичне здійснення модернізації діючої організаційної структури.

5. Проведення консультацій з групових процесів має на меті допомогти членам організації точніше сприймати й оцінювати явища та діяти відповідним чином.

6. Здійснення впливу на формування та діяльність неформальних груп в організації.

7. Створення формальних груп в організації.

Для того, щоб зусилля з організаційної розробки були успішними, необхідно виконання певних умов:

1. Люди, які займають ключові пости в організації, повинні брати участь у проведенні вихідних діагностичних заходів.

2. Слід запросити консультанта з питань людської поведінки до по­чатку роботи за програмою організаційного розвитку. Керівники та інші члени організації повинні одержати відповідну підготовку, щоб продов­жити й підтримати роботу з організаційного розвитку.

3. Керівники рівня вищого, ніж того, де здійснюється програма організаційного розвитку, повинні підтримати цю діяльність, брати в ній активну участь.

4. Учасники повинні розуміти, що таке організаційний розвиток, якою мірою компоненти організаційного розвитку аналогічні багатьом попереднім управлінським заходам, з якими вони стикались, і як вони можуть допомогти добитися швидкого успіху в програмі організаційного розвитку.

5. Слід використати модель досліджень дією: діагностика стану організації, надання зібраної інформації її членами, складання плану дій, після чого встановлюється діагноз.

6. Робочі групи беруть участь в організаційному розвитку разом з керівником групи.

7. В організаційному розвитку повинні брати участь співробітники відділу кадрів і відділу з питань трудових відносин, щоб підтримати зу­силля для організаційного розвитку. Тому необхідно змінити політику і практику роботи з кадрами.

8. Управління процесом організаційного розвитку повинно здійснюватися ефективно, його результати мають одержувати необхідну оцінку.

До організаційного розвитку слід застосовувати ситуаційний підхід. Не існує єдиного та найкращого засобу систематично підвищувати ефективність організації за допомогою засобів організаційного розвитку.

Заняття № 2 „Ефективність менеджменту”

Навчальні питання:

1. Результативність і ефективність менеджменту

2. Показники ефективності управління

3. Методика розрахунку економічної ефективності управлінської

праці

Навчальна література: [2], с.530...546, [7], с.312...315.

ВСТУП

Організаційні зміни та організаційний розвиток передбачають підвищен-ня ефективності систем менеджменту. А важливим завданням менеджменту є підвищення ефективності роботи підприємств, акціонерних товариств, концер-нів. Підвищення ефективності виробництва вважається основною проблемою переходу народного господарства України до ринкової економіки. Це зумовлено тим, що воно означає найраціональніше використання трудових, матеріальних і фінансових ресурсів, потрібних для випуску продукції, при умові, що від кожної гривні, вкладеної у виробництво, буде отримано максимальну віддачу.