Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент шпори.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
4.52 Mб
Скачать
  1. Широке та вузьке визначення менеджменту, загальні характеристики організацій та складових успіху їхньої діяльності.

У широкому розумінні менеджмент - це вміння досягати поставлених цілей, використовуючи працю, інтелект та мотиви поведінки інших людей. У вузькому розумінні менеджмент - це процес планування, організації, мотивації та контролю організаційних ресурсів для результативного та ефективного досягнення цілей організації.

Менеджмент – це одночасно: система наукових знань, сукупність практичних навичок і досвіду та особисті якості менеджера. Оптимальна комбінація зазначених складових варіюється стосовно функцій м-ту (фін. м-т, упр. персоналом, інноваційний м-т і т.д.), рівня відповідальності м-ра ( стратегічне упр-ня, операційний м-т), галузі д-сті м-ра ( банківський, аграрний і т.д. м-т).

Організація - група людей, діяльність яких свідомо координується для досягнення загальної мети або спільних цілей. Всі організації мають загальні для них характеристики. 1) всі організації використовують чотири види ресурсів : 1-людські ресурси; 2-фінансові ресурси; 3-фізичні ресурси (сировина, устаткування тощо); 4-інформаційні ресурси 2) будь-яка організація є відкритою системою 3) всі організації здійснюють горизонтальний і вертикальний поділ праці: Поділ загальної роботи в організації на її складові частини називається горизонтальним поділом праці. Вертикальний поділ праці - відокремлення діяльності із координації дій від самих дій, що координуються. 4) всі організації мають структуру (сукупність підрозділів та зв’язків між ними, а також взаємовідносин між рівнями управління та функціональними сферами діяльності)

Глобальною метою діяльності будь-якої організації - є досягнення успіху. Складовими успіху при цьому виступають:

а) виживання, тобто можливість існування якомога довше;

б) результативність та ефективність: результативність є наслідком того, що робляться потрібні слушні речі (doing the right things); ефективність є наслідком того, що вірно (правильно) створюються ці самі речі (doing things right).

  1. Визначення основних функцій менеджменту та їх взаємозв’язку в межах циклу менеджменту.

Робота менеджерів полягає у тому, аби поєднати та скоординувати використання людських, фінансових, фізичних, інформаційних ресурсів для досягнення цілей організації. Менеджери це роблять у процесі виконання чотирьох основних функцій менеджменту: 1) планування; 2) організація; 3) мотивація; 4) контролю. Отже, менеджмент у вузькому розумінні - це процес планування, організації, керування та контролю організаційних ресурсів для результативного та ефективного досягнення цілей організації. Зазначені функції менеджменту виконуються у певній послідовності, яка й утворює поняття «цикл менеджменту». Слід зауважити, що такий підхід до розуміння циклу менеджменту зовсім не означає, що процес управління носить дискретний характер (в понеділок - планування, у вівторок - організація і т. д.). Реально у роботі менеджера постійно сполучаються усі перелічені функції менеджменту.

Планування – це процес визначення цілей діяльності організації та прийняття рішень щодо шляхів їх досягнення.

Організація – процес поділу, групування та координації робіт, видів діяльності і ресурсів для досягнення поставлених цілей.

Мотивація – це процес спонукання працівників до діяльності для досягнення цілей організації.

Контроль – це процес забезпечення досягнення цілей організації шляхом постійного спостереження за її діяльністю та усунення відхилень, які при цьому виникають.