Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Inna-1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
488.45 Кб
Скачать

69. Оцінка вартості капіталу.

Загальну суму коштів, яку необхідно сплатити за використання певного обсягу фінансових ресурсів, називають ціною капіталу. Під вартістю капіталу слід розуміти те, у скільки обходиться підприємству весь капітал, що використовується.

Оцінка в-ті кап здійснюється в кілька етапів:

*оцінка вартості власного капіталу;

*оцінка вартості позикового капіталу;

*оцінка середньозваженої ціни капіталу.

Підходи до визначення в-ті власного капіталу

1) на основі дивідендів;

2) на основі доходів;

3) на основі визначення ціни капітальних активів.

Перший підхід полягає в тому, що вартість власного капіталу визначається поточною вартістю дивідендів, які акціонери або отримують, або очікують отримати від підприємства.

Недолік такого способу розрахунку полягає в тому, що формула оперує оцінками вартості власного капіталу за звітний, тобто минулий, період.

Другий підхід — дохідний, який передбачає включення повного розміру прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства.

.

Третій підхід передбачає встановлення нормальної ринкової дохідності акцій, скоригованої залежно від ступеня ризику. При цьому підході використовують формулу:

R = Rƒ + β (RmRƒ),

де Rƒ — ставка дохідності за безризиковими вкладеннями; Rm — середньорічний рівень дохідності звичайних акцій; β — коефіцієнт «бета».

70.Економічний зміст ліквідності активів та платоспроможності підприємства.

Платоспр під-ва х-ється його можливістю і здатністю своєчасно й повністю виконувати свої фіні зобов’язання перед внутр та зовн партнерами, а також державою.

Осн озн платоспр є:

а) наявність у достатньому обсязі коштів на пот рахунку;

б) відсутність простроченої кред заб.

Пот платоспр х-є пот стан розрахунків на під-ві та аналізується на основі даних про його фін потоки: приток грош коштів має забезпечити покриття пот зобов’язань господарюючого суб’єкта.

Перспективна платоспр визначає можливість підприємства у майбутньому розраховуватися за своїми короткостроковими боргами і досліджується переважно за допомогою показників ліквідності

Лікв балансу виражається в ступені покриття борг зобов’язань під-ва його активами, строк перетворення яких у грош готівку відповідає строку погашення платіжних зобов’язань. Лікв під-ва х-є наявність у нього обор коштів у розмірі, теоретично достатньому для погаш короткостр зобов’яз навіть з поруш строків погашення, які передбачені контрактом.

Основною ознакою ліквідності є формальне перевищення (у вартісній оцінці) оборотних активів над короткостроковими пасивами. Чим більше це перевищення, тим сприятливіший фінансовий стан підприємства з позиції ліквідності.

71.Показники ліквідності активів і платоспроможності підприємства: методика розрахунку, економічна інтерпретація, фактори, що впливають на їх рівень.

1. коеф пот лікв (коеф покриття) –визн-ся співвідн усіх пот активів до пот зобов’язань і х-є достатність обор активів під-ва для погаш своїх боргів. Показує, скільки грош од обор активів припадає на кожну грош од пот зобов’язань

,

де ОА — обор активи; КП — короткостр пасиви.

Теоретичне значення— від 1,5 до 2.

Факт, що вплив на нормат знач:

а) зіставл умов надання і отрим комерц кредиту:

б) ефективність роботи під-ва відносно управління запасами:

в) високу оборотн грош коштів, коли під-во може дозволити собі відносно невисокий рівень коеф покриття.

2. коеф швидк лікв

,

де ВЗ — виробничі запаси.

Якщо зрост коеф швидк ліквідності було пов’язано зі збільш величини невиправданої деб заборг, то така тенденція може бути охарактериз як позитивна.

Орієнтовним значенням показника - 0,5 до 1.

3.коефіцієнт абсолютної ліквідності - віднош найбільш лікв активів до пот зобов’язань.

,

де ГК — грош кошти.

Теоретично 0,2—0,35.

4.власні оборотні кошти-х-є ту частину власн кап під-ва, яка є джерелом покриття його пот активів.

ВОК = ОА – КП.

Показує, яка сума обор коштів залишається в розпорядженні під-ва після розрахунків за короткостр зобов’яз.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]