Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Inna-1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
488.45 Кб
Скачать

46. Аналіз стану, стр-ри, розміщення та джерел формування обор. Активів.

ОА беруть однораз. участь у вир. процесі, кард. змінюючи при цьому свою натур-реч. форму. При цьому їх вартість повністю перенос-ся на знову створ. продукт. Осн.призн-ня коштів у ОА є забезп-ня безпер-ті вир. процесу.

ОА / на об.вир.засоби (сировина, паливо) і фонди обігу (ГП, грош.кошти).

Об.кошти – авансов. в грош.формі варт-ть для планомірн. форм-ня і викор-ня об.засобів, що забезп. викон-ня п-вом вир.програми і своєч-ть здійснення п-вом його розрах-ків.

Стан ОА п-ва хар-ся насамперед наявністю їх на певну дату. ВОК = ВК+ДЗ-НА = ОА-КП. До показників, що характ. стан ОК, відносять коеф-т реал. вартості ОК у майні п-ва (Кр.в) – визнач. як відношення вартості ОК до вартості майна п-ва.

Структ. аналіз ОА за видами їх елементів поділ: запаси виробничі, ГП, незав. вир-во, дебіт. заборг-ть, грош. активи. Здійсн-ся стру.аналіз ОА за участі в поцесі відворення: ОА в сфері вир-ва(виробн. запаси, незав. ви-во)-забезп. процес ви-ва; ОА в сфері обігу (гот прод, дебіт заборг,грош активи)-реаліз.

На основі даних фін. звітності можна оцінити джерела форм-ня, стр-ру та розміщення ОК п-ва. Актив балансу свідчить про розміщення ОК, що є в розпор-ні п-ва. Кожному виду розміщеного ОК відповідає окрема стаття балансу.

Дані, що містить пасив балансу, дають змогу визнач., які зміни відбулися в стр-рі вл. та позик.коштів. Крім того, за пасивом балансу можна встановити, звідки взялися ці кошти і перед ким п-во має борг.

Мета аналізу джерел форм-ня обор. активів: оцінка рівня достатності фін. ресурсів передб. для інв-ня в об. активи, а також ступення еф. форм-ня стру-ри джерел їх фін-ня з позиції впливу на фін стійкість і платоспром-ті п-ва.

Зададача такого аналізу: * в-ня обсягу і пит.ваги кожного із джерел коштів, авансов.в ОА; * про аналіз.структ.зруш.в джерелах коштів за 3-5 попер.років, виявити причини цих змін, надати їм оцінку; * проан-ти наявну стр-ру фін.джерел з позицій «Зол.правила фін-ня».

47. Аналіз забезпеченості п-ва ок.

Аналіз ВОК склад-ся з 2 етапів: 1) аналіз наявності власних і прирівняних до них обор. коштів; 2) аналіз забезп-ті власними і прирівняними до них обор. коштами.

1 етап містить:

а) визначення розміру ВОК – підсумок розділу 1 пасиву балансу підсумовується зі стійкими пасивами в покриття нормативів і з цієї суми віднімається підсумок розділу 1 активу балансу;

б) визначення змін ВОК шляхом порівняння їх розмір на поч.і кінець зв. пер;

в) визначення впливу наст. факторів на отримані зміни:

*стат. фонду в частині оборотних коштів;

*викор-ння прибутку, розміщеної в обор. коштах;

*величини стійких пасивів, видача чи позичок кредитів на приріст ВОК та інші фактори.

2-ий етап аналізу ВОК. Для виявлення забезп-ті п-ва ВОК фактична їх наявність порівн-ся з заг. нормативом обор. коштів за підсумком розділу 2 активу балансу. Перевищення факт. наявності над нормативом означає надлишок ВОК, а більш низький розмір – недостачу.

Коеф-т забезпечення пот.д-ті ВОК: Кз= ВОК / ОА.

Цей коеф-т характер. наявність ОК у п-ва, необх.для його фін. стійкості, і визнач-ся як відношення різниці між обсягами джерел власних та прирівняних до них коштів і факт.вартістю ОЗ та інших необор. активів до вартості наявних у п-ва ОА (вир. запасів, незав. вир-ва, ГП, коштів, дебіт. заборг-ті та інших ОА).

Якщо значення коефіцієнта спадає нижче за 0,1, п-во є неплатоспром. Зростання коеф-та проти мин. пер. свідчить про підвищення фін. незал-ті та зниження ризику фін.вкладень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]