Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Inna-1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
488.45 Кб
Скачать

30. Оцінка балансу в динаміці за допомогою горизонтального та вертикального прийомів аналізу.

Основним звітним документом фірми є бухгалтерський ба­ланс, який являє собою моментальний знімок фінансово-госпо­дарського стану фірми на певну дату. Баланс дає змогу оцінити найсуттєвіші ознаки фірми. Саму процедуру оцінки називають читанням балансу.

Баланс — звіт про фін. стан п-ва, який відо­бражає на певну дату його активи, зобов’язання і власний капі­тал

Метою складання балансу є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інф-ії про фін. стан п-ва на звітну дату.

Горизонтальний (у часі) аналіз передбачає порівняння кожної позиції звітності з аналогічною позицією попереднього періоду. Він дає змогу виявити тенденції зміни окр. статей або їх груп, що входять до складу бухг.звітності. В основу цього аналізу покладено обчислення базисних темпів зростання баланс. статей чи звіту про фін. результати п-ва.

Найбільш типовими формами горизонтального аналізу є:

1) порівняння фін. показників зв. і мин. періоду;

2) пор-ня фін. показників зв. періоду з показ­никами за планом;

3) порівняння фін. показників за низку минулих періодів. Метою такого аналізу є виявлення тенденцій змін окремих показників, які характеризують результати фінансової діяльності п-ва.

Вертикальний (структурний) аналіз спрямований на визначення структури фін. показників з виявленням впливу кож­ної позиції звітності на результат у цілому. Верт. аналіз подає фін.звітність у вигляді відносних величин, які характериз. стр-ру узагальнюючих підсумк. показників. Обов’яз­ковим елементом аналізу слугують динамічні ряди цих величин, що дає можл-ть передбачати та прогнозувати структ. зрушення в складі госп. коштів і джерел їх покриття.

Найпошир. є такі форми вертик. (структ.) аналізу:

1) вертик. (структ.) аналіз активів. У процесі цього аналізу визначають співвідн-ня (чистку) обор. та необор. активів; склад обор. і необор. активів, які викор-ть, склад активів п-ва за ступенем їх ліквідності, склад інвестиц. портфеля тощо;

2) вертик. (структ.) аналіз капіталу передб. визначення частки власного та позик. капіталу, склад власного і позик. капіталу, які викор-ть, за видами та склад позик. капіталу за строковістю зобов’язань тощо;

31.Відмінності в с-мах б/о як передумова розбіжностей рез-тів фін. Аналізу п-в різних держав.

У с-мах б/о і звітності різних країн існують суттєві відмінності, обумовл. впливом числ. факторів, до яких можна віднести: правове регул-ня, фін. та под. с-ми, профес. підготовку бухгалтерів та аудиторів, заг. екон. ситуацію у країні, потреби користувачів облік. інф-ії, вплив інших держав тощо. С-ми обліку різняться за організац. будовою, складом і к-тю об'єктів та суб'єктів, рівнем сумісності облік.інф-ії, сферами дії, хар-ром взаємодії із зовн. сер-щем тощо.

Окремі відмінності в нац. облік. с-мах мають місце практ. за всіма ознаками. Напр., методика оцінки виробничих запасів майже в кожній країна різна. Такі країни, як Нім, Японія, США, В.бр. законодавчо регламент. методи оцінки запасів. При цьому викор-ся методи найм. оцінки запасів, що сприяють відобр-ню п-вами макс. прибутку. Але інших ряд країн (Бельгія, Фр, Італія, Швейц тощо) викор. методи, які більш вигідні для п-в і менш вигідні для держави.

Фін. звітність, яку складають п-ва різних країн світу має певні відмінності, зумовлені соц, екон. та політ. чинниками. Ці відмінності значно ускладн. аналіз інф-ії про прийняття рішень в умовах розвитку міжнар. торгівлі, ТНК, глобалізації фін.ринків. На міжнар. рівні здійсн-ся стандартизація б/о у рамках уніфікації обліку, яку проводить комітет з міжнар. стандартів б/о, створений орг.-іями бухгалтерів Австралії, В.бр., Ірландії, Канади, Нім, Мексики, США, Фр і Японії з метою досягнення єдності у пр-пах б/о, викор-вуваних п-вами та ін. орг-іями для складання фін. звітності у різних країнах світу.

В Укр. з 1999 р. розроблено та прийнято 34 Нац. положення (стандарти) б/о, які створювалися на основі Міжнар. стандартів б/о. Урах-ня відмінностей у с-мах оцінки має велике значення (у контексті забезп-ня порівнянності статист.даних) для проведення порівн. аналізу показників прод-ії різних країн.

Форм-ня фін. звітності відпов. до Міжнар. стандартів фін. звітності є 1 із важл.кроків, що відкриває п-вам Укр.можл-ті приєднання до міжнар. ринків капіталу. Звітність сформ.на Міжнар. стандартах фін. звітності відрізн-ся високою інформант-тю і корисністю для користувачів; дозволяє значно ↓ час та ресурси необх. для розробки нових нац. правил звітності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]