Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
informatika_1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
732.16 Кб
Скачать

1. Алгоритм, властивості.

Алгоритм – це певна сукупність дій, які необхідні для вирішення конкретної задачі. Найбільш зручним і ефективним методом проектув. алгоритму є структурний . Щоб побудув. алг. Необхідно виділити в поставленій задачі прості підпункти(під задачі), які наз. модулями, і поступово для кожного модуля створювати власний алг.Алг. в основному склад. з головновного модуля, який включає в себе кілька раніше створених модулів. Алгоритм може бути поданий: усно;словесно;у вигляді блок-схем(алг. Розбивається на кроки, кожен з яких записуємо на окремому блоці, який поєднуємо з іншими блоками лініями з стрілками. Структура:лінійна;розгалужена;циклічна. Властивості: Визначеність— кожен крок алгоритму має бути однозначно і точно описаною дією. Дискретність — покроковий процес розв’язання. Результативність — алг. має вирішити поставлену задачу і дати певний результат. Зрозумілість — усі дії, включені до алгоритму, мають бути у межах компетенції виконавця алгоритму. Скінченність — алг. має складатися із кінченого набору кроків і повинен користуватися скінч. кількість вхідних значень. Універсальність— алгоритм має виконуватися при будь-яких значеннях вхідних даних та початкових умов.

2. Архітектура пк

Склад ПК:основні пристрої 1)сист.блок – містить найважливіші компоненти для функціонув. ПК: процесор,оперативна память,СД-ROM,системна плата і т.д. 2)монітор – основний пристрій показу даних для користування 3)мишка – пристрій для управл. ПК за допомогою клавіш 4)клавіатура – здійснює управління комп’ютером за допомогою рухів і маніпуляцій користувача

Допоміжні пристрої: модеми, принтери, сканери і т.д.

3. Використання авто фільтру в Excel

авто фільтр використовується для вибору необхідних записів (але має обмеження: максимально 2 умови на кожен стовпчик). Виділяємо список, викликаємо Пункт меню Данные/Фильтр…/Автофильтр (Excel2007: вкладка Данные/группа Сортировка и фільтр/Фільтр), біля кожного поля списку буде розташована сіра кнопка зі стрілкою, при натисненні на яку відкривається меню з наступними пунктами:

Все виводить усі значення з позначеного поля, (Первые 10…) виводить до десяти найбільших(найменших) елементів поля

Якщо поле містить порожні комірки, можна вибрати пункти (Пустые) виводить тільки ті записи, де в указаному полі є порожні комірки, (Непустые) виводить тільки ті записи, де в указаному полі немає порожніх комірок Окрім цих пунктів, у меню стрілки можна також обрати одне з наведених значень – елементів стовпчика списку(простий критерій). Напр., у полі Зар/плата працівника натискаємо стрілку і обираємо значення 1500грн. результатом будуть виведені лише записи про працівників з зарплатнею 1500. Якщо необхідно ввести ще одну умову, але вже по іншому полю(складений критерій), напр:дані про робітників з платнею1500 і робочим днем тривалістю 8год. Для цього у відфільтрованій по зарплаті тб натискаємо на полі Робочий день стрілку і вибираємо серед перелічених значень 8год.

(Условие) використовується для створення запиту із виконанням не більш як двох умов(складним критерієм) по вказаному полю.

Наприклад, треба знайти дані про працівників, чия премія перевищує 15 грн. Натискається кнопка зі стрілкою у полі Премія, пункт (Условие), де заповнюємо тільки перший рядок(у випадку якщо дві умови — заповнюємо і перший, і другий рядок і обираємо одну з кнопок «И» чи «Или» у вікні, що зявилося). Примітка:У Ексель2007 немає пунктів Первые10, Условие, натоміть необхідно вибрати з меню стрілки Числовые фильтры Результат запитів, для зручності, можна копіювати у будь-яке місце робочої книги Ексель, щоб в основній тб відмінити використані запити і за необхідності продовжити створювати нові запити для пошуку даних. Для відновлення показу всіх записів списку :Данные/Фильтр…/Отобразить все. Для закриття автофільтру: Данные/ Фильтр…/Автофільтр —таблиця набуде попереднього вигляду і зникнуть стрілки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]