Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Inna-1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
488.45 Кб
Скачать

61.Система показників, що характеризують структуру капіталу: їх економічна інтерпретація, алгоритм розрахунку, нормативний рівень.

  1. Коефт незал:

,

де ВК — власн кап; — заг кап

Х-є частку коштів, вкладених власниками в заг в-ть майна під-ва. Якщо більший або дорівнює 50 %, то ризик кредиторів мін: продавши половину майна, сформованого за рахунок власн коштів, під-во зможе погасити свої боргові зобов’яз.

  1. Коеф фін стійк:

,

де ДПК — довгострі позик кошти.

Відобр частку довгостр пасивів у складі сукупн кап, тобто тих джерел фінансування, які під-во може використовувати у своїй діяльності тривалий час.

  1. Коеф фінансув:

,

де ПК — позик кап

Показує, яка частина діяльності під-ва фінансується за рахунок власних, а яка — за рахунок позик коштів. Ситуація, при якій величина коеф фінансування менша за 1, може свідчити про загрозу платоспром і перешкоджати отриманню кредитів.

62.Внутрішній аналіз кредиторської заборгованості підприємства.

Ан стану кред заб здійснюється поетапно:

-вивч-ся динаміка заг суми кред заб під-ва, її частка у заг обсязі кап та співвіднош до довгостр зобов'яз;

-вивч-ся склад кред заб в розрізі банк, комерц кредиту та внутр кред заб;

-ан використання банк кредиту;

-ан залуч комерц кредиту;

-ан внутр кред заб, її складу, оборотності;

-ан заб з податків та обов'язкових платежів.

Внутр ан короткостр заб проводиться на основі даних аналітичного обліку розрахунків з постачальниками, отриманих кредитів банку, розрахунків з іншими кредиторами.

Аналізу підлягають дані IV розділу пасиву балансу. При цьому визначаються частка окремих статей розділу в заг сумі кред заб, а також відхилення значень цих статей на кінець звітного періоду відносно початку року.

Необхідно звернути на наявність простроченої заб перед бюджетом, позабюдж фондами, зі страх, з оплати праці та перед іншими кредиторами (за тепло, газ, електроенергію, воду).

На ліквідність активів, а значить, і на фін стан під-ва, значний вплив здійснює термін надання кредитів(кред заб).

63.Оцінка ефективності використання власного капіталу.

У процесі здійснення ан власн кап визначають частку його окремих складових, а також оцінюють динаміку його складу і структури за останні періоди.

До складу власн кап відносять:

1. Стат кап х-є поч суму власн кап під-ва, інвестовану у формування активів на початку його створення, розмір визначається статутом під-ва.

2. Додатк кап - приріст вартості майна підприємства в результаті його дооцінки відповідно до встановленого порядку, безоплатного отримання майна в процесі здійснення капітальних вкладень, отриманого емісійного доходу.

3. Резервн кап являє собою зарезервовану частину власного капіталу, що призначена для внутр страх госп д-ті під-ва.

4. Нерозп прибк х-є частину прибутку під-ва, отриманого в попередньому періоді та не використаного на споживання власниками і персоналом.

Джерелами формування власн кап є власні фін рес, які поділяють на внутр та зовн.

У складі внутр джерел формув основне місце належить прибутку, що залишається в розпорядженні під-ва.

У складі зовн джерел формув основне місце належить залученню під-вом додатко пайового (шляхом додаткових внесків коштів у стат кап) або акціонерного (шляхом дод емісії та реалізації акцій) кап.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]