Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Inna-1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
488.45 Кб
Скачать

72.Розрахунок індексу ліквідності підприємства.

Відносний індекс ліквідності

де ЧГП - обсяг чистого грош потоку; - середньоквадр відхил чистого грош потоку від сер вел, що очікується.

Вказує на можливість покриття наявними грош коштами можливі флуктуації грош потоків під-ва. Низьке значення відносного індексу ліквідності відповідає високій вірогідності технічної неплатоспр.

IL<1

Під-во не спроможне покривати очікувані флуктуації грош потоків наявними запасами грош коштів та приростом грош- коштів у результпроведення госп операцій.

IL=1

Наявний запас грош коштів та їх приріст в результаті проведення госп д-ті дозволяє покривати можливі флуктуації грош потоків

ІL>1

Наявний запас грош коштів та їх приріст у результаті господарської д-ті дозволяє покривати можливі флуктуації грош потоків, забезпечуючи при цьому резерв грош коштів, який може бути вигідно реінвестований

73.Нормативні значення основних показників ліквідності активів та платоспроможності підприємства.

Коеф пот лікв визн-ся співвіднош усіх пот активів до пот зобов’яз і характеризує достатність обор активів під-ва для погаш своїх боргів.

В ек літ-рі наводиться теор значення коеф— від 1,5 до 2

Коеф швидк лікв розрах по більш вузькому колу обор активів, коли з їх заг величини вилучають найменш ліквідну частку — виробничі запаси

Орієнтовним значенням показника вваж-ся рівень від 0,5 до 1.

Коеф абс лікв визн-ся віднош найбільш ліквідн активів (грошових коштів) до поточних зобов’язань.

Цей коеф показує, яка частка короткостр заб в разі потреби може бути погашена негайно за рахунок наявних грошових коштів. Теоретично достатнім вваж-ся, якщо коеф абс лікв вищий як 0,2—0,35.

Частка власн обор коштів у покритті запасів - деб і кред заборг приблизно урівноважують одна одну, а інші оборотні кошти покрив-ся двома джерелами — власн й позик коштами. Нижня межа, що рекоменд-ся по цьому показнику, — 50 %.

74.Аналіз поточної платоспроможності компанії.

Пот платоспр х-є пот стан розрахунків на під-ві та аналізується на основі даних про його фін потоки: приток грош коштів має забезпечити покриття пот зобов’язань господарюючого суб’єкта.

З метою операт внутр аналізу пот платоспрі, щоденного контролю за надходженням коштів від продажу продукції, погаш деб заборгі розрах наявні та очікувані надходження грош коштів, а другого — розмір їх витрачань на той самий період.

Оперативний платіжний календар складають на основі даних про відвантаження та реалізацію продукції, закупівлю засобів вироб­ництва, документів про розрахунки з оплати праці, видавання авансів працівникам, виписки з банківських рахунків тощо

Для визначення поточної платоспроможності слід платіжні кошти на відповідну дату порівняти з платіжними зобов’язан­нями на ту саму дату. Ідеальним є варіант, коли цей коефіцієнт буде становити одиницю або дещо більше.

Для з’ясування причин зміни рівня платоспроможності важливе значення має аналіз виконання фінансового плану за дохідною та витратною частинами.

Витратну частину фінансового плану аналізують за кожною статтею зі з’ясуванням причини перевитрат, які можуть бути виправданими і невиправданими. За результатами аналізу фінансового плану мають бути виявлені резерви збільшення планомірного надходження грошових коштів для забезпечення стабільної платоспроможності підприємства в перспективі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]