Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Inna-1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
488.45 Кб
Скачать

55.Вплив співвідношення необор. Та обор. Активів на величину прибутку.

ОК безпосер. бере участь у створенні нової вартості, функціонуючи в процесі кругообороту всього капіталу. Співвідн-ня осн. й обор. капіталу впливає на величину отримув.прибутку. ОК оберт-ся швидше, ніж основний. Тому зі ↑ частки ОК в заг. сумі авансов. капіталу час обороту всього капіталу ↓-ся, а отже, уможливл-ся зростання нової вартості, тобто прибутку. Для здійснення ефект. аналізу ОК фін. аналітик має виходити із суті цього поняття, що визнач. такі основні ознаки:

1) обор.активи п-ва формуються і використовуються з досить локальною метою — для обслуговування лише його операційної діяльності;

2) важливою ознакою обор. активів є те, що вони належать до складу так званих мобільних активів п-ва (швидко можуть бути перетворені в гроші);

3) суттєвою ознакою обор. активів п-ва є значна (порівняно із необор. активами) різноманітність їх видів, груп та конкретних найменувань, що значно ускладнює процес поточного управління ними та потребує забезпечення певної гнучкості цього управління;

4) відповідно до практики б/о до обор.активів вкл. певні види засобів праці, які віднесені до складу МШП;

5) суттєвою ознакою поняття оборотних активів є те, що їх формування як активів п-ва нерозривно пов’язано із конкретними джерелами капіталу, що забезпечують це формування.

56. Розрахунок екон. Ефекту в рез-ті зміни обор-ті активів.

Аналіз ефект-ті викор-ня ОА: а) пок.оборотн-ті ОА, б) пок.рент-ті.

1) К об = Vp / ОА – коеф-т обор-ті.

2) Дл = Т ∙ ОА/ Vp – трив-ть обороту в днях, де Т – період досл-ня (30,90,180,360), Vp – обсяг реал-ії.

Дл =Т / К об

3) ДОК – вилучення або дод. вкл.-ня в оборот ОК в рез-ті зміни шв-ті їх оберт-ня (вел.абс.економії/перевитрат ОК). ДОК = (Дл1 - Дл0) ∙ Vp1/ Т

4) ⌂Vp –вел. приросту/скороч-ня обсягу реал-ії прод-ії за рах.прскор-ня/упов-ня обор-ті ОК.

⌂Vp = (Коб1 - Коб1) ∙ ОА1

5) ⌂ Пр – прибуток за рах.прскор-ня/упов-ня обор-ті ОК; показує вплив швидк-ті оберт-ня коштів на вел. прибутку і обсягів реал-ії прод-ії.

⌂ Пр = Пр0 ∙ Коб1/Коб0 - Пр0

6) Рентаб-ть ОА = Прибоперац / ОА

57. Необх-ть, значення та напрями аналізу джерел форм-ня капіталу п-ва.

Необх-ть у ВК обумовлена вимогами самофін-ня. ВК є основою незалежності п-ва.

Капітал – заг. вартість засобів у грош., матер. і нематер. формі, які авансовані у форм-ня активів п-ва. У б/о відобр-ся у пасиві балансу. Капітал склад-ся із ВК і зоб-нь. Зоб-ня, у свою чергу, / на довгостр. і короткостр. (поточні).

ВК– частина в активах п-ва, що залишається після вирахування його зоб-нь. Зобов'язання –заборгованість п-ва, що виникла внаслідок мин. подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, приведе до зменшення рес. п-ва, що втілюють у собі екон. вигоди. Довгостр.зоб-ня – всі зоб-ня,які не є пот. зоб-нями. Пот. зоб-ня –зоб-ння, які будуть погашені протягом операц. циклу п-ва або повинні бути погашені протягом 12 місяців, починаючи з дати балансу.

Осн. методами аналізу капіталу є вертик. і гориз. методи, які застос-ся до аналізу балансу, + метод фін. коеф-тів.

Напрями: 1) оцінка наявності стр-ри та джерел форм-ня ВК п-ва (р.380 балансу). *Визнач-ся пит.вага ВК в заг. вел. джерел коштів. Коеф-т фін.автономії = ВК/ Сук.капітал.

* оцінка динаміки змін цього коеф-та, причини і наслідки цих змін. Співставляють темпи змін величини ВК з темпами змін: а) сук.капіталу, б) позик.капіталу, в) темпами змін обсягів вир-ва і реал-ії прод-ії, г) аналіз стр-ри ВК.

2) оцінка динаміка змін позик. капіталу, величина ПК, оцінка стр-ри позик.капіталу.

3) оцінка стану і стр-ри заг.капіталу. Врах-ся гол.відмінності між ВК і ПК, співв-ня ВК і ПК з позицій оптимізації його складу.

4) аналіз стр-ри та еф-ті викор-ня джерел коштів: 1) k фа= ВК/ ∑ К; 2) k фін стійк = (ВК + Довгостр Зоб) / ∑ К; 3) k фін-ня = ВК/ ПК; 4) k фін левериджу = ПК / ВК; 5) k концетр позик кап = ПК /∑ К.

Пок-ки еф-ті викор-ня: 1) рес-віддача: Рв= Vp /∑ К.

Rвк = Ч пр. / ВК – рент-ть кап до спл податків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]