Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Inna-1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
488.45 Кб
Скачать

10.Трендовий аналіз: його сутність та основні форми.

Трендовий аналіз — порівняння кожної позиції звітності з рядом попередніх періодів та визначення тренду, тобто основної тенденції ди­наміки показників, очищеної від впливу індивідуальних особливостей окремих періодів. За допомогою тренду здійснюється екстраполяція найважливіших фінансових показників на перспективний період, тобто перспективний прогнозний аналіз фінансового стану.

При трендовому аналізі порівнюються фінансові показники підприємства за балансом (форма №1), звітом про фінансові результати (форма №2), звітом про рух грошових коштів (форма №3); звітом про власний капітал (форма №4) за ряд попередніх періодів (3 – 5 років).

У фінансовому аналізі найбільшого поширення набули такі форми горизонтального (трендового) аналізу: 1) порівняння фінансових показників звітного періоду з показниками попереднього періоду (наприклад, з показниками попередньої декади, місяця, кварталу), 2) порівняння фінансових показників звітності з показниками аналогічного періоду минулого року (наприклад, показників другого кварталу звітного року з аналогічними показниками другого кварталу попереднього року). Ця форма застосовується на підприємствах з яскраво вираженими сезонними особливостями господарської діяльності; 3) порівняння фінансових показників за ряд попередніх періодів. Метою такого аналізу є виявлення тенденції зміни окремих показників, що характеризують результати фінансової діяльності підприємства.

11.Порівняльний аналіз: його сутність, значення та умови застосування.

Суть прийому порівняння полягає в порівнянні фінансових показників звітного періоду з їх плановим значенням із показниками попереднього періоду.

Для того щоб величини, які порівнюються, були зіставні та якісно однорідні, потрібно забезпечити:

  • порівнянність календарних періодів часу при вивченні динаміки показників;

  • єдність оцінки (нейтралізація цінового чинника);

  • єдність кількісних і структурних чинників.

Сферами застосування порівняльного аналізу є:

  • Порівняльний аналіз із середньогалузевими показниками

  • Порівняльних аналіз із показниками у конкурентів

12.Вертикальний аналіз: його сутність на основні форми.

Вертикальний аналіз спрямований на визначення структури фінансових показників з виявленням впливу кож­ної позиції звітності на результат у цілому.

Найпоширенішими є такі форми вертикального аналізу:

1) вертикальний (структурний) аналіз активів. У процесі цього аналізу визначають співвідношення (чистку) оборотних та необоротних активів; склад оборотних і необоротних активів, які використовують, склад активів підприємства за ступенем їх ліквідності, склад інвестиційного портфеля тощо;

2) вертикальний (структурний) аналіз капіталу передбачає визначення частки власного та позикового капіталу, склад власного і позикового капіталу, які використовують, за видами та склад позикового капіталу за строковістю зобов’язань тощо;

3) вертикальний (структурний) аналіз грошових потоків. У проце­сі цього аналізу в складі загального грошового потоку виділяють усі грошові потоки по оперативній (виробничій), фінансовій та інвестиційній діяльності. Кожен із цих видів грошових потоків, у свою чергу, може бути більш глибоко структурований за окремими складовими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]