Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Inna-1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
488.45 Кб
Скачать

32.Екон. Сутність і стр-ра майна п-ва. Клас-ія активів.

Для здійснення госп.д-ті кожне п-во повинно мати певне майно, яке належить йому на правах власності чи володіння. Майно п-ва становлять виробн.іневир. фонди, а також інші цінності, вартість яких від обр-ся вбалансіп-ва. Усе майно, яке належить п-ву і яке відобр. в його балансі, назив. активами.

Активи - екон. ресурси п-ва у формі сук. майн. цінностей, які викор-ся в госп. д-ті з метою отримання прибутку; це ресурси, контрольовані п-вом у рез-ті мин. подій, викор-ня яких, як очік-ся,  до ↑екон.вигід у майб.

Активи п-ва розподіл-ся за різними класифікац.ознаками:

За формами функц-ня: Матер.: активи п-ва, що мають матер. форму, ■ Нематер.: активи, які не мають матер. форми, але беруть участь у госп. д-ті та принос. прибуток. ■ Фін.: різні фін. інстр-ти, які належать п-ву або перебув. у його володінні.

За хар-ром участі в госп. процесі та швидкістю обороту: 1)Обор.- сук-ть майню цінностей п-ва, які обслугов.пот. виробн-комерц. операц. д-ть і повністю викор-ся впродовж 1 вир-ком. циклу. 2)Необор. активи: характериз. сук-ть майн. цінностей п-ва, які багаторазово викор-ся в процесі госп. д-ті та переносять на прод-ію свою вартість поступово.

За хар-ром обслуг-ня окр. видів д-ті: операц, інвестиц., → За хар-ром фін. джерел форм-ня: валові, чисті.

За хар-ром володіння: власні, орендовані

За ступенем ліквідності: Активи в абсол. лікв.формі, Високолікв., Сер-лікв, Низьколікв, Нелікв.

33.Методи аналізу майна п-ва.

Аналіз майна обов’язково має здійснюватися у наступній послідовності і обов’язково вкл.:

1) аналіз наявності і динаміки активів:

1.а) з цією метою визнач-ся величина сук.активів через пок-к “сума госп. коштів, що є в розпор-ні п-ва” (р.280, ф. №1). Цей показник дає заг. варт. оцінку активів, що перебув. на балансі п-ва.

1.б) досл-ня динаміки: ↑-ня величини майна (при певних інших умовах) свідчить про позит. зміни, так як пов’яз. із розш-ням матер-техн. бази. Однак, перш ніж робити такий висновок, темпи зміни величини майна слід порівняти з темпами зміни доходів. Вони мають перевищ.попер.пок-к.

1.в) порівняння факт.величини активів з потребами п-ва;

1.г) обов’язк. дослідж-ся наслідки зміни величини активів і окремих його ел-тів на фін. стан та рез-ти д-ті п-ва.

1.д) аналіз-ся заходи для оптимізації величини майна.

2) Аналіз структури активів:

2.а. оцінка співвідн-ня між обор. і не обор.активами;

2.б.дослідж-ся існуюча на п-ві стр-ра активів з позиції лікв-ті;

2.в. вивчається тенденція структ. змін в майні п-ва.

3) Аналіз джерел форм-ня майна:

При досл-ні джерел форм-ня майна вивч-ся дотримання п-вом “Золотого правила фін-ня” – правила забезп-ня фін. стійкості: 1) Необ. активи = ВК + довг.зоб-ня;

2) ОА = ВК + кор.-стр.зоб-ня;

3) Запаси п-ва = ВОК.

4) Аналіз ефект-ті викор-ня активів: а) пок-ки обор-ті активів; б) пок-ки рентаб-ті активів.

34.Гориз. І вертик. Аналіз майна.

В процесі функц-ня п-ва величина активів і їх стр-ра постійно змін-ся. Хар-тику про якісні зміни в стр-рі майна та його джерел можна отримати за доп. верт. та гориз. аналізу звітності.

Вертик. аналіз показує стр-ру майна п-ва та його джерел. Як правило, показники стр-ри розрахов. у % до валюти балансу. Відносні показники певною мірою згладжують негат. вплив інфляц. процесів, які суттєво утрудн. зіставлення абсол. пок-ків у динаміці.

Гориз. аналіз звітності полягає в побудові 1-єї чи кількох аналіт. таблиць, у яких абсол. показники доповн-ся відносними темпами зростання (зниження). В умовах інфляції цінність рез-тів гориз. аналізу знижується.

На практиці нерідко об’єднують гориз. і вертик.аналізи, тобто будують аналіт. таблиці, які характериз. як стр-ру майна п-ва та його джерел, так і динаміку окр. його пок-ків

На цій стадії аналізу форм-ся уявлення про д-ть п-ва, виявляються зміни в складі його майна і джерелах, встановл-ся взаємозв’язки різних показників. З цією метою визнач. співвідн-ня окремих статей активу і пасиву балансу, їх частку в заг. підсумку (валюті) балансу, розрахов. суми відхилень у стр-рі осн. статей балансу порівняно з мин. пер.

Аналіз стр-ри майна п-ва, її динаміки не дає відповіді на запитання, наскільки вигідно для інвестора вкладення коштів у певне п-во, воно дає змогу оцінити стан активів і наявність коштів для погашення зоб-нь.

Аналіз динаміки складу і стр-ри майна дає змогу встановити розмір абсол. та відносного приросту чи зменшення всього майна п-ва і окр. його видів. Приріст (зменшення) активу свідчить про розширення (звуження) д-ті п-ва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]