Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
contr_miznar_bezpeka_6503_1.doc
Скачиваний:
111
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
510.46 Кб
Скачать

Тема 8. Механізми забезпечення міжнародної безпеки паливно-енергетичного комплексу

Паливно-енергетичний комплекс в системі національної економічної безпеки країни. Структура та тенденції розвитку паливно-енергетичного комплексу. Сутність та методика складання паливно-енергетичного балансу. Рівень забезпеченості країн паливно-енергетичними ресурсами та глобальна асиметрія їх розміщення. Загрози енергетичній безпеці в умовах посилення конкуренції на глобальному та регіональному ринках енергетичних ресурсів. Важелі державного регулювання у сфері забезпечення енергетичної безпеки. Характеристика злочинів у нафтогазовому комплексі. Проблеми незаконного обігу радіоактивних речовин. Нормативно-правова база забезпечення енергетичної безпеки у світі. Підходи до забезпечення енергетичної безпеки держави. Енергетичне співробітництво в умовах нових викликів у світовій енергетиці.

Тема 9. Умови та фактори формування міжнародної продовольчої безпеки

Рівень забезпеченості продуктами харчування в сучасному світі. Асиметричність виробництва та споживання продуктів харчування у сучасному світі. Сутність продовольчої безпеки, її критерії та показники. Економічні і соціальні наслідки глобальної продовольчої безпеки. Світовий досвід регулювання безпечності продуктів харчування. Система продовольчої безпеки провідних країн світу. Світовий досвід регулювання безпечності продуктів харчування та розв’язання глобальної продовольчої безпеки. Роль ГМО у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки Реформування агропромислового сектору України в контексті забезпечення продовольчої безпеки.

Тема 10. Екологічна безпека та матеріально-фінансовий ресурс її забезпечення

Екологічна складова в контексті безпеки. Науково-технічний прогрес та його екологічні наслідки. Міжнародні зусилля країн у підтримці клімату та збереженні екосистеми. Концепція стійкого розвитку як універсальний механізм досягнення економіко-екологічної безпеки. Концепція стійкого розвитку як універсальний механізм досягнення економіко-екологічної безпеки. Підходи до охорони навколишнього середовища в контексті забезпечення міжнародної екологічної безпеки. Міжнародні організації, що провадять діяльність з охорони навколишнього середовища. Конвенції з урегулювання проблем сфери екологічної безпеки.

Плани семінарських занять Семінарське заняття №1. Семінар-розгорнута бесіда «Міжнародна безпека та її еволюція через призму економічної науки»

Мета: дослідити сучасну систему міжнародної безпеки через призму економічної науки, визначити основні етапи її формування, а також здійснити аналіз регіональних і глобальних загроз міжнародній безпеці.

Завдання:

  1. Визначити предмет науки «міжнародна безпека», поняття національної та міжнародної безпеки.

  2. Дослідити генезис і еволюцію системи міжнародної безпеки, її сучасні рівні.

  3. Проаналізувати структуру сучасної системи міжнародної безпеки та її принципи.

  4. Визначити і проаналізувати регіональні та глобальні загрози міжнародній безпеці.

Компетенції:

  1. Критичне осмислення основних теорій, принципів, методів і понять у навчанні та професійній діяльності.

  2. Здатність ефективно формувати комунікаційну стратегію.

  3. Здатність до подальшого навчання з високим рівнем автономності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]