Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
contr_miznar_bezpeka_6503_1.doc
Скачиваний:
111
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
510.46 Кб
Скачать

Тема 3. Механізми та інструменти забезпечення національної економічної безпеки

Сутність, критерії та індикатори національної економічної безпеки. Особливості взаємозв’язку та взаємодії рівнів національної економічної безпеки. Реалізація національних інтересів країн у зовнішньоекономічній сфері. Сучасний інструментарій забезпечення економічної безпеки країн. Національний економічний інтерес у глобальному вимірі. Особливості реалізації національних економічних інтересів у екзогенній сфері. Місце людського капіталу у формуванні національної економічної безпеки.

Тема 4. Тіньова економіка як джерело загроз економічній безпеці

Поняття та специфіка тіньової економіки. Умови існування тіньової економіки та її специфіка. Методи оцінки тіньової економіки. Сутність економічної злочинності та її види. Законодавчі та економічні засоби легалізації тіньового бізнесу. Неформальна економіка, її сутність та види. Світова практика детінізації економіки. Тіньова економіка в Україні, форми її прояву. Методи легалізації тіньового бізнесу.

Тема 5. Міжнародна інформаційна безпека та її інструментальне забезпечення

Сутність поняття «міжнародна інформаційна безпека» та ключові моделі її забезпечення. Ідентифікація загроз міжнародній інформаційній безпеці та сфери їх прояву. Підходи розвинутих країн та країн, що розвиваються, до проблем міжнародної інформаційної безпеки. Ключові напрями дій світової спільноти із забезпечення міжнародної інформаційної безпеки. Особливості європейської регіональної системи захисту інтелектуальної власності. Характеристика американської та японської систем захисту інтелектуальної власності. Масштаби і характеристика сучасного інформаційного розриву країн світового співтовариства. Інформаційні війни та технології їх реалізації. Діяльність ООН у сфері забезпечення міжнародної інформаційної безпеки. Сучасна інформаційна політика України: міжнародна стратегія та національна специфіка.

Тема 6. Формування національної безпеки у фінансовій сфері

Сутність фінансової безпеки та фактори, які її визначають. Підсистеми фінансової безпеки та їх взаємозв’язок. Система показників оцінки рівня фінансової безпеки: підходи МВФ та вітчизняна практика. Ключові загрози фінансовій безпеці країн та механізми її забезпечення. Сутність та характеристика офшорних зон, їх вплив на міжнародну фінансову безпеку. Типізація офшорних зон та механізми їх використання. Вплив глобальної фінансової кризи на різні країни та регіони. Заходи щодо виходу з країн з глобальної фінансової кризи. Сутність та масштаби глобальних фінансових дисбалансів. Напрямки вдосконалення діяльності інститутів глобального фінансового менеджменту.

Тема 7. Механізми відмивання «брудних» грошей та боротьба з ним

Відмивання «брудних» грошей як процес. Організація та стадії відмивання «брудних» грошей. Механізми відмивання «брудних» грошей на різних стадіях. Характеристика способів одержання злочинних грошей та організовані структури, що забезпечують їх відмивання. Розпізнавання операцій, пов’язаних з відмиванням «брудних» грошей. Джерела інформації та основні заходи з розпізнавання операцій, пов’язаних з відмиванням «брудних грошей». Міжнародне співробітництво в боротьбі з відмиванням «брудних» грошей: становлення нормативно-правових основ. Функціональні компетенції міжнародних організацій у сфері боротьби з відмиванням «брудних» грошей. Характеристика законодавства України у сфері боротьби з відмиванням «брудних грошей». Рекомендації ФАТФ у сфері протидії відмиванню «брудних грошей».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]