Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_EP_ekzamen.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
995.84 Кб
Скачать

60. Загальна характеристика планів підприємства

При плануванні діяльності підприємства розробляють плани для: різних підрозділів підприємства та загальний план; всіх видів діяльності або цільові плани, що передбачають завдання по якомусь одному напрямку роботи; різних періодів часу — довго", середньо- та короткострокові. Кожний вид плану має свої особливості в методах та порядку його розробки, різні показники.

В умовах ринку зростаюче значення має передпланова проробка можливих варіантів розвитку, дії в майбутньому зовнішніх та внутрішніх чинників, тобто Прогнозування. Як необхідний елемент системи планування, інструмент, що дозволяє визначити (з певною ймовірністю) майбутні якісні та кількісні умови діяльності підприємства, прогнозування поділяється на два напрямки:

• прогнозування зовнішнього середовища;

• прогнозування внутрішніх умов діяльності. Перший напрямок має пріоритетне значення і повинен включати в себе прогнози: народногосподарський, науково-технічний, ринкової кон'юнктури, і соціально-політичний. Прогнозування внутрішніх умов являє собою послідовну розробку економічного, науково-технічного, соціального та організаційного прогнозів.

В залежності від тривалості планового періоду планування поділяється на перспективне і поточне.

Перспективне планування на підприємстві охоплює довгострокове (стратегічне) і середньострокове. Із врахуванням горизонту планування перспективний план розробляється із різною отупінню деталізації. Довгостроковий план виражає переважно стратегію розвитку підприємства, в ньому представлені рішення, що стосуються сфер діяльності та вибору її напрямків.

Поточне планування полягає в розробці планів на всіх рівнях управління підприємством та по усіх напрямках діяльності, а також планів на більш короткі періоди квартал, місяць). Різновидом поточного планування є оперативно-календарне планування, яке являє собою календарне ув'язування виробничого процесу між структурними підрозділами із врахуванням послідовності та метрів технологічного процесу.

61. Характеристика плану розвитку підприємства

Великі підприємства, як правило, здійснюють розробку всіх видів планів (стратегічний, довгострокових, середньострокових і поточних), здійснюють техніко-економічне та оперативно-виробниче планування, розробку бізнес-планів інвестиційних проектів. Підприємство менших розмірів спрощують процес планування, по-перше, йдуть від стратегічного і довгострокового планування (адже вони не мають для цього відповідними можливостями), по-друге, спрощують систему Доводимо до підрозділів техніко-економічних показників (тому що тут часто неможливо організувати облік багатьох елементів витрат, крім того, тут більше оглядатися внутрішнє середовище).

Планування розвитку підприємства - найважливіша умова його виживання в умовах ринкової економіки. Як би не змінювалася система відносин у суспільстві, планування розвитку підприємства проводилося, проводиться і буде проводиться, інша справа - будуть змінюватися форми документації, її зміст, методи обгрунтування рішень, порядок їх прийняття і т.д. Узагальнюючи досвід розробки бізнес-планів роботи підприємств, можна виділити наступні напрямки планування їх розвитку:

• створення та освоєння нової продукції, підвищення якості продукції, що випускається;

•впровадження нових технологій, механізація та автоматизація виробництва;

• вдосконалення управління та організації виробництва;

•вдосконалення організації праці;

• зниження матеріаломісткість і енергоємності продукції;

• соціальний розвиток колективу;

• охорона природи і раціональне використання природних ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]