Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні рекомендації до семінарів.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Проблемні, пошукові завдання для поглибленого вивчення теми:

  1. Якщо в 1927 р. в Україні налічувалося близько 4% куркульських господарств, то в 1929 р. – всього 1,4%. Чому ж тоді на конференції аграрників-марксистів у квітні 1929 р. Й.Сталін висунув завдання переходу від політики обмеження до політики ліквідації куркульства як класу? Аргументуйте свою відповідь.

  1. У 1928-на початку 1929 рр. частина селян була змушена продавати майно й переїздити до міста.

    1. Назвіть усі можливі причини та наслідки цього явища.

    2. Яка частина селян так чинила?

  1. У 1921-1922 рр. у період голоду в країні більшовицьке керівництво не приховувало наслідків цієї трагедії, а, навпаки, сприяло її подоланню. Так, було створено Центральну комісію допомоги голодуючим, якою керував Г.Петровський; надавали допомогу міжнародні організації тощо. Чому ж більшовицьке керівництво всіляко замовчувало голод початку 30-х рр.? Аргументуйте свою відповідь.

  1. Як Ви гадаєте, чому Й.Сталін називав Україну «слабкою ланкою радянської влади»?

  1. Чи є тотожними поняття «кооперування селян» і «колективізація сільського господарства»? Аргументуйте свою відповідь.

  1. У другій і третій п’ятирічках було здійснено деякі поступки товарно-грошовим відносинам: скасовано зрівняльну оплату праці, знято обмеження з відрядного заробітку, збільшено асигнування на легку промисловість, скасовано карткову систему, дозволено реалізацію сільгосппродукції на колгоспних ринках.

  1. Поясніть причини цих поступок.

  2. Чи не означають вони відмови від «завоювань соціалізму»? Аргументуйте свою відповідь.

  1. Історик Г.Клюкова щодо проблеми оцінки сталінського періоду: «Звичайно, була частина країни, «яка сиділа», та інша – «яка саджала». Але це не вся країна. Була країна, яка й не сиділа, й не саджала … Склалося два варіанти ставлення до цієї «третьої» частини. Одні вважають, що вона ні в чому не винна: вона працювала, творила, була сповнена ентузіазму. Прихильники другої точки зору підкреслюють, що народ у цілому характеризували апатія, байдужість, конформізм. Це та ціна, яку народ заплатив за життя в тоталітарній державі».

  1. Прокоментуйте цей текст.

  1. Дайте оцінку «третьої» частини. Аргументуйте свою відповідь.

  1. Із виступу Л.Кагановича, секретаря ЦК ВКП(б), в Інституті радянського будівництва та права (листопад 1929 р.): «Ми відкидаємо поняття правової держави… Якщо людина, котра претендує на звання марксиста, говорить усерйоз про правову державу й тим більше застосовує поняття «правової держави» до Радянської держави, то це означає, що вона йде на поводі в буржуазних юристів, це означає, що вона відходить від марксистсько-ленінського вчення про державу».

  1. Прокоментуйте текст.

  2. Назвіть основні положення марксистсько-ленінського вчення про державу.

  3. Що сьогодні ми вкладаємо в поняття «правова держава»?

  1. Як Ви розумієте слова історика Л.Конопльова, що в «Україні тридцять сьомий рік почався у тридцять третьому»

Чи згодні Ви з таким твердженням? Чому?

  1. Назвіть основні засади Конституції УРСР 1937 р. У чому її принципові відмінності порівняно з Конституцією України 1996 р.?

  1. Уявіть, що Ви зустрілися з М.Грушевським у Москві в 1932 р.

  1. Про що б Ви запитали його? Чому?

  1. Що він міг би Вам розповісти?

  1. Зі статті колишнього міністра закордонних справ УНР О.Шульгіна (журнал «Українсько-болгарські вісті».- 1935.- № 1) про М.Грушевського: «Великих людей судять за іншими мірками, ніж простих смертних, до них висувають більше вимог… їм не пробачають того, що пробачають звичайній людині. Висвітлити трагедію Грушевського, яка тісно пов’язана з трагедією України, - це одне з завдань майбутніх істориків і його біографів».

  1. Чим була викликана поява цієї статті?

  2. У чому полягала трагедія М.Грушевського і трагедія України?

  3. Як у сучасній Україні вшановують пам'ять М.Грушевського?

  1. Складіть перелік проблемних питань, із якими Ви б виступили на конференції: «Причини і наслідки встановлення режиму особистої влади Й.Сталіна». Чому Ви обрали б саме ці питання?

  1. Складіть перелік проблемних маловивчених питань, із якими Ви б виступили на конференції: «Причини, передумови і наслідки голодомору в Україні на початку 30-х рр. ХХ ст.». Чому Ви обрали б саме ці питання?

  1. Складіть перелік проблемних питань, із якими Ви б виступили на конференції: «УРСР у 30-ті рр.: історія і сучасність». Чому Ви обрали б саме ці питання?

16. Проаналізуйте схеми і таблиці: