Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
39-72.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
124.89 Кб
Скачать

56. Способи помякшення ризиків інвест діяльності, їх характеристика:

  1. Диверсифікація – процес розподілу інвест коштів між різними обєктами вкладення, які не повязані між собою.

  2. Укладення угоди, згідно з якою страхувальник за певну винагороду прийме на себе зобовязання відшкодувати інвест збитки.

  3. Хеджування – система заходів, що дозволяє обмежити або виключити ризик фінанс операцій, в результаті несприятливих змін курсів валют, цін.

  4. Лімітування – встановлення певних обмежень щодо термінів, структури...

  5. Резервування – тстворення відповідних страхових резервів для відшкодування збитків.

  6. Придбання інформації

57. Стратегія підготовки й оцінки інвест проекту

Аспекти проведення оцінки проекту:

  • технічний аналіз – стосується визначення найбільш доцільних технологій, місцевих умов реалізації проекту:достатність, доступність та вартість сировини, роб сили та ін видів.

  • Інституційний аналіз – визначаємо нормативні вимоги щодо реалізації проекту;

  • Соціальний аналіз – оцінюється соц структура та цінності на території реалізації проекту;

  • Екологічний аналіз – забезпечення екологічної придатності впливу на екологічне середовище даного проекту;

  • Комерційний аналіз – здійснюється оцінка заходів щодо збуту продукції; прогнозується попит на майбутню продукцію, формується цінова політика;

  • Фінансовий аналіз проекту та фін аналіз під-ства;

  • Економічний аналіз – вплив проекту на економіку вцілому.

Стратегія є центральною ланкою як для підготовки , так і для оцінки інвест проекту.Вихідним пунктом для розробки ескізу стратегії проекту в будь-якому випадку є визначення та сегментація ринку. Щоб забезпечити основу для визначення цілей і стратегій маркетингу, потрібна така інформація: сильні і слабкі сторони конкурентів, власні слабкі і сильні сторони , потреби кінцевих споживачів, репутація фірми, попередні оцінки затрат.При розробці ТЕО проекту повинні бути оцінені 4 стратегії маркетингу:

  • стратегія проникнення на ринок (головним засобом є торгівля і реклама;

  • стратегія розвитку ринку – проникнення з виробленою продукцією в нові регіони , нові споживчі сегменти ринку;

  • стратегія розвитку продукта (розробка продукції для невідомих клієнтів)

  • стратегія диверсифікації – успіх на ринках з новими продуктами.

Після визначення програми збуту проектованої продукції в ТЕО визначається і деталізована виробнича програма, де враховується загальна виробнича потужність під-ства. Потім йде визначення джерел постачання та постачальників. Оцінка можливого ризику та певні невизначеності в програмі поставок., врахування кількісних і якісних чинників у програмі поставок означає оцінку обсягів матеріалів

Загальна процедура впорядкування інвестиційної діяль­ності по відношенню до конкретного проекту формалізується у вигляді так званого проектного циклу (спрощена форма інвес­тиційного циклу), який має такі етапи.

1. Формулювання проекту (ідентифікація). На цьому етапі керів­ництво аналізує поточний стан підприємства та визначає

найбільш приоритетні напрямки його подальшого розвитку. Результатом цього аналізу є бізнес-ідея, яка представляється як інвестиційний проект.

2. Розробка (підготовка) проекту. На цьому етапі проводиться поступове уточнення та вдосконалення плану проекту по всіх його напрямках — комерційному, технічному, фінансовому, економічному, інституціональному тощо. Важливим на цьому етапі є також пошук та збір вихідної інформації для рішення окремих задач проекту.

3. Експертиза проекту. Це найважливіший етап проектного цик­лу, на якому інвестор, або сам проводить експертизу інвес­тиційного проекту по всім напрямкам, або залучає для цього авторитетну консалтингову компанію.

4. Здійснення проекту. Стадія охоплює реальний розвиток бізнес-ідеї до того моменту, коли проект вводиться в експлуатацію. Вона включає також основну частину реалізації проекту, зада­ча якої — перевірка грошових потоків, які генерує проект, для покриття вкладених інвестицій та забезпечення бажаної інвес­тором віддачі.

5. Оцінка результатів. Проводиться як по закінченню проекту в цілому, так і в процесі його реалізації. Основна мета стадії — порівняння ідей, закладених в проект з ступенем їх, фактично­го виконання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]