Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
39-72.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
124.89 Кб
Скачать

51. Рівні визначення інвестиційної привабливості

Однією з головних задач, які стоять перед інвестором на ринку інвестицій є вибір об'єктів інвестування компаній та фірм тих галузей, які мають найкращі перспективи розвитку та можуть забез­печити найбільш високу ефективність інвестицій. Основою такого вибору є оцінка та прогнозування інвестиційної привабливості регіонів, окремої сфери діяльності (галузі) та підприємств чи фірм.

Інвестиційна привабливість регіонів України оцінюється на базі 5 узагальнюючих показниках, які у свою чергу включають такі аналітичні показники:

1. Рівень загальноекономічного розвитку регіону: ( Питома вага регіону у ВВП і національному доході, Обсяг виробленої промислової продукції на душу насе­лення., Рівень самозабезпечення регіону основними продуктами., Обсяг та динаміка капітальних вкладень у регіоні на ду­шу населення., Число компаній та фірм різних форм власності та інше).

2. Рівень розвитку інвестиційної інфраструктури регіону.

Число підрядних будівельних організацій усіх форм влас­ності.Обсяг місцевого виробництва основних видів будівель­них матеріалів.Виробництво енергетичних ресурсів на душу населення.Забезпеченість залізничним та автомобільним транспортом.

3. Демографічна характеристика регіону.

Питома вага населення регіону в загальній чисельності Жителів України.Співвідношення сільських та міських жителів.

Питома вага населення, яке зайняте у громадському ви­робництві на підприємствах усіх форм власності.Рівень кваліфікації працівників регіону.

4. Рівень розвитку ринкових відносин та комерційної інфра­структури регіону.

Питома вага приватизованих підприємств у загальному числі підприємств.Питома вага компаній та фірм недержавних форм влас­ності у загальній кількості виробничих підприємств.Чисельність спільних підприємств.Чисельність банківських установ.Чисельність страхових компаній.Чисельність бірж (фондових, товарних, спеціалізованих).

5. Рівень кримінальних, екологічних та інших ризиків.

Рівень економічних правопорушень.Питома вага підприємств із шкідливими виробництвами. Середній радіаційний фон тощо.

Інвестиційна привабливість окремої сфери діяльності {га­лузі) включає в себе:

1. Важливість галузі — значення продукції, її особливість, частка експорту, залежність від імпорту, рівень забезпеченості внутрішніх потреб країни тощо.

2. Характеристика споживання продукції галузі, рівень конкуренції чи монопольності, особливості ринку збуту, фак­тичні та потенційно можливі обсяги ринку тощо.

3. Рівень державного втручання у розвиток галузі (законо­давство, податки, амортизаційна та кредитна політика тощо).

4. Соціальна роль галузі та кількість робочих місць, серед­ня зарплата, екологічна забезпеченість виробництва тощо.

5. Фінансові умови роботи галузі (середній рівень прибут­ковості, оборотність активів тощо).

Інвестиційна привабливість окремого підприємства {фір­ми) включає:

1. Загальну характеристику підприємства

2. Характеристику технічної бази підприємства

3. Номенклатуру продукції, що випускається.

4. Виробничу потужність.

5. Місце підприємства в галузі, на ринку, рівень його мо­нопольності.

6. Характеристику системи управління.

7. Статутний фонд, власники підприємства, ціна акцій.

8. Структуру витрат на виробництво.

9. Обсяг прибутку та напрямки його використання.

10. Оцінку фінансового стану підприємства.

У світовій та вітчизняній практиці для визначення інвес­тиційної привабливості підприємства використовується методика визначення стану підприємства за даними бухгалтерської фінан­сової звітності, яка включає в себе розрахунок групи показників, вибір яких залежить від цілей, що ставить перед собою інвестор.

В Україні в основу методики визначення інвестиційної привабливості підприємства використовується Положення «Про порядок здійснення аналізу фінансового стану підприємств, що підлягають приватизації», затверджене Наказом Міністерства фінансів України та Фонду державного майна України від 26.01.2001 р. № 49/121 та зареєстрованого у Міністерстві Юстиції України 8.02.2001 р. № 121/ 5312 [2].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]