Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
39-72.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
124.89 Кб
Скачать

48. Поннятя інноваційної форми інвестицій., важливість і необхідність інвестування інноваційної сфери.

Інновації – процес доведення наукової ідеї або технічного винаходу до стадії практичного застосування, що приносить дохід, а також пов’язані з цим процесом тех.-економічні та інші зміни у соціальну сферу.

У відповідності із міжнародними стандартами, інновація визнача­ється як кінцевий результат інноваційної діяльності, який отримав втілення у вигляді нового або удосконаленого продукту, впровадженого на ринку, нового або удосконаленого технологічного процесу, що знайшов використання у практичній діяльності. За ознакою змісту чи внутрішньої структури виділяють інновації технічні, економічні, організаційні, управлінські та ін. Виділяють такі ознаки, як масштаб інновацій (глобальні та локальні); параметри життєвого циклу; закономірності процесу впровадження.

Існують такі види інновацій:

1.Введення нового продукту (товарна інновація)

2.Введення нових методів виробництва (технологічна інновація)

3.Створення нового ринку товарів та послуг. (ринкова інновація)

4.Освоєння нового джерела постачання сировини або напівфабрикатів (маркетингова інновація)

5.Реорганізація структури управління (управлінська інновація)

6.Соціальні інновації – покращення життя народу.

7.Екологічні інновації – заходи щодо охорони навколишнього сер.

При цьому, згідно однієї точки зору, інновація - це процес застосування нових технологій, виробів, а згідно іншої – результат у вигляді нових методів, продукції, технологічних процесів. Інновація - це процес, в ході якого винахід чи відкриття доводиться до стадії практичного застосування і починає давати економічний ефект, новий поштовх науково-технічних знань, що забезпечують ринковий успіх.

Тож невід'ємною властивістю інновації є науково-технічна новизна - та можливість практичного застосування у виробництві. Можливість комерційної реалізації задуму виступає як потенційна властивість, для досягнення якої потрібні певні зусилля.

В умовах ринкової економіки основною складовою інноваційної діяльності, як відмічається у, є нововведення, новітності та інвестиції.

Проміжок часу, починаючи від появи ідеї до закінчення періоду використання нововведення, має назву життєвого циклу інновації. В залежності від глибини змін деякі автори розрізняють інновації на радикальні (базові), поліпшуючі, модифікаційні (окремі).З урахуванням сфер діяльності інновації можуть бути технологіч­ними, виробничими, економічними, торгівельними, соціальними, організаційними тощо.

За причинами виникнення інновації поділяють на реактивні та стратегічні. Реактивні - це інновації, які забезпечують виживання фірми в умовах конкуренції; вони з'являються як реакція на нові перетворення з боку конкурентів, щоб бути в змозі продовжувати існування на ринку. Стратегічні інновації - це новітності, впровадження яких носить упереджувальний характер з метою отримання визначальних конкурентних переваг в перспективі. За характером потреб, які задовольняються, інновації можуть бути зорієнтовані на існуючі потреби або на формування нових. На практиці фінансове забезпечення інновацій може здійснюватись за рахунок декількох дже­рел: бюджетних асигнувань, банківського, приватного, оборотного капі­талу фірми тощо. При цьому в інноваційній сфері вирішальну роль відіграють довгострокові та середньострокові інвестиції, оскільки інно­ваційний процес є достатньо тривалим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]