Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.88 Mб
Скачать

4. Дії за сигналом «Бактеріологічне зараження»

Сигнал «Бактеріологічне зараження» подають по радіотрансляційній мережі, якщо противник застосував бактеріальні засоби. Сигнал попереджає населення заражених районів про вид збудника, способи захисту і порядок дій.

При виявленні в районі інфекційного захворювання уводять карантин. Тери-торія, на якій його вводять, називається карантинною зоною. Її ізолюють, обго-роджують спеціальними знаками і оточують збройною охороною. В’їзд у каран-тинну зону і виїзд з неї забороняються. У зоні організують комендантську службу, що забезпечує встановлений режим поводження громадян.

Тривалість карантину залежить від характеру захворювання. Карантин знімають після ліквідації вогнища зараження і виключення можливості подальшого виник-нення захворювання.

Якщо застосовано менш небезпечний збудник, у вогнищах зараження карантин заміняють обсервацією, що передбачає посилене медичне спостереження за людьми, які знаходяться у вогнищі зараження, виявленню та ізоляцію захворівших, негайне проведення запобіжних щеплень, обмеження спілкування населення між собою.

138

Дозвіл на вхід у зону обсервації і вихід з неї дають тільки працюючим на важливих промислових об’єктах і тим, кому зроблені запобіжні щеплення. При виході із зони обсервації всі громадяни проходять повну санітарну обробку. Вихід із зони обсервації людей, підозрюваних у захворюванні, категорично забороняється.

Населення у вогнищі бактеріологічного зараження повинне строго вико-нувати всі вимоги медичної служби цивільної оборони. У зонах карантину та обсервації рішенням органів влади можуть бути припинені заняття в навчальних закладах і роботи на деяких підприємствах і в установах, обмежене пересування людей і транспортних засобів, частково або повністю заборонена торгівля на ринках. Закривають на час видовищні підприємства.

Швидкість ліквідації вогнища бактеріологічного зараження багато в чому залежить від організованості населення.

Важливий захисний захід – постійне утримання в чистоті житла, дворів і місць загального користування. Дуже ретельно слід виконувати вимоги особистої гігієни, щотижня митися в лазні, змінювати натільну і постільну білизну, спосте-рігати за чистотою рук, волосся, щодня чистити одяг, взуття і т.п.

Одне з основних джерел багатьох гострозаразних захворювань – хвора людина, тому поява в квартирі або на виробництві захворілого небезпечно для навколишніх. При перших ознаках гостроінфекційного захворювання (різке під-вищення температури, головний біль, озноб, загальна слабість, нудота, блювання, пронос та ін.) треба повідомити в найближчу лікувальну установу. До відвідування лікаря необхідно вжити заходи, що запобігають поширенню захворювання: ізолю-вати хворого в окремій кімнаті або відгородити його ліжко ширмою, прости-радлом, не пускати в квартиру сторонніх. Усі члени родини після відвідування хворого лікарем зобов’язані строго виконувати отримані від нього вказівки.

139

Модуль 6. ПРИЛАДИ РАДІАЦІЙНОЇ І ХІМІЧНОЇ РОЗВІДКИ Блок 6.1. Лекція № 9. Прилади радіаційної розвідки

План

  1. Іонізуюче випромінювання.

  2. Методи виявлення іонізуючих випромінювань.

  3. Прилади радіаційної розвідки й дозиметричного контролю.