Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.88 Mб
Скачать

3. Осередок комбінованого ураження

Осередок комбінованого ураження – це територія, у межах якої в результаті масового ураження, а також інших засобів нападу противника виникли масові комбіновані ураження людей, сільськогосподарських тварин, садів, лісових насад-жень, руйнування і пошкодження будівель і споруд. Комбіновані ураження можуть виникнути від дії кількох вражаючих факторів одного виду зброї масового ура-ження або поєднання різних видів зброї.

Такий осередок може виникнути і в мирний час при стихійних лихах, аваріях і катастрофах з одночасним або послідовним впливом на людей, тварин, сільсько-господарські рослини і лісові насадження кількох вражаючих факторів з комбі-нованим ураженням.

Таке одночасне або послідовне ураження людей і тварин може призвести до значного збільшення втрат і значно ускладнити надання медичної та ветери-нарної допомоги, ведення рятувальних робіт, залучення великої кількості сил і засобів для проведення відновлювальних робіт. Тому осередок комбінованого ураження – це не просто збіг кількох вражаючих факторів, а система взаємодії різних вражаючих факторів, які ускладнюють обстановку і наслідки. Розвиток і перебіг комбінованих уражень залежать від послідовності впливу вражаючих

130

факторів, тривалості їх дії, виду, типу ОР, ступеня забруднення радіоактивними речовинами, виду збудників інфекційних захворювань, ступеня надання медичної допомоги людям і ветеринарної тваринам, можливості організації захисту сільсько-господарських рослин і лісових насаджень.

Модуль 5. ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ І ДІЇ НАСЕЛЕННЯ ПРИ

ЗАГРОЗІ НАПАДУ ПРОТИВНИКА І ЗА СИГНАЛАМИ

ЦИВІЛЬНОЇ ОБОРОНИ

Блок 5.1. Лекція № 8. Сигнали ЦО населенню при виникненні

загрози нападу противника

План

  1. Дії за сигналом «Повітряна тривога».

  2. Дії населення за сигналом «Хімічний напад».

  3. Дії за сигналом «Радіоактивне зараження».

  4. Дії за сигналом «Бактеріологічне зараження».

1. Дії за сигналом «Повітряна тривога»

Готовність ЦО до виконання покладених на неї завдань, у кінцевому рахунку, визначається її здатністю виконувати підготовку і проведення комплексу заходів, направлених на захист населення на території всієї країни. Одним із заходів є забезпечення своєчасного одержання сигналів, команд, розпоряджень органів ви-конавчої влади і органів управління у сфері ЦО, захисту населення і територій від НС. Потужна і широко розгалужена мережа радіотрансляційних центрів і радіо-мовних станцій, створена у нашій країні, забезпечує сприятливі умови для пере-дачі розпоряджень і сигналів оповіщення ЦО.

Щоб своєчасно одержувати в загрозливий період сигнали оповіщення, необ-хідно на кожному підприємстві, в кожній установі, навчальному закладі, сільсько-господарському підприємству, а також у кожному будинку тримати постійно ввім-кнутими в мережу радіоприймачі, гучномовці, телевізори, наладнані на одну з радіомовних станцій країни або основну програму.

131

Довгий час основним сигналом ЦО був сигнал «Повітряна тривога». Почувши сирену, всі повинні були укритися в захисних спорудах (сховищах, підвалах, льохах, укриттях). У наш час, щоб привернути увагу людей, будуть лунати електричні й ручні сигнали, гудки підприємств і транспортних засобів.

Це - сигнал цивільної оборони «Увага всім. Почувши його не губіться. Негайно ввімкніть удома, на роботі репродуктор радіотрансляції, телевізор, радіо-приймач, наладнавши їх на основну програму місцевого мовлення (якщо це не зроблено заздалегідь). Щоб проінформувати про небезпеку, що загрожує тих, у кого немає ні радіо, ні телевізора, а також тих, хто працює у полі, в лісі, на будівництвах та інших віддалених місцях, використовують телефон, інші пересувні гучномовні установки, посланців на транспортних засобах, на конях, пішки.

У наш час вимоги до оповіщення різко змінилися, з огляду на дальність польотів літаків, ракет, їх швидкостей, що зросли, те, що влаштовувало нещодавно, не може бути застосовано сьогодні, якщо ми не хочемо мати велику кількість невиправданих жертв.

Рис. 8.1 – Технічні засоби оповіщення населення про загрозу

надзвичайної ситуації

Після оголошення про загрозу нападу противника можуть піти сигнали цивільної оборони, що попереджають населення про небезпеку застосування ядерної або хімічної зброї. У даний час установлені наступні сигнали: «Повітряна тривога», «Закрити захисні споруди», «Відбій повітряної тривоги», «Загроза радіоактивного

132

зараження», «Радіоактивне зараження», «Хімічний напад», «Бактеріологічне зара-ження».

Щоб швидко орієнтуватися у складній обстановці, кожному необхідно знати ці сигнали, вміло й чітко діяти за ними.

Сигнал «Повітряна тривога» попереджає про безпосередню небезпеку нападу противника. Його повідомляють по радіотрансляційній мережі словами: «Увага! Увага! Говорить штаб цивільної оборони! Громадяни! Повітряна тривога!» і дублюють електричними і ручними сиренами, переривчастими гудками підпри-ємств, локомотивів і теплоходів. Тривалість подачі сигналу 2-3 хв. Цей сигнал попереджає і про загрозу ядерного нападу.

З моменту подачі сигналу до можливого нападу для вжиття заходів захисти може виявитися всього кілька хвилин. Тому діяти треба швидко й організовано.

Якщо сигнал застав у будинку, потрібно швидко одягтися, допомогти одягти молодших дітей, взяти індивідуальні засоби захисту, заздалегідь приготовлений запас продуктів і води, особисті документи і кишеньковий ліхтар, закрити вікна, виключити світло й усі нагрівальні прилади, перекрити газову мережу, загасити нагрівальні прилади і негайно піти в притулок або укриття, попередити сусідів.

Не можна залишатися в будинках, тому що при ядерному вибуху вони можуть зруйнуватися від впливу ударної хвилі.

По шляху в притулок або укриття, а також при вході в них необхідно дотримувати спокій і порядок, допомагати молодшим дітям, старим і інвалідам.

З виникненням загрози нападу в притулках буде встановлене чергування зі складу груп (ланок) обслуговування притулків (укриттів). Їхній обов’язок: стежити за правильним заповненням притулків, щоб громадяни не вносили громіздкі речі, пальні речовини і матеріали з неприємним або різким запахом, не приводили домашніх тварин. Крім того, засоби цивільної оборони забезпечують нормальну роботу фільтровентиляційній установки, своєчасне закриття дверей притулку (за сигналом «Закрити захисні споруди» або самостійно). Вони спостерігають за станом тих, хто вкривається, роблять їм першу медичну допомогу, користуючись наявною аптечкою з набором найбільше часто застосовуваних лік.

133

В укритті всі громадяни виконують вказівки старшого по укриттю.

Якщо сигнал «Повітряна тривога» застав у міському транспорті, після зупинки трамвая, тролейбуса або автобуса пасажири негайно виходять і направляються в найближче сховище або укриття, дорогу до якого вкажуть працівники цивільної оборони або міліції.

За сигналом «Повітряна тривога», який застав у магазині, на спектаклі, кон-церті, лекції, люди за вказівкою адміністрації направляються в притулки або укриття.

У школах за сигналом «Повітряна тривога» учнів організовано виводять у найближчі притулки або укриття. Старшокласники повинні показувати приклад спокою, правильно діяти і допомагати молодшим.

Якщо ядерний вибух застав поза притулками й укриттями, варто вжити всі можливі заходи захисту. У школі, будинку слід укритися в найбільш міцних частинах (підвалі, під сходовою кліткою), лягти на підлогу під простінком зовніш-ньої стіни, під столом або ліжком. Це може захістити, від ураження світловим випромінюванням, осколками скла розбитих вікон і дрібних предметів, що летять.

Коли ядерний вибух застав на вулиці, можна використовувати низькі кам’яні огорожі, канави, ями, траншеї та інші поглиблення, що знаходяться поблизу.

Значно знижують ефективність впливу вибуху на людину глибокі яри, уще-лини, лісові масиви. Радіуси зон ураження ударною хвилею у молодому лісі або чагарнику в порівнянні з відкритою місцевістю скорочуються приблизно у 1,5 раза, а світловим випромінюванням – у 3 і більше разів.

Людині в момент ядерного вибуху, яка знаходиться на відкритій місцевості і не встигла укритися, не слід бігти. Треба негайно лягти на землю обличчям вниз, закрити оголені частини тіла пальто, плащем, накидкою і залишатися нерухомим протягом 15-20 сек після вибуху. У місті варто відбігти від будинків на середину вулиці і лягти на землю. Як тільки пройде ударна хвиля, піднятися, надягти проти-газ (респіратор, противопильну тканеву маску, ватно-марлеву пов’язку) і вийти з вогнища ураження в напрямку менше зруйнованих будинків. Якщо поруч або по шляху руху виявляться уражені люди, треба надати їм допомогу.

Якщо противник не наніс удару по місту, подають сигнал «Відбій повітряної

134

тривоги» по радіотрансляційній мережі словами: «Увага! Увага! Говорить штаб цивільної оборони міста. Громадяни! Небезпека нападу минула. Відбій повітряної тривоги! Відбій повітряної тривоги! Відбій повітряної тривоги!».