Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.88 Mб
Скачать

3. Аналізатори і сигналізатори аміаку і хлору

Аналізатор аміаку й хлору ПАХ призначений для виміру масової концен-трації аміаку чи хлору в повітрі і видачі світлової чи звукової сигналізації (сигнали «ПОРІГ-1» та «ПОРІГ-2») при досягненні встановлених позначок масової концен-трації.

Прилад ПАХ (рис. 10.3) виконаний в металевому корпусі. На передній панелі розміщені: рідинно-кристалічний екран; сигнальний світлодіод; кнопка керування; необхідні анотаційні надписи з користування приладом.

Рис. 10.3 – Аналізатор аміаку й хлору ПАХ

У нижній торцевій частині розміщені сенсори виявлення хлору й аміаку. На задній панелі корпусу розташована кришка відсіку для джерела живлення і пружина для закріплення приладу на поясі оператора.

179

Основні характеристики приладу:

1) діапазон виміру масової концентрації:

– аміаку від 25 до 400 м/м3 в повітрі; – хлору від 2,0 до 15,0 мг/м3 в повітрі;

2) значення сигнальних порогових концентрацій:

– для сигналу «ПОРІГ-1» – 50 мг/м3 аміаку і 4,0 мг/м3 хлору; – для сигналу «ПОРІГ-2» – 200 мг/м3 аміаку і 10,0 мг/м3 хлору.

Для підготовки приладу до роботи ввімкнути аналізатор натискуванням двох кнопок керування на лицьовій панелі. При цьому прилад буде знаходитись в режимі контролю блоку живлення, на індикаторі висвітиться надпис LO ВАТ і значення ступеня зарядки батарей блоку живлення. Прилад працездатний при покажчиках 010-120.

Перемикнути аналізатор в режим виміру масової концентрації аміаку, на-тиснувши ті самі кнопки. При цьому вмикається звукова й світлова сигналізація жовтого кольору, а на відліковому пристрої висвітлюється число понад 400. Пере-вірити наявність звукового та світлового сигналу і зафіксувати нульовий покажчик аналізатора. При відсутності аміаку в повітрі покажчики аналізатора повинні знахо-дитись в межах від 0 до 5 мг/м3.

Перемикнути аналізатор в режим вимірювання масової концентрації хлору натискуванням двох кнопок керування. При цьому ввімкнеться звукова й світлова сигналізація червоного кольору і на відліковому пристрої висвітиться число 15. Перевірити наявність звукового й світлового сигналу і зафіксувати нульовий по-кажчик приладу. При відсутності в повітрі хлору нульові покажчики аналізатора повинні знаходитись в межах від 0 до 0,5 мг/м3.

Вимикають аналізатор натискуванням двох кнопок керування.

Для виміру концентрації аміаку в повітрі перемикнути аналізатор в режим виміру його концентрації і контролювати покажчик лічильного пристрою і звукові й світлові сигнали жовтого кольору: 1) циклічний під час натискання кнопок режиму виміру масової концентрації аміаку;

180

  1. поодинокий з періодом 120 ± 45 с при масовій концентрації аміаку в повітрі менше 50 мг/м3;

  2. циклічні з періодом 1 с при масовій концентрації аміаку в повітрі більше 50 мг/м3 (сигнал «ПОРІГ-1») до 200 мг/м3;

  3. циклічні подвійні з періодом 1с при масовій концентрації аміаку в повітрі більше 200 мг/м3 (сигнал «ПОРІГ-2»).

Для виміру концентрації хлору в повітрі перемкнути аналізатор в режим виміру його концентрації і контролювати покажчики лічильного пристрою і звукові й світлові червоного кольору сигнали:

  1. циклічні при натисканні двох кнопок управління при ввімкнені режиму виміру масової концентрації хлору;

  2. поодинокі з періодом 120 ± 45 с при масовій концентрації хлору в повітрі менше 4,0 мг/м3;

  3. циклічні з періодом 1 с при масовій концентрації хлору від 5 до 10 мг/м3 (сигнал «ПОРІГ-1»);

  4. циклічні поодинокі з періодом 1 с при масовій концентрації хлору в повітрі більше 10 мг/м3 (сигнал «ПОРІГ-2»).

Блок живлення забезпечує готовність аналізатора до вимірів концентрації протягом не менше 1000 годин в черговому режимі (без ввімкнення сигналізації «ПОРІГ-1» та «ПОРІГ-2») або не менше року у вимкненому етапі.

Подібні аналізатори випускаються вітчизняною промисловістю майже на всі види СДОР.

Сигналізатор 342 ЕХО 8 автоматичний, двофункціональний (контроль і сигна-лізація) індивідуальний прилад призначений для безперервного контролю концен-трації аміаку в повітрі робочої зони в межах від 0 до 100 мг/м3 у приміщеннях і на території промислових підприємств та інших об’єктів.

Сигналізатор (рис. 10.4) складається з перетворювача електронного первин-ного (ПЕП) й блоку обробки інформації (БЦІ). ПЕП включає вузол вимірювання, вузол світлової і звукової сигналізації, блок живлення. На верхній торцевій частині розташований сектор, який виявляє СДОР, світловий індикатор та роз’їм для під-

181

ключення БЦІ. На передній панелі розміщений вимикач приладу і покажчик СДОР, яку виявляють. На задній стінці розташована пружина кріплення приладу на поясі оператора й кришка блоку живлення.

Рис. 10.4 – Сигналізатор 342 ЕХО 8

БЦІ виконаний в окремому корпусі, підключається до ПЕП роз’ємом і кріпиться на ПЕП за допомогою двох направляючих.

Сигналізатор після включення вимикача видає циклічний світловий і звуковий сигнал при концентрації аміаку більше 20 мг/м3 і безперервний – при концентрації більше 100 мг/м3, а в комплекті з блоком цифрової індикації дає змогу контролювати концентрацію аміаку в повітрі за цифровим таблом дискретністю 1,0 мг/м3.

В основу роботи приладу покладено принцип перетворення концентрації газу в електричний струм на основі електрохімічного ефекту.

Вітчизняною промисловістю створюються аналізатори даного типу на най-більш поширені СДОР та інші небезпечні хімічні речовини.

Модуль 7. МЕДИЧНА ДОПОМОГА ПОТЕРПІЛИМ І ЗНЕЗАРАЖУВАННЯ ОДЯГУ І МІСЦЕВОСТІ

Блок 7.1. Лекція № 11. Медична допомога

План

  1. Медичні засоби індивідуального захисту.

  2. Перша допомога при переломах, забитих місцях і вивихах.

  3. Медична допомога при травматичному токсикозі, шоку і опіках.

  4. Ураження отруйними речовинами і перша медична допомога.

182