Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

анатомия Рудик

.pdf
Скачиваний:
3922
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
16.73 Mб
Скачать

Розділ 3

У ссавців відбувається диференціація дорсальних мязів хребта. Поверх- невий шар кожного міотома зливається з таким самим сусіднім на протязі кількох сегментів, в той час як глибокі шари міотомів, тобто ті, що приляга- ють до кісткових важелів, залишаються розчленованими. В результаті ди- ференціації мязів у них розрізняють два мязових тяжі: латеральний і меді- альний.

1. Латеральний тяж складається з двох комплексів мязів:

а) найдовші, або остисто-поперечні, мязи. Вони характеризуються тим, що пучки, які починаються на остистих відростках, йдуть краніовентрально, з деяким відхиленням убік до поперечних (соскоподібних) відростків і хреб- цевих кінців ребер. Сюди входять: найдовший мяз — m. longíssimus; плас- тироподібний — m. splénius; крижово-хвостовий дорсальний латеральний мяз — m. sacro-coccýgeus dorsális laterális; короткі мязи: міжпоперечні мязи попереку й шиї — mm. intertransversárii lumbórum et cervícis — і каудаль- ний косий мяз голови — m. oblíquus cápitis caudális;

б) клубово-реберні мязи. Їх пучки тягнуться від клубової кістки вздовж поперечних відростків до голови. Це клубово-реберний мяз — m. iliocostális — і латеральний прямий мяз голови — m. réctus cápitis laterális.

2. Медіальний мязовий тяж. У ньому розрізняють:

а) поперечно-остисті, або напівостисті, мязи. Ці мязи, як і остисто-попе- речні, прикріплюються на різного роду відростках і мають зворотний на- прям пучків мязових волокон, від поперечних (соскоподібних) до остистих, тобто краніодорсально. До цієї групи відносять: напівостистий мяз — m. semispinális; багатороздільні мязи — mm. multífidi; частину краніального ко-

сого мяза голови — m. oblíquus cápitis craniális;

б) прямі остисті мязи, які починаються і закінчуються на остистих відрос- тках. До них належать: остистий мяз — m. spinális; дорсальний прямий мяз голови більший і менший — m. oblíquus cápitis dorsális májor et mínor; міжос-

тисті мязи — mm. interspináles; а також медіальний крижово-хвостовий дор-

сальний мяз — m. sacro-coccýgeus dоrsális mediális.

Отже, вздовж хребта з кожного боку диференціюються чотири тяжі дов- гих мязових комплексів, проте вони не завжди однаковою мірою відокрем- лені. Найменше вони розєднані в ділянці попереку і ближчому до нього відділі спини, найбільше в ділянці шиї. В ділянці хвоста деяких дорсаль- них комплексів зовсім немає, оскільки на хвостових хребцях не розвивають- ся повністю їх складові частини.

Дорсальні мязи здатні напружувати хребет; розгинати його, піднімаючи при цьому шию з головою і хвостовий відділ; обертати хребет і нахиляти йо- го в той чи інший бік від серединної площини.

3. Підхребетні мязи. На вентральній поверхні хребта розміщені мязи, що значною мірою зберегли міомерію. За походженням їх відносять до вент- ральних мязів. Складаються вони з парних пучків, що чергуються один за одним, знаходяться переважно в поперековому, шийному, хвостовому і част- ково в грудному відділах. До них належать: квадратний мяз попереку — m. quadrátus lumbórum; довгий мяз шиї — m. lóngus cólli; довгий мяз голови — m. lóngus cápitis; вентральний прямий мяз голови — m. réctus cápitis ventrális; хвостовий мяз — m. coccýgeus; крижово-хвостові вентральні латераль-

130

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

ний і медіальний мязи — mm. sacro-coccýgeus ventrális laterális et mediális; міжпоперечні мязи хвоста — mm. intertransversárii cáudae.

Вентральні мязи хребта є антагоністами дорсальних. Вони згинають хре- бет, опускають шийний відділ разом з головою, опускають хвіст. Однобічна їх дія призводить до відведення шиї або хвоста в той чи інший бік. Це одна група мязів.

Друга група вентральних мязів мязи стінок грудної клітки здебіль- шого зберігає метамерію, двошарове розміщення, пластинчасту форму, косо розміщені пучки мязових волокон, що перехрещуються. Тут також зберег- лись мязи, що мають прямо розміщені мязові пучки волокон.

Третя група це мязи черевної стінки, в основному зберігають напрям мязових пучків. До них належать: дві пари косих мязів і парні поперечні та прямі мязи живота.

В онтогенезі скелетні мязи розвиваються з міотомів. Розростаючись у до- рсальному й вентральному від хорди напрямах, міотоми утворюють усі мязи спинного й черевного боків тіла зародка. При цьому спинні частини міото- мів іннервуються дорсальними гілками спинномозкових нервів, черевні вентральними гілками. Межею між спинними й черевними частинами міо- томів є поздовжня сполучнотканинна перетинка, яка перетворюється на фа- сцію.

Пізніше міотоми утворюють загальну масу синцитію, з якого виникають спочатку дорсальні тяжі посмугованих волокон, а потім окремі мязові пласти, що зберігають метамерний поділ. У подальшому ці пласти поділяються спо- лучнотканинними прошарками на поверхневий і глибокий шари. З останніх розвиваються окремі метамерні короткі мязи хребта: міжостисті, міжпопе- речні й прямі дорсальні мязи голови. З поверхневого шару злиттям суміж- них міотомів розвиваються інші дорсальні мязи: остисті, напівостисті, най- довші, клубово-реберні.

Вентральні мязи тулуба розвиваються з вентральних виростів (пупянків) міотомів. Міосепти, що відходять у вентральному напрямі від поздовжньої перетинки, розміщуються в ділянці грудної клітки між сусідніми міотомами. На їх місці потім розвиваються сполучнотканинні ребра, що з часом замі- нюються на хрящові, а потім на кісткові.

Розміщені між ребрами міотоми розшаровуються і з них утворюються зо- внішні й внутрішні міжреберні мязи. З глибоких шарів міотомів, що зли- лись, розміщених усередині грудної порожнини, утворюється поперечний мяз грудної клітки. З поверхневих шарів міотомів, що злились, розвивають- ся дорсальні зубчасті мязи. В ділянці живота з різних міотомів їх злиттям і розшаруванням утворюється чотири шари мязів: зовнішній косий, внутрі- шній косий, поперечний та прямий мязи живота. Наявність у прямому мязі живота сухожилкових поперечних перетинок, що є залишками сполучно- тканинних міосепт, свідчить про метамерне зародження цього мяза.

Новим набуттям ссавців у ділянці вентральних мязів тулуба є діафраг- ма грудочеревна перетинка. Започатковується вона з пятого-шостого шийних міотомів сомітів, мязові пучки яких ростуть каудально, потім зли- ваються з парою мязових складок, що ростуть від черевної стінки тіла і та- ким чином поділяють грудочеревну порожнину на дві самостійні порожни- ни: грудну і черевну.

131

Розділ 3

З вентральних виростів міотомів у ділянці шиї розвиваються драбинчасті мязи і довгі мязи шиї та голови. Більшість скелетних мязів ділянки голови редукується. Залишається лише та їх частина, що розвивається з передвуш- них міотомів. Вони відходять від дна очної ямки, сполучаються з очним яб- луком і забезпечують різні його рухи.

Мязи кінцівок розвиваються з мязових пупянків пятогосьомого ший- них і першогодругого грудних міотомів для грудної кінцівки та першо- гошостого поперекових і першоготретього крижових відділів для та- зової кінцівки. Іннервуються вони відповідними вентральними гілками шийних, грудних, поперекових та крижових нервів. Мязи, що виникли з окремого мязового пупянка, перетворюються на розпливчасту масу клітин, які утворюють два суцільних шари з боків зародження кінцівки. З латера- льного шару розвиваються екстенсори, абдуктори й супінатори, з медіально- го флексори, аддуктори й пронатори.

ФАСЦІЇ

Поверхневу фасцію — fáscia superficiális — залежно від її розміщення на тілі тварин поділяють на поверхневу фасцію голови, шиї, тулуба, хвоста та кінцівок.

Поверхнева фасція голови — fáscia superficiális cápitis — у жуйних і коней вкриває майже всю голову, але не завжди чітко виражена, оскільки в пев- них місцях щільно зростається з шкірою (спинка носа, шкіра лоба). Чітко вираженою є привушно-жувальна фасція — fáscia parotidomassеtérica, що вкриває привушну залозу і жувальний мяз, прикріплюючись до виличної дуги та лицевого гребеня і поширюючись далі як поверхневий листок — lámina superficiális — вискової фасції — fáscia temporális, що проходить через висковий мяз і закріплюється на висковій лінії або стріловому гребені. Зни- зу привушно-жувальна фасція закріплюється по краю нижньої щелепи. Краніально вона переходить у щічно-глоткову фасцію — fáscia buccopharýngea, яка вкриває задню частину щічного мяза і опускається на нижньо- бічну поверхню глотки. Допереду щічно-глоткова фасція поступово стоншу- ється і зливається з прилеглими тканинами. Вискова фасція крім поверхне- вого листка має глибокий листок — lámina profúbda. Цей листок закріплю- ється на внутрішній поверхні виличної дуги з одного боку, а другим своїм кінцем фіксується разом з поверхневим листком на стріловому гребені чи висковій лінії. Між обома листками утворюється щілиноподібна порожнина, виповнена клітковиною.

Фасція шиї — fáscia cervicális — поділяється на: 1) поверхневу пластин- ку — lámina superficiális, що вкриває всю бічну поверхню шиї, закріп- люючись на карковій звязці, крилі атланта, соскоподібному відростку вис- кової кістки, вздовж вентрального краю найдовшого й драбинчастого мязів, на першому ребрі і груднині. Від неї відходять міжмязові перетинки, що беруть участь в утворенні сонної піхви — vagína carótica, яка обгортає загаль- ну сонну артерію, внутрішню яремну вену та вагосимпатичний стовбур; 2) передтрахейну пластинку — lámina pretracheális, що знизу вкриває тра-

132

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

хею, закріплюючись спереду на підязиковому скелеті, а каудально на груднині та першому ребрі; 3) передхребтову пластинку — lámina prevertebrális, яка вкриває довгі мязи шиї й голови, закріплюючись на ребер- них відростках шийних хребців, краніально переходить у фасцію гортані й глотки, а каудально у поперечну грудну фасцію.

Фасція тулуба вкриває під шкірою стінки грудної й черевної порожнин, охоплюючи з обох боків шкірний мяз тулуба, і закріплюється на вільних кі- нцях остистих відростків хребців, на маклаку, а знизу зєднується з такою ж фасцією протилежного боку по серединній лінії від груднини до таза. У ді- лянці спини та попереку зростається з глибокою грудопоперековою фасцією

— fáscia thoracolumbális (див. рис. 3.19, 29; рис. 3.20, 17; рис. 3.22, 24), а в ділянці крупа з сідничною — fáscia glutéa (див. рис. 3.8). На бічній повер- хні ділянки живота ця фасція спрямовується у вигляді складки до основи надколінка, а у собак до середини стегна, утворюючи складку боку — plíca láteris (див. рис. 3.9, 5). Знизу на черевній стінці фасція спускається у самців на статевий член як fáscia pénis, а в ділянці мошонки утворює мясисту обо- лонку — túnica dártos. У самиць продовжується на вимя, утворюючи лате- ральну пластинку підвішуючого апарату вимені.

Грудопоперекова фасція — fáscia thoracolumbális — безпосередньо вкри-

ває мязи зовні і своїми листками проникає між мязовими пластами. Розмі- щена в ділянці дорсальних мязів попереку й спини, має поверхневу і гли- боку пластинки. Починається на маклаку та верхівках остистих відростків хребців попереку і спини, включаючи й холку. Від неї бере початок найши- рший мяз спини — m. latíssimus dórsi, а також зубчасті дорсальні краніаль-

ний і каудальний мязи — mm. serráti dоrsáli craniális et caudális. У коней у ділянці 3–5-го грудних хребців фасція потовщується, утворюючи спинно- лопаткову звязку — ligaméntum dorsoscapuláre, що починається на остистих відростках, а закінчується на медіальній поверхні лопатки.

Спереду грудопоперекова фасція продовжується в каркову фасцію — fáscia núchae, яка закріплюється на канатику каркової звязки і вкриває гли- бокі мязи.

Назад грудопоперекова фасція продовжується в сідничну фасцію — fáscia glútea (рис. 3.8), що щільно вкриває мязи крупа і зростається з фасцією хвос- та — fáscia cáudae, яка, закріплюючись на відростках хвостових хребців, утворює міжмязові перетинки.

Фасції кінцівок. На грудній кінцівці поверхнева фасція дуже тонка і в дистальному напрямі має тенденцію до зростання з глибокою фасцією, охоп- люючи вільну кінцівку у вигляді панчохи.

Поверхнева фасція лопатки і плеча спереду зростається з поверхневою фасцією шиї, а ззаду з поверхневою фасцією тулуба. У жуйних і коней шкірний плечо-лопатковий мяз — m. omobrachiális — надає їй променистості.

Від ліктьового суглоба поверхнева фасція оточує передпліччя повністю і зростається з глибокою фасцією — fáscia antebráchii — особливо на краніаль- ній і каудальній поверхнях та в дистальній половині.

На запястку поверхнева фасція на дорсальній і латеральній поверхнях дещо міцніша і злегка зростається з глибокою фасцією, а від пястка до паль-

133

Розділ 3

ців вона поступово зникає повністю. Найбільші шкірні вени і нерви грудної кінцівки на значному протязі вкриті поверхневою фасцією.

На тазовій кінцівці поверхнева фасція крупа й стегна є безпосереднім продовженням поверхневої фасції тулуба, і у собак між її листками частково розміщений шкірний мяз тулуба. У собак поверхнева фасція крупа відме- жована від глибокої фасції прошарком жиру, тоді як у жуйних і коней щіль- но з нею зростається. Поверхнева фасція стегна вкриває латерально всі його мязи. У ділянці двоголового мяза стегна вона зростається з глибокою фасці- єю стегна — fáscia fémoris — і переходить медіально на стегно. Глибока фас- ція стегна, або широка фасція, — fáscia láta — охоплює латеральні мязи сте- гна і особливо виділяється в ділянці коліна, де з нею зливається пластинча- стий сухожилок (апоневроз) мяза напружувача широкої фасції — m. ténsor fásciae látae. Ця частина вільно вкриває чотириголовий мяз стегна — m. quadríceps fémoris, тоді як у бік двоголового мяза стегна фасція зливаєть- ся з цим мязом. Від краніального краю мяза напружувача широкої фас- ції стегна фасція переходить у складку боку і на медіальну поверхню стегна, вкриває медіальну поверхню цього мяза, а також чотириголового мяза сте- гна і кравецького мяза, далі перекидається через стегновий канал, потон- шується, сполучається з поверхнями стрункого, напівперетинчастого та на- півсухожилкового мязів.

Рис. 3.8. Шкірні мязи і поверхневі мязи голови собаки:

1, 2 — m. sphíncter cólli superf.; 3 — platýsma; 4, 5 — m. cutáneus faciéi; 6 — m. cutáneus trúnci; 7 його по- перекова частина; 8 — m. levátor nasolabiális; 9 — m. orbiculáris óris; 10 — m. maláris; 11 — m. zygomáticus;

12 його відгалуження до ділянки гортані; 13 мязи щитка; а поверхнева лопаткова фасція; b фасція крупа; с поверхнева фасція стегна; d фасція коліна

134

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

Фасції гомілки це продовження фасцій стегна. Поверхнева фасція по- тоншується і поступово зникає в ділянці плесна. Глибока фасція гомілки — fáscia crúris — є продовженням широкої фасції, що суцільним листком охоп- лює розміщені тут мязи, утворюючи особливі оболонки для окремих мязів і мязових груп. Зрощується з кінцевими сухожилками двоголового мяза стег- на, кравецького, стрункого та напівсухожилкового мязів.

Фасції стопи подібні до фасцій кисті.

ШКІРНІ МЯЗИ

За гістологічною будовою шкірні мязи — músculi cutánei — належать до скелетних. Хоча вони вкриті поверхневою фасцією, але перебувають у звязку не з скелетом, а з шкірою, при цьому забезпечують рухи шкіри та її натягнення. У ссавців ці рухи й натягнення мають різну спеціалізацію. Шкірні мязи вкриті поверхневою фасцією і мають незначну товщину, стріч- коподібну або широкопластинчасту форму. За життя вони світліші, ніж ске- летні мязи. У всіх свійських тварин розрізняють шкірні мязи голови, шиї й тулуба.

ШКІРНІ МЯЗИ ГОЛОВИ

Шкірні мязи голови належать до поверхневих мязів, що іннервуються поверхневими гілками лицевого нерва, є генетично спільними і розвивають- ся з мязового пласта — m. sphíncter cólli primitívus. Це такі мязи, як повер-

хневий стискач шиї — m. sphíncter cólli superficiális, шкірний мяз шиї — platýsma — та глибокий стискач шиї — m. sphíncter cólli profúndus. Ці три шари мязів більш-менш чітко розрізняються у собак. Топографічно шкірни- ми мязами вважають тільки ті з лицевих мязів, які розміщені всередині поверхневої фасції.

Поверхневий стискач шиї — m. sphíncter cólli superficiális (див. рис. 3.8, 1,

2; рис. 3. 11, 3, 4) — є тільки у мясоїдних, тягнеться з вентральної поверхні шиї в бік голови до ділянки гортанної борозни. Він складається з тонких, вузьких пучків мязових волокон, що проходять упоперек, не сполучаючись між собою. Лежить вентрально на шиї в ділянці гортані і збоку поверхнево на жувальній та привушній фасціях. Мяз забезпечує натягнення поверхне- вої фасції в ділянці гортані й гортанного жолоба.

Шийний мяз морди — m. cutáneus fácies — є продовженням у ділянку го- лови частини platýsma. У собак і свиней має з нею безпосередній звязок, то- ді як у жуйних і коней це самостійний мязовий шар. Його волокна тягнуть- ся через жувальний мяз до кута рота. Мяз відтягує кут рота назад, напру- жує і рухає шкіру губ, щік та ділянки жувального мяза.

Глибокий стискач шиї — m. sphíncter cólli profúndus (див. рис. 3.11, 1) — є

тільки у хижаків. Його початок простягається зовні на каудальні мязи вуш- ної раковини і всі лицеві мязи. Він проходить від краніальної частини шиї до верхньої частини морди, при цьому плоскі поперечно напрямлені мязові волокна проходять під platýsma і m. cutáneus faciéi на бічну поверхню шиї й

135

Розділ 3

голови. Мяз натягує поверхневу фасцію ділянки гортані й гортанного жоло- ба.

Лобовий мяз — m. frontális — є у жуйних і людини, а також слабко роз- винений у свиней. Він відділився від глибокого стискача шиї. Рухає і змор- щує шкіру лоба.

ШКІРНІ МЯЗИ ШИЇ

Поверхневий стискач шиї — m. sphíncter cólli superficiális (див. рис. 3.8, 1,

2; рис. 3.11, 3, 4) — у кішок розвинений сильніше, ніж у собак, а в свиней найменш розвинений, у жуйних і коней його немає. Він має ніжні, пухкі сполучення шарів мязових волокон, що охоплюють шию знизу впоперек у вигляді повязки, простягаючись від переднього краю груднини до гортанної борозни. Натягає і рухає шкіру вентральної й бічної поверхонь шиї.

Шкірний мяз шиї — platýsma (див. рис. 3.8, 3) — добре розвинений мязовий пласт у мясоїдних і свиней, що тягнеться з ділянки карка в лицеві мязи, з якими зростається. Немає у жуйних і коней. Мяз натягує і рухає шкіру ділянки карка та жувальної ділянки.

Глибокий стискач шиї — m. sphíncter cólli profúndus (див. рис. 3.11, 1) —

тільки у собак виражений як самостійний мяз (див. вище).

Шкірний мяз шиї — m. cutáneus cólli (рис. 3.9, 2) — сильний мязовий пласт вентральної поверхні шиї. У мясоїдних його немає. У жуйних почина- ється вентрально на поверхневій фасції шиї, у свиней на ручці груднини, а в коней в обох цих точках, тягнеться косо через яремну борозну в бік го- лови. Натягає й рухає шкіру вентральної поверхні шиї.

Рис. 3.9. Шкірні мязи коня:

1 — m. cutáneus faciéi; 2 — m. cutáneus cólli; 3 — m. cutáneus omobrachiális; 4 — m. cutáneus trúnci; 5 — plíca láteris

136

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

ШКІРНІ МЯЗИ ТУЛУБА

Шкірний мяз тулуба — m. cutáneus trúnci (див. рис. 3.9, 4; рис. 3.11, 15) — витягнутий у довжину пласт з волокнами майже поздовжнього напряму. Розміщений збоку на грудній і черевній стінках. Листки поверх- невої фасції тулуба вкривають його з обох боків. Зовні мяз вкриває найшир- ший мяз cпини, краніально заходить під трапецієподібний мяз і триголо- вий мяз плеча, зростаючись тут з найширшим мязом спини та напружува- чем фасції передпліччя. Каудально на черевній стінці пучки мяза форму- ють складку боку — plíca láteris (див. рис. 3.9, 5), а знизу він зливається з глибоким грудним мязом. У жуйних і коней в ділянці лопатки переходить у лопатково-плечовий шкірний мяз. Найбільший мяз, що натягує і рухає шкіру тулуба, сприяє також напруженню всієї поверхневої фасції тулуба.

Шкірний лопатково-плечовий мяз — m. cutánes omobrachiális (див. рис. 3.9, 3) — є у жуйних і коней. Він починається як тоненький мязовий пласт у ділянці основи лопатки, має дорсовентральний напрям волокон і тягнеться до ліктьового суглоба. Натягує і рухає шкіру ділянки лопатки й плеча.

Препуціальні мязи — mm. preputiáles — розрізняють у биків. Є m. preputiális craniális (рис. 3.10, 2; рис. 3.11, 16) і m. preputiális caudális (див. рис. 3.10, 3). У псів і кнурів непостійні. Мязи відтягують препуцій відповідно вперед чи назад під час і після виходу статевого члена. Стягування задньої частини препуція відбувається при дії краніального мяза, а розширення при дії каудального. У кнурів також стискають дивертикул препуція.

Надвимяні мязи — mm. supramammárii — є тільки у самиць і є похід- ними, як і препуціальні мязи самців, від мяза-стискача сумки однопрохід- них. Сильніший краніальний надвимяний мяз — m. supramammárius

Рис. 3.10. Препуціальні мязи бугая:

1 — m. cutáneus trúnci; 1його волокна до mm. preputiáles cran.; 1′′ — plíca láteris; 2 — mm. preputiáles cran.; 3 — mm. preputiáles caud.; 4 відхідниково-статевочленний мяз; 5 — m. cremáster; 6 медіальні мязи стегна; a — scrótum; b — pénis; c — funículus spermáticus; d — óstium preputiále; e — umbílicus; f — túnica fláva abdóminis

137

Розділ 3

Рис. 3.11. Шкірні мязи шиї і тулуба собаки:

1 — m. sphíncter cólli prof.; 2 — platýsma; 3, 4 — m. sphíncter cólli superf.; 5 — m. cleidocephálicus; 6 — interséctio claviculáris; 7 — m. cleidobrachiális; 8 — m. sternocephálicus; 9

— m. pectorális transvérsus; 10 — m. pectorális descéndens; 11

основна частина m. pectorális profúndus; 12 його додат-

кова частина; 13 частина m. pectorális prof., що вкрита m. cutáneus trúnci; 14 зубці m. cutáneus trúnci до m. pectorális prof.; 15 — m. cutáneus trúnci; 16 — m. preputiális craniális

craniális — починається парно в ділянці мечоподібного хря- ща, тягнеться як слабка, вузь- ка, часто поділена на окремі пучки мязова стрічка вздовж основи вимені каудально і за- кінчується на поверхневій фа- сції краніально від кута клу- бової кістки. Каудальний над- вимяний мяз — m. supramammárius caudális —

відділяється каудодорсально з поверхневого мяза сороміт- них губ, спрямовується краніо- вентрально і у сук закінчуєть- ся на середині між сороміт- ними губами та останньою парою молочних залоз. Натя- гує й рухає шкіру живота в ділянці молочної залози.

МЯЗИ ГОЛОВИ

За розміщенням та іннер- вацією мязи голови — músculi cápitis — поділяють на такі групи:

1.Лицеві мязи (рис. 3.12– 3.15), іннервуються лицевим нервом — n. faciális.

2.Жувальні мязи (рис. 3.16), іннервуються нижньо- щелепним нервом — n. mandibuláris — з трійчастого нер-

ва — n. trigéminus.

3.Мязи язика та підязи- кового апарату (рис. 3.17), ін- нервуються підязиковим нер-

вом — n. hypoglóssus.

4.Мязи глотки, іннерву- ються язикоглотковим — n. glossopharýngeus — та блука-

ючим — n. vágus — нервами.

5.Мязи гортані, іннерву- ються блукаючим нервом — n. vágus.

138

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

6. Мязи очного яблука, іннервуються окоруховим — n. oculomotórius, блоковим — n. trochleáris — та відвідним — n. abdúcens — нервами.

Мязи язика та підязикового апарату, глотки, гортані й очного яблука описані в розділах, де описується будова цих органів.

За походженням (з другої зябрової дуги) розрізняють поверхневі й глибо- кі лицеві мязи.

Поверхневі лицеві мязи, які іннервуються різними гілками лицевого нер- ва, повязані з рухливістю шкіри губ, щік, носа, повік і у всіх тварин дуже рухливою вушною раковиною. Їх ще називають мімічними мязами.

Глибокі лицеві мязи, що іннервуються гілками лицевого нерва, подібні до типових скелетних мязів. Сюди відносять (рис. 3.18): 1) каудальне черев- це двочеревцевого мяза — vénter caudális m. digástricus (у хижаків і свиней нечітко відмежоване від рострального черевця, яке іннервується від трійча- стого нерва); 2) потилично-підязиковий — m. occipitohyoídeus — і шило-

підязиковий — m. stylohyoídeus — мязи; 3) стременний мяз — m. stapédius,

який змістився в середнє вухо, а спочатку був мязом примітивного щелеп- ного суглоба.

Рис. 3.12. Лицеві мязи собаки:

1 — m. orbiculáris óris; 2 — m. levátor nasolabiális; 3 — m. levátor lábii superióris; 4 — m. canínus; 5 — m. zygomáticus; 5його частина до ділянки гортані; 6 — m. orbiculáris óculi; 6його пучки від m. frontoscutuláris; 7 — m. levátor ánguli óculi mediális; 8 — m. retráctor ánguli óculi laterális; 9 — m. maláris; 9його волокна, що тягнуться до нижньої губи; 10 повікова, 11 лобова частини m. frontoscutuláris; 12 — m. scutuloauriculáris; 13 — m. interscutuláris; 14 — m. cervicoscutuláris; 15 — m. cervicoauriculáris superf.; 16 — m. cervicoauriculáris médius; 17 — m. cervicoauriculáris prof.; 18 — m. parotidoauriculáris; 19 — m. sternocephálicus; 20 — m. masséter; 21 — m. digástricus; 22 — m. mylohyoídeus; 23 — m. cleidocephálicus; 24 — m. sternohyoídeus; a — gland. parótis; b — gland. submandibuláris; c — véna juguláris ext.

139