Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

анатомия Рудик

.pdf
Скачиваний:
3919
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
16.73 Mб
Скачать

Розділ 4

Шкірний покрив тісно повязаний з внутрішніми органами, гіпофізом, наднирковими та іншими залозами. Настої з шкіри можуть діяти як стиму- лювальні, судинозвужувальні та протимікробні речовини. У шкірі міститься близько 70 ферментів.

Шкірі властива видільна функція. За допомогою потовиділення виділя- ється до 27 % води, велика кількість вуглекислого газу (вугільної кислоти,

до 10 г).

Шкіра є своєрідним депо крові, води, солей. Вона виконує також імунобі-

ологічну (вакцини білкової природи), теплорегулювальну, дихальну (1–8 %) та інші функції.

Розвиток і функції шкірного покриву залежать від функціонування ін- ших органів тіла. Наприклад, у період статевого дозрівання під дією стате- вих гормонів зявляються деякі нові статеві ознаки, що виявляються у від- мінностях у волосяному покриві та розміщенні підшкірної жирової тканини (особливо помітні у людини).

Рис. 4.1. Шкірний покрив коня:

1 — círrus cápitis; 2 — júba; 3 — círrus cáudae; 4 — tórus társeus; 5 — tórus metacárpeus et metatárseus; 5— círrus metacárpeus et metatárseus;6 — tórus cárpeus; 7 — úngula

220

СИСТЕМА ОРГАНІВ ШКІРНОГО ПОКРИВУ

РОЗВИТОК ШКІРНОГО ПОКРИВУ

Епідерміс шкіри утворюється за рахунок ектодерми, а власне шкіра і підшкірна основа розвиваються з мезодерми (дерматоми).

Шкірний покрив у безхребетних має ектодермальне походження і пред- ставлений одношаровим епітелієм. Такий епітелій є ще в ланцетника. Епі- теліальні клітини часто бувають війчастими (черви, личинка ланцетника). Епітелій містить розсіяні залозисті й чутливі клітини. У ланцетника, круг- лоротих та деяких амфібій епідерміс зовні вкритий шкірочкою (кутикулою).

Укруглоротих (мінога) епідерміс багатошаровий, зявляється власне шкі- ра з колагеновими й еластичними волокнами. У селахій (акула) шкіра скла- дається з багатошарового епідермісу, вкритого плакоїдною лускою, та власне шкіри. Луска характерна для риб, рептилій. Рештки луски збереглися у птахів на кінцівках і в деяких ссавців на хвості (бобер, пацюк) або вкрива- ють усе тіло (ящери, броненосець). Як явище атавізму у ембріона бурого ве- дмедя шкіра вкрита лусками, між якими росте волосся. Луска ссавців і пта- хів (а також рептилій) має ектодермальне походження.

Залози в шкірі риб одноклітинні. У амфібій багатоклітинні залози, добре розвинуті, що важливо для шкірного дихання. У рептилій залози не розви- ваються по всій поверхні тіла, а є лише деякі спеціалізовані залози (стегно- ві). Так само і у птахів (куприкова залоза).

Уссавців у шкірі багато залоз, проте роговий шар епідермісу зберігся. Зявились і нові залози молочні. Цікаво, що під час годівлі молоком ви- никають специфічні зміни не лише у самок, а й у новонароджених: збіль- шення розмірів язика (хижаки), прискорений ріст передніх кінцівок (гризу- ни), розвиток мязів губного апарату (людина).

Вважають, що молочні залози виникли з особливих потових залоз. Спо- чатку це були дрібні залози, які розміщувалися по нижній передній стінці, і їхній секрет виділявся безпосередньо на шкіру та волосся. Наприклад, у кач- коноса (однопрохідні) дрібні трубчасті залози відкриваються в сумку волоса і молоко стікає по волосині. Маля злизує молоко матері, яка лягає на спину.

Уєхидни такі залози розміщені по боках від білої лінії живота (залозисте поле). У процесі еволюції залози групуються і розміщуються парами вздовж черевної стінки. Висмоктування молока малям сприяє розвитку сосків (у біль- шості сумчастих соски зявляються на період ссання, а потім редукуються). Кількість залоз (сосків) залежить від кількості народжуваних. Залежно від умов життя, коли ссання неможливе, самка впорскує молоко малюку (кито- подібні).

Вонтогенезі система органів шкірного покриву розвивається з ектодерми й мезодерми. Наприклад, у свині (ембріон) у віці одного місяця епідерміс одношаровий, як у нижчих представників хребетних; потім він стає двоша- ровим (це має місце і у личинок амфібій), а у віці 2–2,5 місяця епідерміс ба- гатошаровий. Склад шкіри ускладнюється за рахунок мезенхіми, яка утво- рює власне шкіру та підшкірну основу. Паралельно відбувається розвиток похідних шкіри, який у плодів великої рогатої худоби закінчується до 4 мі- сяців, а в овець у 2,5–3,5 місяця.

Молочні залози виникають парами у вигляді молочних точок (при дов- жині ембріона 8 см у великої рогатої худоби), які розміщуються на молочних

221

Рис. 4.2. Додаткові соски чоловіка

Розділ 4

лініях. При цьому закладається кілька пар навіть у тих тварин, в яких у до- рослому стані одна пара залоз (у людини закладається до 5 пар). Надалі зайві залози редукуються. Проте бувають випадки, коли вони залишаються (рис. 4.2) і можуть виділяти молоко (політелія).

У ранньому віці молочні залози в недорозвиненому стані є у самок і сам- ців, однак протоки розвинені тільки в самок. З настанням статевої зрілості вони інтенсивно розвиваються лише у самок. Іноді спостерігається розвиток молочних залоз у самців (явище атавізму), що підтверджує функціонування залоз у минулому в обох статей.

БУДОВА ШКІРИ

Шкіра складається з епідермісу, дерми, або власне шкіри, та підшкірної основи (рис. 4.3). Епідерміс — epidérmis (І) — це багатошаровий плоский зроговілий епітелій. Товщина і клітинний склад епідермісу різняться залежно від виду та породи тварин. Він особливо потовщується там, де постійно від- бувається тертя або тиск.

В епідермісі шкіри розрізняють кілька шарів: основний — strátum basále,

шипуватий — strátum spinósum, зернистий — strátum granulósum, блиску- чий — strátum lúcidum — і роговий — strátum córneum. Основний і шипува-

тий шари обєднують під назвою «ростковий» — strátum germinatívum.

Усвійських тварин зернистий і блискучий шари є лише в окремих місцях

іслабко розвинуті. У свиней блискучого шару немає.

Зернистий шар складається з кількох шарів плоских клітин, всередині яких є кератогіалін. Останньому властива значна міцність і еластичність.

Він розтягується в холодній воді на

50–70 %, а в гарячій до 100 % (з попереднім відновленням дов- жини).

В основному шарі епідермісу розміщуються пігментні клітини меланоцити, які виробляють мела- нінові зерна. Якщо їх немає, епіде- рміс непігментований (явище аль- бінізму).

Через епідерміс шкіри всмокту- ються алкоголь, борна й саліцилова кислоти, йод, сполуки ртуті, свин- цю, статеві гормони на мазевій ос- нові тощо. У власне шкіру речови- ни потрапляють через протоки за- лоз та волосяні лійки.

Епідерміс з власне шкірою зєдну- ється за допомогою базальної мембрани.

222

СИСТЕМА ОРГАНІВ ШКІРНОГО ПОКРИВУ

Власне шкіра — dérma, s. córium (ІІ) — складається із сосочкового — strátum papilláre — та сітчастого — strátum reticuláre — шарів. Більш повер-

хневий сосочковий шар складається з пухкої сполучної тканини. Сосочковий шар переходить у сітчастий без чітких меж. Товщина сосочкового шару за- лежить від виду тварин: у великої рогатої худоби він становить 18–30 %, у вівці 50–70, у коня 30–40 % товщини основи шкіри. Сосочковий шар виконує в основному трофічну функцію.

Сітчастий шар, утворений щільною неоформленою сполучною тканиною, різко відрізняється на спинній і черевній частинах тіла. Сітчастий шар на спині, на відміну від сітчастого шару на животі, складається з товстих кола- генових пучків, які щільно лежать і густо переплітаються, що надає шкірі особливої міцності.

У власне шкірі розміщені потові й сальні залози, корені волосся, непос- муговані мязи підіймачі волосся. Розміри потових залоз залежать від то- вщини сосочкового шару.

Підшкірна основа — téla subcutánea (ІІІ) — зєднує шкіру з глибше роз- міщеними органами і складається з пухкої волокнистої сполучної тканини, яка має багато жирових клітин. Саме тут відкладається жир, особливо при відгодівлі тварин.

Рис. 4.3. Схема будови шкіри:

І епідерміс; ІІ власне шкіра; ІІІ підшкірна основа; IV чутлива волосина; V покривна волосина; VI фолікул волосини; VII сальна залоза; VIII потова залоза; ІХ зміна волосини; 1 стрижень волосини; 2 корінь волосини; 3 волосяна цибулина; 4 сосочок волосини; 5 сумка волосини; 6 коренева піхва; 7 сальна залоза на розрізі; 8 — потова залоза на розрізі; 9 підіймач волосини; 10 сину- си сумки волосини; 11 нова волосина; 12 нерви; 13 шкірні рецептори; 14 артерія; 15 вена; 16

лімфатична судина; 17 судинне сплетення; 18 линяюча волосина

223

Розділ 4

Удеяких тварин спостерігається значне нагромадження жиру (китоподі- бні, ластоногі), що сприяє збереженню теплоти. Жир накопичується залежно від пори року та виду тварин. У різних частинах тіла величина жирових відкладів різна, особливо багато їх у ділянці шиї, крупа. Зовсім немає жиро- вих відкладів у шкірі вушних раковин, повік та статевого члена. В деяких тварин у певних місцях тіла (горби у верблюда, курдюк у вівці) жир формує спеціальні утвори.

Маса шкіри становить, кг: у великої рогатої худоби 20–40, у коня 8–20,

усвині 7–10, у вівці 1,5–2,5. Товщина шкіри також різна, мм: у великої рогатої худоби 3–6, у коня 1–7, у свині 0,6–3, у вівці 0,7–2, у верб-

люда 6–12. Найтовща шкіра на спині, шиї та бічних частинах тіла, тон- ка на животі та медіальній поверхні кінцівок. У старих тварин шкіра тов- ща, ніж у молодих, у самців товща, ніж у самок. Шкіра не лише міцна, а й еластична. Еластичність різних ділянок шкіри тіла неоднакова. Все це вра- ховують під час дослідження тварин.

Шкіра надзвичайно добре забезпечується кровю, що важливо для під- тримання сталої температури тіла. Особливо багато кровоносних і лімфатич- них судин у власне шкірі та підшкірній основі. Під епідермісом розміщений значний шар капілярів. Найбільш виражені в шкірі артеріоло-венулярні анастомози (вушна раковина, кінцівки).

Шкіра отримує значну кількість нервових волокон через спинномозкові нерви. До складу останніх входять не лише аферентні й еферентні нервові волокна, а й волокна автономної нервової системи. Чутливість окремих ді- лянок тіла різна, особливо чутлива шкіра навколо рота, дистального відділу кінцівок. У шкірі міститься значна кількість (від загальної кількості їх в ор- ганізмі) ліпідів (2 %), нейтральних жирів і жирних кислот (5 %), холестерину (17 %), хлориду натрію (33 %). Крім того, в ній є калій, натрій, магній, каль- цій, бром, фтор, йод, фосфор тощо.

Увигляді особливих утворів шкіри у жуйних на шиї та середній лінії пе- редньої частини грудної стінки розрізняють шкірну вентральну поздовжню складку — plíca longitudinális ventrális. Шкірна складка є у мериносових овець на шиї (комір), шкірні сережки в ділянці гортані у кози, вівці та іноді у свині.

Упобутовій термінології під шкірою розуміють ту частину, в якій немає епідермісу та підшкірної основи. Шкірний покрив без підшкірної основи на- зивають хутром.

ПОХІДНІ ШКІРНОГО ПОКРИВУ

ВОЛОССЯ

Шкіра вкрита добре вираженим волосяним покривом, який захищає ор- ганізм від вологи та механічних чинників. Розвиток волосся залежить від кліматичних умов: у теплій місцевості волосся більш рідке, ніж у холодній, а пухового волосся взагалі може не бути (правило Ренша). Волосся погано проводить електричний струм, зате йому властива висока гігроскопічність. Густота волосся перебуває в прямій залежності від товщини шкіри. У тварин з товстою шкірою волосся майже немає (слон, бегемот, носоріг).

224

СИСТЕМА ОРГАНІВ ШКІРНОГО ПОКРИВУ
Волосся у тварин має різне забарвлення, що зумовлено низкою чинників: пігментацією, вмістом повітря в клітинах волосся, тонкою поверхневою структурою волосся (різний ступінь блискучості волосся зумовлений залом- ленням світла). Тварини бувають різної масті однотонні (переважно тва- рини холодного клімату) та візерункові. Вважають, що філогенетично най- більш примітивним є забарвлення з поздовжніх смуг, плямистість є вторин- ним явищем, а однотонний колір є філогенетично наймолодшим. Доказом цього є те, що тварини з однотонним забарвленням у молодому віці смугасті чи плямисті (дикі свині, олені, дикі коні, лев, пума).
У волосині розрізняють корінь (див. рис. 4.3, 2) — rádix píli, розміщений у шкірі, і стрижень 1 — scápus píli, що виступає з шкіри. Корінь волосини по- чинається потовщенням, яке називають волосяною цибулиною 3 — búlbus píli — і яка є місцем росту волосини. Центра волосяної цибулини досягає ба- гатий на судини сполучнотканинний сосочок волосини 4 — papílla píli, який живить волосину. Корінь волосини розміщується в сполучнотканинно- епітеліальному фолікулі волосини 6 — follículus píli. Останній складається із
сумки волосини 5 — búrsa píli — і кореневих піхов — vagínaе rádicеs.
Волосина складається з мозкової речовини — medúlla píli, або серцевини (у тонкій волосині шерсті її немає), кори волосини — córtex píli, що скла- дається з довгих, поздовж- ньо розміщених рогових лусочок (зроговілі кліти- ни). Зовні кора вкрита
шкірочкою волосини — cutícula píli, що склада-
ється з одного шару пла- стинчастих, дуже зрого- вілих безядерних клі-
тин рогових лусочок.
Рисунок лусочок та їх розміщення залежать від виду, породи, віку, статі та ділянки тіла тварини
(рис. 4.4).
До сумки волосини під тупим кутом підходить маленький (у коня діамет- ром 10–45 мкм, у свині до 40 мкм) мяз підій- мач волосини 9 — m. arréctor píli, який складаєть- ся з непосмугованих мязових волокон. Мяз спрямовується косо до епі- дермісу і обмежує знизу сальну залозу. Найсиль-
ніший він у вівці й свині. Рис. 4.4. Схема особливостей будови шкірочки волосини у свійських тварин (за Ю. Техвером, 1971)
225

Розділ 4

За зовнішнім виглядом розрізняють волосся покривне, довге і чутливе (у вівці розрізняють ще остьове, пухове й перехідне).

Покривне волосся має добре виражену серцевину, тоді як у шерстній во- лосині її немає, що зумовлює ніжність такого волосся. До покривного волосся належить ще щетинисте волосся (у свині).

Волосся чубка — círrus cápitis, гриви — júba, щітки — círrus pédis у коня і волосся хвоста — círrus cáudae — у великої рогатої худоби та коня належить до довгого волосся (див. рис. 4.1).

Чутливе волосся (синуозне) розміщується в шкірі голови, особливо біля носових отворів, очей, рота. Корені чутливого волосся лежать глибше від та- ких покривного і багаті на нервові закінчення. Фінські вчені довели, що, наприклад, у тюленя в чутливому волоссі нараховується 1000–1200 нерво- вих закінчень (у 10 разів більше, ніж у щура й кішки), що дає їм змогу від- чувати джерела подразнень, які надходять з великих відстаней (навіть удос- коналені прилади не завжди їх фіксують). Хоча в чутливому волоссі немає підіймачів волосини, однак у зовнішню стінку фолікула волосини впинаються волокна скелетних мязів, що підходять сюди, чим і пояснюється така рух- ливість волосся.

На 1 см2 поверхні шкіри у великої рогатої худоби росте до 2600 волосин, у коня — 700, овець романовської породи 3000–4000, а у мериносів до 8000 волосин. Маса, довжина та густота волосся залежать, наприклад, від типу великої рогатої худоби: у тварин мясних типів ці показники вищі, ніж у молочних. У диких тварин товщина волосся більша, ніж у свійських.

Волосся росте до певної довжини і певний час, а потім замінюється. Цей процес називається линянням. Розрізняють три види зміни волосся: юве- нільну (вікову), періодичну і перманентну. Ювенільне линяння відбувається до періоду статевої зрілості і від сезону не залежить. Періодичне, або сезон- не, линяння найбільш властиве диким тваринам. У разі перманентного ли- няння замінюється лише частина волосся. Це линяння властиве волосу чуб- ка, гриви, щітки, хвоста, щетинистому волоссю у свині, шерстному в овець. Линяння на певних частинах тіла починається в різний час і відбувається з різною швидкістю. В першу чергу линяє ділянка спини, шиї, лопаток, кри- жів та нижньої частини кінцівок, потім ділянка пахвин і останніми ді- лянки живота і голови. За однакових умов світле волосся линяє повільніше від темного. У молодих коней волосся змінюється впродовж 15–20 днів, у старих і худих до 30 днів.

Будова і розміри всіх шарів та елементів шкіри значною мірою змінюють- ся залежно від сезону (тобто часткова атрофія і наступна регенерація). Най- більш різко це спостерігається у північного оленя (товщина шкіри змен- шується в 4–5 разів), частково також у овець і коней.

У великої рогатої худоби покривне волосся відносно коротке. У овець між волоссям шерсті виступає довге остьове волосся, яке виходить із шкіри пуч- ками по 10–12 волосин. У кіз, навпаки, пухове волосся розсіяне, у самців ви- діляється борода — bárba hírci. У свиней між щетинистим волоссям трапля- ються тонкі й мякі волосини. У собаки залежно від породи буває різноманіт- ний волосяний покрив.

226

Розділ 4

Секретом залоз є шкірне сало — sébum, яке захищає волосся від намо- кання, висихання і, завдяки кислій реакції, від дії мікроорганізмів. Сало виділяється рідким і на поверхні шкіри загустіває. Під час його розкладан- ня утворюються леткі жирні кислоти з характерним запахом.

Найбільші сальні залози у коня й собаки, найменші у свині. Величина залоз залежить від густоти волосся: чим густіше волосся, тим тонші й довші залози.

Увеликої рогатої худоби найбільші залози знаходяться в ділянці носо- губного дзеркала, біля коренів рогів, у ділянці вінчика ратиць.

Уовець сальні залози складаються з кількох часточок різної форми. У ба- ранів більші, ніж у вівцематок. Секрет залоз змішується з потом, утворюючи жиропіт.

Усвиней сальні залози найкраще розвинуті в ділянці потилиці, вушних раковин і щелеп. Найменше їх у ділянці грудної й черевної стінок.

Найбільших розмірів залози досягають при настанні статевої зрілості.

Усамців залози розвинуті слабше, ніж у самок, у диких тварин краще, ніж у свійських.

Спеціалізовані шкірні залози. У деяких ділянках тіла при переході шкі- ри в слизові оболонки (губи, повіки, відхідник), а також у шкірних пазухах (підочноямкові, міжпальцеві, навколовідхідникові) розміри, форма, густота й характер секреції потових і сальних залоз змінюються. Так, похідними по- тових залоз є залози зовнішнього слухового ходу, які виділяють «вушну сір- ку»; залози носо-губного й носового дзеркала у жуйних, які виділяють сероз- ний секрет; залози мякушів тощо. Похідними сальних залоз є залози відхі- дника, крайньої плоті, статевих губ, повік.

Крім того, є пахучі залози. Звичайні потові залози в певних місцях тіла, особливо у людини, виділяють пахучий секрет. Їх діяльність повязана зі статевою активністю. За типом секреції це апокринові залози значної тов- щини (до 3–5 мм). Вони розміщені в пахвинній ділянці, на сосках молочних залоз, навколо статевих губ.

Ще є особливі видозмінені сальні залози: мускусні (кабарга), підочноям- кові (вівці, олені, антилопи), міжпальцеві (вівці, олені), пахвинні (кролик), кореня хвоста (бобер), заплесна (свиня), відхідника (куниця) тощо.

228

СИСТЕМА ОРГАНІВ ШКІРНОГО ПОКРИВУ

Молочні залози — glándulae lactíferae — властиві лише ссавцям і виник- ли у звязку з необхідністю годувати новонароджених, які самостійно не мо- жуть вживати їжу дорослих.

Молочні залози закладаються в обох статей, але досягають повного роз- витку лише у жіночої статі і функціонують періодично. В єхидни молочні залози функціонують також у самців. Секрет, що виділяється залозами, — молоко (lac) — має високі поживні властивості, необхідні для організму. Спостерігається зворотна залежність між кількістю білка в молоці і строком подвоєння маси новонародженого. Наприклад, подвоєння маси у кози настає через 20 днів (5 % білка), у собаки через 8 (9,2 %), у кроля через 6 днів

(15,5 % білка).

Утварин виділяється різна кількість молока, особливо багато його може бути у корови до 111 кг за добу (27 674 кг за рік). Відповідно, для такої секреції молочна залоза повинна мати достатнє кровопостачання та добре розвинені внутрішні органи (легені, органи травлення). Для виділення 1 кг молока через вимя корови проходить близько 450 л крові.

Утварин спостерігається різна кількість молочних залоз (рис. 4.5). Їх бу- ває 1–8 пар, а іноді 10 (гризуни) і навіть 25 (опосум). Молочні залози розмі- щуються у вигляді однієї пари в ділянці грудної стінки (слон, китоподібні, примати) або в ділянці між стегнами (кобила, жуйні). В останньому випадку їх називають вимям — úber. Молочні залози, розміщені по нижній частині черевної і грудної стінок, утворюють множинне вимя — úbera (свиня, хижаки, гризуни).

Вимя вкрите тонкою еластичною шкірою з ніжним волоссям. Складаєть- ся з активно діючої паренхіми (залозистої тканини) і сполучнотканинної ос- нови (строми). Ступінь розвитку цих елементів повязаний з періодами лак- тації. У лактуючих тварин паренхіми значно більше, ніж строми. З віком залозиста тканина атрофується і заміщується сполучною й жировою.

Вимя прикріплене до черевної стінки й утримується підвішуючим апаратом: поверхневою і глибокою фасці- ями та підвішуючою звязкою вимя — lig. suspensórium úberis. Отже, під шкірою вимя знаходиться поверхнева й глибока фасції, а також сполучнотканинно-жирова капсула. Остання віддає в глибину вимя перекладки

— trabéculae, які ділять залозу на часточки. Підвішую- ча звязка є частиною глибокої фасції.

Паренхіма вимя складається з окремих часточок — lóbuli, що мають особливу систему розгалуження (рис. 4.6; див. кольорову вклейку, рис. IV). Часточки склада- ються з альвеол і трубочок, які й визначають альвео- лярно-трубчастий тип залози. Від альвеол відходять відвідні трубочки, які, сполучаючись, утворюють молоч- ні канали — canális lactíferi. Останні обєднуються в молочні протоки — dúctus lactíferi, що розширюються біля основи соска і відкриваються в молочну пазуху

Рис. 4.5. Вимя:

А кобили; Б корови; В собаки: 1 — papílla mámmae; 2 — óstia papillária; 3 — sínus láctiferі; 3його pars papíllaris; 4 — dúctus papíllaris

229