Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

анатомия Рудик

.pdf
Скачиваний:
3922
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
16.73 Mб
Скачать

Розділ 3

МЯЗИ ХРЕБТА

ДОРСАЛЬНІ МЯЗИ ХРЕБТА

Це група мязів, розміщених з обох боків від остистих відростків хребців на всьому протязі хребта від потиличної кістки до кінця хвоста. До них на-

лежать: m. eréctor spínae, m. transversospinális, mm. interspináles, mm. intertransversárii.

Випрямляч хребта — m. eréctor spínae — парний мяз, складається з кількох мязів: клубово-реберного, найдовшого та остистого, що мають спіль- ний початок на крижовій і клубовій кістках та на остистих відростках попе- рекових хребців і від грудопоперекової фасції.

Клубово-реберний мяз — m. iliocostális (рис. 3.29, 3.30) — починається від гребеня клубової кістки і закінчується на поперечних відростках 5(4)-го шийних хребців. Він поділяється на три більш-менш чітко відмежованих один від одного мязи — m. iliocostális lumbórum, m. iliocostális thorácis, m. iliocostális cervícis.

Клубово-реберний мяз попереку — m. iliocostális lumbórum (див. рис. 3.29, 3.30) — як самостійний має місце у жуйних і собак, а у коней і свиней зростається з найдовшим мязом. Він починається на гребені клубової кістки та медіальній поверхні крила клубової кістки і закінчується широким сухо- жилком на каудальному краї останнього ребра. У собак більшість сухожил- кових стрічок досягає 9-го ребра.

Клубово-реберний мяз грудної клітки — m. iliocostális thorácis (див. рис. 3.29, 3.30) — складається з численних пучків, що починаються у жуйних і свиней сухожильно на поперечних відростках поперекових хребців, у ко- ней сухожильно на поперекових хребцях і мясисто на ребрах. Закінчуєть- ся на всіх ребрах. Мязові пучки переходять у сухожилки, з яких латеральні мають краніолатеральний напрям, перекидаються через 3–4 і більше ребер- них проміжків, закінчуються на каудальному краї ребер, а медіальні краніомедіальний напрям, перекидаються через 1–2 реберних проміжки і закріплюються на краніальному краї ребер. Краніально мяз досягає попе- речного відростка 7-го шийного хребця.

У собак клубово-реберний мяз грудної клітки нечітко відмежований від клубово-реберного попереку і тягнеться від 12-го ребра до 7-го шийного хре- бця. Його окремі зубці перекидаються через кілька сегментів.

Клубово-реберний мяз шиї — m. iliocostális cervícis — відносно слабко розвинутий мяз, у собак його немає. Починається на поперечних відростках 1-го грудного і останнього шийного хребців і закінчується на поперечних відростках: у жуйних — 7–6-го шийних хребців, у коней — 5-го шийного хребця, у свиней на крилі атланта.

Найдовший мяз — m. longíssimus (див. рис. 3.29, 3.30) — тягнеться від крижової й клубової кісток до голови. Мяз поділяється на частини, повязані з їх розміщенням, тобто найдовший мяз попереку, найдовший мяз грудної клітки, найдовший мяз шиї, найдовший мяз голови й атланта.

Найдовший мяз попереку — m. longíssimus lumbórum (див. рис. 3.29) — не відмежований від найдовшого мяза грудної клітки — m. longíssimus thorácis. Побудований з окремих мязових тяжів, що починаються на гребені і крижово-клубовій поверхні крила клубової кістки та на нижній поверхні

160

161

Рис. 3.29. Мязи хребта собаки (поверхневий і середній шари):

1 — m. longíssimus lumb.; 1— m. longíssimus thorac.; 1′′ — m. longíssimus cervic.; 1′′′ — m. longíssimus cap.; 2 — m. iliocostális lumb.; 2— m. iliocostális thorac.; 3 — m. spinális et semispinális thorac.; 4 — m. biventer cérvicis; 5 — m. compléxus; 6 — m. oblíquus cápitis caud.; 7 — m. oblíquus cápitis cran.; 8 — m. temporális; 9 — m. másseter; 10 — m. digástricus; 11 — m. sternohyoídeus; 12 — m. sternomastoídeus; 13 — m. sternooccipitális; 14 — mm. intertransversárii intermédii; 15 — m. lóngus cápitis; 16 — mm. intertransversárii ventr. cervic.; 17 — m. scalénus médius; 18 — mm. pectorális supf.; 19 — m. pectorális prof.; 20 — m. réctus thóracis; 21 — m. scalénus dors.; 22 — m. serrátus ventrális; 23 — m. réctus abdóminis; 24 — m. oblíquus ext. abdóminis і його апоневроз; 25 — mm. intercostáles ext.; 26 кінцеві зубці m. serrátus dorsális cran.; 27 — m. serrátus dorsális caud.; 28 — mm. levatóres costárum; 29 — m. oblíquus int. abdóminis

ЯЗИМ ПРО ВЧЕННЯ МІОЛОГІЯ

162

Розділ

 

3

Рис. 3.30. Мязи хребта корови (середній шар):

1 — m. longíssimus thóracis; 1— m. longíssimus cérvicis; 1′′ — m. longíssimus atlántis; 1′′′ — m. longíssimus cápitis; 2 — m. iliocostális lumbórum, зєднаний з m. longíssimus lumbórum; 2— m. iliocostális thóracis; 3 — m. spinális et semispinális thóracis et cérvicis; 4, 4— m. semispinálіs cápitis; 5 — m. oblíquus cápitis caud.; 6 — m. oblíquus cápitis cran.; 7 — m. lóngus cápitis; 8 — m. intertransversárius lóngus; 9 — mm. intertransversárii dorsáles cérvicis; 10 — m. scalénus ventr.; 10— m. scalénus dors.; 11 — mm. intercostáles ext.; 12 — m. oblíquus ext. abdóminis; 13 — m. oblíquus int. abdóminis; 14 — m. retráctor cóstae; 15 — m. ténsor fásciae látae; 16 — m. glutéus médius; a — funículus núchae; б капюшоноподібне розширення каркової звязки; в — túber cóxae; IV–XI відповідні ребра

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

власного апоневрозу і мають дорсолатеральний напрям, з одного боку, і на остистих відростках перших двох крижових, поперекових і останньому груд- ному хребцях з латеромедіальним напрямом, з іншого боку, що обєднуються в сильне мязове тіло, яке зростається з клубово-реберним поперековим мязом. Закінчується мяз медіальними пучками на основах поперечних від- ростків поперекових хребців, на їх суглобових відростках, а в собак і на додаткових. Латеральні пучки мяза закінчуються на поперечних відростках і на останньому ребрі. Ступінь вираженості найдовшого мяза попереку в різних тварин не однаковий. Найчіткіше він виражений у собак. Початок мяза, крім того, зростається з сідничним середнім мязом — m. glutéus médius — у жуйних і коней.

Найдовший мяз грудної клітки — m. longíssimus thorácis (див. рис. 3.29,

1; рис. 3.30, 1) — є продовженням найдовшого мяза попереку. Він тягнеться від остистих відростків перших поперекових і грудних хребців від остан- нього до 6-го, медіальними пучками до поперечних відростків грудних і 7(6)-го шийного хребця, латеральними пучками до ребер від останнього до 6-го, між клубово-реберним мязом і горбком ребра. На протязі від 6-го до 1-го ребра мязове черевце звужується і чітко виражені тільки латеральні пучки, що прикріплюються біля горбків ребер і до поперечних відростків 7(6)-го шийного хребця.

Найдовший мяз шиї — m. longíssimus cervícis (див. рис. 3.29, 1′′; рис. 3.30, 2′′) — трикутної форми, заповнює шийно-грудний згин хребта, розмі- щений медіально від переднього кінця найдовшого мяза грудної клітки. Починається на поперечних відростках перших пятивосьми грудних хре- бців і на каудальних відростках 7–5-го шийних хребців, закінчується на по- перечних відростках 6–3-го шийних хребців.

Найдовший мяз голови і атланта — m. longíssimus cápitis et atlántis (див.

рис. 3.29, 1′′′; рис. 3.30, 1′′, 1′′′) — починається на поперечних відростках 1-го і 2-го грудних хребців, у жуйних, крім того, на суглобових відростках 6–4-го, а у свиней 7–4-го шийних хребців. Мяз обєднаний. Закінчується сухожи- лком на крилі атланта і далі на виличній дузі, а у жуйних і на камянистій кістці та висковому гребені.

У коней мязи самостійні (m. longíssimus atlántis і дорсомедіально від нього — m. lomgíssimus cápitis). Після спільного початку на поперечних від- ростках 1-го та 2-го грудних хребців m. longíssimus atlántis тягнеться своїм сильним сухожилком до крила атланта, а m. longíssimus cápitis — слабким сухожилком до соскоподібної частини вискової кістки.

У собак є лише m. longíssimus cápitis, що закінчується на соскоподібному відростку вискової кістки.

Остистий мяз — m. spinális (рис. 3.31; 3.32, 3) — відділений від найдов- шого мяза в ділянці попереку і каудальної частини грудної клітки сухожил- ковою пластинкою, медіальна поверхня якої є початком для частини воло- кон мяза. Мяз складається з численних тяжів, що починаються на остистих відростках поперекових і останніх грудних хребців, обминаючи один чи кі- лька з них. Окремі мязові тяжі обєднуються в мязове черевце, розміщене на латеральній поверхні остистих відростків холки, закінчуючись на остис- тих відростках шийних хребців знову тяжами. Остистий мяз у жуйних і сви- ней обєднується з частиною напівостистого мяза — m. semispinális —

163

164

Розділ

 

3

Рис. 3.31. Мязи хребта корови (глибокий шар):

1 остиста частина m. spinális et semispinális thóracis et cérvicis; 2 напівостиста частина m. spinális et semispinális thóracis et cérvicis; 3 медіальні пучки m. spinális et semispinális thóracis et cérvicis; 4 шийна частина m. spinális et semispinális thóracis et cérvicis; 5–5′′ — mm. multífidi; 6 — m. scalénus ventrális; 7 — m. scalénus médius; 8 — m. intertransversárius lóngus; 9 — mm. intertransversárii dors. cérvicis; 9— mm. intertransversárii ventr. cérvicis; 10 — m. réctus cápitis dors. májor; 11 — m. oblíquus cápitis cran.; 12 — m. oblíquus cápitis caud.; 13 — mm. intertransversárii lumbórum; 14 — mm. levatóres costárum; 15 — mm. intercostáles ext.; 16 — mm. intercostáles int.; 17 — m. retráctor cóstae; 18 — m. oblíquus ext. abdóminis; 19 — m. oblíquus int. abdóminis; 20 — m. ténsor fásciae látae; 21 — m. glutéus médius; a — funículus núchae; б капюшоноподібне розширення каркової звязки; в — lámina núchae; г — lig. supraspinále; д — túber cóxae; V–XI відповідні ребра

165

Рис. 3.32. Глибокі мязи хребта коня:

1 — mm. multífidi thóracis; 2 — m. multífidus cérvicis; 3 — m. spinális thóracis et cérvicis (відрізаний); 4 кінцевий сухожилок m. semispinális cápitis; 5 — mm. levatóres costárum; 6 кінцеві сухожилки m. iliocostális; 7 — m. scalénus médius; 7— m. scalénus ventrális; 8 — mm. intertransversárii cérvicis; 9 — m. lóngus cápitis; 10 початкові пучки m. serrátus ventrális cérvicis; 11 — m. oblíquus cápitis caud.; 12 — m. oblíquus cápitis cran.; 13 — m. sternomandibuláris; 14 спільне початкове черевце m. sternohyoídeus i sternothyroídeus; 15 — m. omohyoídues (каудальна частина видалена); 16 — m. pectorális descéndens; 17 зріз m. subclávius; 18 — mm. intercostáles ext.; 18— mm. intercostáles int.; 19 — m. retráctor cóstae; 20 — m. transvérsus abdóminis; 21 — m. oblíquus int. abdóminis; 22 тазова пластинка апоневроза m. oblíquus ext. abdóminis; 23 висяче ребро; 24 — m. iliópsoas; 25 — m. sacrococcýgeus dors. med.; 25— m. sacrococcýgeus dors. lat.; 25′′ — m. sacrococcýgeus ventr. lat.; 26 — m. coccýgeus; 27 — m. sphíncter ani ext.; 28 — m. levátor ani; 29 — funículus núchae;

29— lig supraspinálae; 29′′ — lámina núchae; 30 жир гребеня шиї; 31 — m urethrális; 32 — m obturatórius int ; 33 початок аддукторів

ЯЗИМ ПРО ВЧЕННЯ МІОЛОГІЯ

Розділ 3

в остистий і напівостистий мязи грудної клітки й шиї — m. spinális et semispinális thorácis et cervícis (див. рис. 3.30, 3; рис. 3.31, 1–4).

Пластироподібний мяз — m. splénius (див. рис. 3.32, 4; рис. 3.33, 1) — пло- ский, стрічкоподібний мяз, лежить під трапецієподібним, ромбоподібним та плечоголовним мязами. Він поділяється у коней і свиней на m. splénius cápitis та m. splénius cervícis.

Увеликої рогатої худоби мяз не поділяється на частини, тонкий. Він по- чинається на кінцях остистих відростків 1–3(4)-го грудних хребців і на остис- то-ребернопоперечній фасції, зростається своїм апоневрозом з кінцевим су- хожилком плечоголовного мяза та найдовшого мяза голови і закінчується як m. splénius cápitis у коней. Його вентральна частина закінчується у вели- кої рогатої худоби на крилі атланта та поперечному відростку осьового хреб- ця, у дрібних жуйних на поперечних відростках 2–5-го шийних хребців, що відповідає m. splénius cervícis у коней.

Уконей сильний мяз, обидві його частини починаються на остисто- ребернопоперечній фасції. Пластироподібний мяз голови закінчується на карковому гребені та соскоподібному відростку вискової кістки, а шиї на поперечних відростках 3–5-го шийних хребців.

Усвиней обидві частини нечітко відмежовані. Мяз починається від ости- сто-ребернопоперечної фасції і закінчується сухожилковими зубцями на кар- ковому гребені, виличній дузі, а також на крилі атланта.

Рис. 3.33. Поверхневий і середній шари мязів шиї та передньої частини тулуба собаки:

1 — m. splénius cápitis; 2 — m. sternooccipitális; 2— m. sternomastoídeus; 3 — m. sternohyoídeus; 3— m. sternothyroídeus; 4 початкові зубці m. serrátus ventrális cérvicis; 4— m. serrátus ventrális thóracis; 5 — m. scalénus médius; 5— m. scalénus dorsális; 5′′ його довгий початковий сухожилок; 6 — m. serrátus dorsális cran.; 6його початковий апоневроз; 6′′ — m. serrátus dorsális caud.; 6′′′ — fáscia thoracolumbális; 7 — m. réctus thóracis; 8 — m. oblíquus ext. abdóminis; 8його апоневроз; 8′′ його пластинка до внутрішнього листка vagínae m. récti abdóminis; 9 — m. réctus abdóminis; 10 — mm. intercostáles ext.; 11 — m. iliocostális thóracis; 12 — m. longíssimus thóracis; 12— m. longíssimus cérvicis; 13 — m. spinális et semispinális thóracis; 14 — mm. pectoráles supf.; 15 — m. pectorális prof.; ІХІІІ відповідні ребра

166

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

Усобак є тільки m. splénius cápitis, що спрямовується до каркового гребе- ня та з кінцевим сухожилком m. longíssimus cápitis до соскоподібного відрост- ка вискової кістки, де й закінчується.

Напівостистий мяз голови — m. semispinális cápitis (див. рис. 3.29, 3.30)

утворений мязовими пластами, які у жуйних, свиней і собак розділені на дві частини. Дорсальна частина має 4–6 сухожилкових стрічок і являє собою двочеревцевий мяз шиї — m. bivénter cervícis (див. рис. 3.29; рис. 3.30, 4), а

вентральна частина комплексний мяз — m. compléxus (див. рис. 3.29, 5;

рис. 3.30, 4).

Ужуйних напівостистий мяз голови нечітко поділяється на дві частини. Він починається на поперечних відростках перших восьмидевяти грудних хребців і на суглобових відростках пяти останніх шийних хребців, а також на канатику каркової звязки і тягнеться як сильний мяз до потиличної кіст- ки, де частково мясисто, частково апоневрозом закінчується під карковою звязкою. Його дорсомедіальна частина з трьомачотирма сухожилковими вставками відповідає m. bivénter cervícis, а слабкіша мясиста вентролатераль-

на частина — m. compléxus.

Уконей єдиний мяз починається на остисто-поперечній фасції, на попе- речних відростках перших шестивосьми грудних хребців, а також на суг- лобових відростках пятишести останніх шийних хребців і закінчується під карковою звязкою на лусці потиличної кістки.

Усвиней m. bivénter cervícis починається на соскоподібних відростках 3–6-го грудних хребців, а також на шийній частині остистого мяза, а m. compléxus — на суглобових відростках 1–2-го грудних і 7–2-го шийних хреб- ців і закінчується на лусці потиличної кістки нижче від m. bivénter cervícis.

Умясоїдних m. bivénter cervícis починається від 4–2-го грудних хребців і каркової звязки і закінчується на лусці потиличної кістки. Мяз чітко від- межований від вентролатеральної частини m. compléxus, що починається на остистих відростках шийних хребців і закінчується також на лусці потилич- ної кістки.

Багатороздільні мязи — mm. multífidi (див. рис. 3.31, 5–5′′; рис. 3.32, 1–7)

тягнуться від крижової кістки до 3-го чи 2-го шийного хребця, прилягають безпосередньо до хребта, прикриті найдовшим мязом. Починаються чис- ленними краніо-дорсомедіально напрямленими зубцями на суглобових, сос- коподібних, а також на поперечних відростках грудних хребців і закріплю- ються на остистих відростках і дугах хребців, розміщених попереду, причому в ділянці попереку й грудей пропускають два і більше хребців. Більш сухо- жилкові у жуйних і свиней, де є також суто мязові пучки, лежать у два, а в коней і собак в три шари, перекриваючи один одного. Розрізняють m. multífidus thorácis i m. multífidus cervícis.

Короткі мязи шиї і спини

До коротких належать мязи шиї й спини, що лежать безпосередньо на хребті і здебільшого розміщені сегментально. Вони починаються і закінчу- ються на відростках хребців, пропускаючи тільки один сегмент, найближ-

167

Розділ 3

чим з яких є хребець або скелет голови. З них m. oblíquus cápitis craniális, m. oblíquus cápitis caudális, m. réctus cápitis dorsális májor та m. réctus cápitis dorsális mínor функціонально повязані з рухами голови.

Мязи-обертачі — mm. rotatóres — тільки у собак чітко ізольовані і поді-

ляються на mm. rotatóres bréves і mm. rotatóres lóngi. Короткі обертачі — m. rotatóres bréves — являють собою мязові пучки, що починаються на попе- речному відростку хребця і закінчуються на остистому відростку хребця, розміщеного спереду, а довгі обертачі — mm. rotatóres lóngi — пропускають один хребець. Ці мязи вважають похідними багатороздільних мязів, що зовні вкривають обертачі.

Ужуйних ці мязи добре розвинуті й сильні, тягнуться в межах від 7-го шийного до 11–12-го грудного хребців.

Уконей це майже самостійні мязові тяжі між 1–16-м грудними хреб- цями. У свиней і собак між 1–10-м грудними хребцями.

Міжостисті мязи — m. interspináles — є похідними остистих мязів — mm.

spináles, що знаходяться між двома сусідніми остистими відростками. У собак вони мязисті, у решти свійських тварин сухожилкові. У жуйних і коней вони перетворюються на міжостисті звязки.

Міжпоперечні мязи — mm. intertransversárii (див. рис. 3.29–3.32) — по-

діляються на міжпоперечні мязи попереку, грудної клітки й шиї.

Міжпоперечні мязи попереку — mm. intertransversárii lumbórum (див.

рис. 3.31, 13) — добре ізольовані як мязисті пучки чи пластини, що тягнуть- ся від останнього поперекового до останнього грудного хребця між соскопо- дібними і основами поперечних (у собак додаткових) відростків або ребер- ним горбком попереду розміщеного сегмента чи між поперечними відрост- ками всіх поперекових хребців і проксимальним кінцем останнього ребра.

Міжпоперечні мязи грудної клітки — mm. intertransversárii thorácis —

виражені у собак у вигляді окремих мязових пучків між поперечними від- ростками 12–8(4)-го грудних хребців, при цьому можуть обминати не більше ніж три сегменти.

Міжпоперечні мязи шиї — mm. intertransversárii cervícis — є дорсальні й вентральні.

Міжпоперечні дорсальні мязи шиї — mm. intertransversárii dorsáles cervícis. У жуйних і свиней розрізняють міцні мязові зубці між краніальни- ми суглобовими відростками 1-го грудного хребця і сагітальними краями суглобових відростків з 7-го по 3-й шийні хребці і поперечними відростками

з7-го по 2-й шийні хребці, спрямовані у краніовентральному напрямі.

Уконей мязи добре розвинені й тягнуться між краніальними суглобови- ми відростками суміжних хребців шиї.

Усобак мяз лежить між місцем прикріплення найдовшого мяза шиї, з одного боку, і найдовшим голови та напівостистим голови, з іншого боку. Нечітко ізольовані тяжі мяза йдуть у краніолатеральному напрямі від кра- ніальних суглобових відростків 1-го грудного та 7–4-го шийних хребців до каудальних гілок поперечних відростків 6–2-го шийних хребців, а також до заднього краю крила атланта.

168

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

Міжпоперечні вентральні мязи шиї — mm. intertransversárii ventráles cervícis (див. рис. 3.29, 16; рис. 3.31, 9) — менш виражені, ніж міжпоперечні дорсальні. У жуйних і свиней їх мязові пучки сполучають між собою вент- ральні горбки поперечних відростків у межах 6–2-го шийних хребців.

Уконей мязи закріплюються на зовнішніх поверхнях поперечних відрост- ків шийних хребців.

Усобак мязи лежать вентрально від переднього кінця середнього драбин- частого мяза і дорсально від довгого мяза голови і тягнуться від переднього краю поперечного відростка 6-го шийного хребця трьома кінцевими зубцями до каудальних гілок поперечних відростків 4–2-го шийних хребців.

Косий краніальний мяз голови — m. oblíquus cápitis craniális (див. рис. 3.29–3.32) — прикритий апоневрозами m. splénius і m. brachiocephálicus, по-

чинається на дорсальній поверхні крила атланта і закінчується на карково- му гребені потиличної кістки та основі яремного відростка.

Косий каудальний мяз голови — m. oblíquus cápitis caudális (див. рис. 3.29–3.32) — вважають продовженням багатороздільного мяза до голови. Він починається на гребені осьового хребця і закінчується на крилі атланта.

Прямий дорсальний більший мяз голови — m. réctus cápitis dorsális májor (див. рис. 3.31, 10) — починається на гребені осьового хребця і закінчу- ється медіально й нижче від косого краніального мяза голови на потиличній кістці.

Прямий дорсальний менший мяз голови — m. réctus cápitis dorsális mínor — починається на дорсальній дузі атланта і закінчується навколо ве- ликого отвору потиличної кістки, прикритий попереднім мязом.

Дорсальні мязи хвоста, або підіймачі хвоста

Крижово-хвостовий дорсаль- ний медіальний мяз — m. sacrococcýgeus dorsális mediális, коро-

ткий підіймач хвоста (рис. 3.34, 4), складається з численних сег- ментів, що простягаються між остистими і рудиментарними соскоподібними відростками хвостових хребців, пропускаючи один хребець. У коней і жуйних мяз починається на остистих відростках останнього крижового і першого хвостового хребців, у мясоїдних на двох останніх поперекових хребцях і тягнеться короткими пучками до останньо- го хвостового хребця. Є продов-

женням m. multífidus.

Рис. 3.34. Поперечний розріз хвоста коня на рів- ні 3-го хребця:

1 а., v., n. caudális ventrolaterális; 2 — a., v., n. caudális dorsolaterális; 3 — 3-й хвостовий хребець; 4 — m. sacrococcýgeus dorsális med.; 5 — m. sacrococcýgeus dorsális later.; 6 — mm. intertransversárii cáudae; 7 — m. coccýgeus; 8 — m. sacrococcýgeus ventrális laterális; 9 — m. sacrococcýgeus ventrális mediális; 10 — m. rectococcýgeus (непосмугований мяз); 11 — a., v. caudális mediána

169