Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

анатомия Рудик

.pdf
Скачиваний:
3922
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
16.73 Mб
Скачать

Розділ 3

перисту будову. Поділяється на дві частини: поверхневу — pars superficiális, що бере початок на лицевому гребені (чи горбі) з каудовентральним напря- мом волокон, і глибоку — pars рrofúnda — з початком на виличній дузі і краніовентральним напрямом волокон.

Мяз підіймає нижню щелепу до верхньої.

Висковий мяз — m. temporális (див. рис. 3.16, 3; рис. 3.21, 7) — почина-

ється у висковій ямці і закінчується на вінцевому відростку та гілці нижньої щелепи.

Латеральний крилоподібний мяз — m. pterygoídeus laterális (див. рис. 3.17, 2) — починається на крилоподібному відростку клиноподібної кістки, а також на крилоподібній та піднебінній кістках, має каудальний напрям пу- чків мязових волокон, закінчується на задньому краї медіальної поверхні гілки нижньої щелепи та в крилоподібній ямці.

Медіальний крилоподібний мяз — m. pterygoídeus mediális (див. рис. 3.17, 1) — починається там, де й попередній, має каудальний напрям воло- кон і закінчується поблизу висково-нижньощелепного суглоба на гілці ниж- ньої щелепи.

Рис. 3.22. Поверхневі мязи свині після зняття шкірних мязів:

1 — m. levátor nasolabiális; 2 — m. levátor lábii superióris; 3 — m. canínus; 4 — m. depréssor lábii superióris; 5 — m. orbiculáris óris; 6 — m. zygomáticus; 7 — m. buccinátor; 8 — m. depréssor lábii inferióris; 9 — m. parotidoauriculáris; 10 — m. másseter; 11 — m. stylohyoídeus; 12 — m. sternocephálicus; 13 — m. cleidomastoídeus; 13— m. cleidooccipitális; 13′′ — interséctiо claviculáris; 13′′′ — m. cleidobrachiális; 14 — pars cervicális; 14— pars thorácica m. trapézius; 15 — m. omotransversárius; 16 — m. supraspinátus; 17 — m. deltoídeus; 17його початковий апоневроз; 18 — m. subclávius; 19 — cáput lóngum; 19— cáput laterále m. tríceps bráchii; 20 — m. ténsor fásciae antebráchii; 21 — m. latíssimus dórsi; 22 — m. pectorális prof.; 23 початкові зубці m. serrátus ventrális; 24 — m. serrátus dorsális caud.; 24— fáscia thoracolumbális; 25 — m. oblíquus ext. abdóminis; 25його апоневроз; 26 — m. iliocostális lumbórum, зрощений з m. longíssimus lumbórum; 27 — m. sacrococcýgeus dors.; 28 — m. sacrococcýgeus ventr.; 29 — m. brachiális; 30 — m. exténsor cárpi radiális; 31– 31′′ — m. exténsor digitális commúnis; 32 — m. abdúctor póllicis lóngus; 33, 34 — m. exténsor digit. later.; 35, 35— m. exténsor cárpi ulnáris; 36 — m. fléxor digit. supf.; 37 — m. ténsor fásciae látae; 38 — m. glutéus médius; 39 — його глибока частина; 39, 39′′ — m. glutéus supf.; 40–40 — m. bíceps femóris; 41 — m. semitendinósus; 42 — m. semimembranósus; 43 — m. gastrocnémius; 44 — m. tibiális cran.; 45 — m. peronéus tértius; 46 — m. fibuláris lóngus; 47, 48 — m. exténsor digit. lat.; 49 — m. fléxor digit. prof.; 50 — m. exténsor digit. long.; a — gland. parótis; b — spína scápulae; c — túber cóxae

150

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

Латеральний мяз тягне нижню щелепу вперед, а медіальний вперед і вгору, змикаючи при цьому щелепи.

Двочеревцевий мяз — m. digástricus (див. рис. 3.12, 3.17, 3.18, 3.21) — у

жуйних і коней має два черевця: ростральне — vénter rostrális — і каудаль- не — vénter caudális, зєднаних між собою сухожилком; у свиней і собак одне черевце. Мяз починається на яремному відростку і закінчується на внутрішній поверхні тіла нижньої щелепи, а у коней, крім того, від каудаль- ного черевця відгалужується на виросток нижньої щелепи частина мяза,

яку називають pars occipitomandibuláris.

Мяз опускає і тягне назад нижню щелепу, відкриваючи при цьому рот. У коней також бере участь (при напруженні його проміжного сухожилка) у підійманні підязикового скелета.

Загальна характеристика жувальних мязів. Жувальних мязів небагато, але вони сильні. Початок — púnctum fíxum — усіх цих мязів знаходиться в ділянці черепа, а закінчення — púnctum móbile — на нижній щелепі. Точ- кою опори під час її руху є парний висково-нижньощелепний суглоб, який може розгинатись і згинатись. Розгинання призводить до розмикання ще- леп, а згинання до змикання їх. Це основні рухи під час жування.

У свиней і собак рухи розмикання і змикання щелеп є переважаючими, оскільки зуби у собак пристосовані для простого розрізування, а у свиней для подрібнювання твердого корму. Проте у свиней можливі незначні бічні рухи нижньої щелепи та її висування вперед. У жуйних і коней мають місце й чітко виражені бічні рухи нижньої щелепи та більш ретельне перетирання корму, відповідно до чого видозмінені корінні зуби. Крім того, у них мож- ливе незначне висування нижньої щелепи вперед.

Нижню щелепу можна розглядати як важіль і першого, і другого роду. Важелем другого роду вона стає, коли плечем опору є ділянка щелепи від висково-нижньощелепного суглоба вниз і вперед до різцевих зубів, а плечем сили щелепна гілка та її вінцевий відросток, на який діє висковий мяз, що відходить від вискової ямки, і віялоподібно спрямовані жувальний та крилоподібні мязи. Жувальний мяз починається на виличній дузі, а кри- лоподібні мязи від ділянки крилоподібного відростка клиноподібної кіст- ки. Всі три мязи під час скорочення змикають щелепи, і тим самим важелі швидкості набувають значної сили.

Під час відведення нижньої щелепи вбік у травоїдних діє правий жуваль- ний мяз одночасно з лівими крилоподібними, і щелепа відходить вправо, під час скорочення протилежної пари вліво. У разі висування нижньої щелепи вперед скорочуються пучки жувального та крилоподібних мязів, що напрямлені від свого початку до гілки нижньої щелепи.

Під час розмикання щелеп нижню щелепу розглядають як важіль пер- шого роду з плечем сили від висково-нижньощелепного суглоба до місця за- кріплення двочеревцевого мяза, плечем опору є ділянка щелепи від суглоба до різцевих зубів. Цьому мязу у жуйних і коней допомагає груднино-

головний мяз — m. sternocephális.

В обох випадках важелі використовуються як важелі швидкості.

151

Розділ 3

ФІЛОГЕНЕЗ МЯЗІВ ГОЛОВИ

Мязи голови за походженням поділяють на дві групи: соматичні, що роз- виваються з міотомів сомітів, і вісцеральні. Соматичні мязи, що діють на очне яблуко, іннервуються окоруховим, блоковим та відвідним черепним нервами.

Мязи підязикового апарату, що іннервуються підязиковим черепним нервом, зявились у результаті диференціації підзябрових, сегментально розміщених вентральних мязових пластинок.

Решта мязів голови (частково й ті з них, що спрямовуються в ділянку шиї) — вісцеральні. Серед вісцеральних мязів голови розрізняють мязи, що діють на ротоглотку початок травного апарату, і мязи гортані дихаль- ного апарату. Ці мязи іннервуються трійчастим, язикоглотковим, блукаю- чим та додатковим черепними нервами. Інші, більш поверхневі мязи при- водять в дію складки голови губи, щоки, ніздрі, повіки та вушні раковини. Це шкірні мязи голови (мімічні мязи). Вони іннервуються лицевим череп- ним нервом.

Філогенетично всі вісцеральні мязи голови є результатом складної дифе- ренціації метамерних зябрових мязів, що іннервуються трійчастим, лице- вим, язикоглотковим та додатковим черепними нервами (іннервація дає можливість встановити філогенетичну й загальну гомологію мязів).

У нижчих водяних хребетних ускладнення метамерних зябрових мязів зумовлює утворення поверхневого стискача — m. constríctor superficiális, що охоплює зябровий апарат знизу і з боків. Спереду, в межах від щелепної дуги до бризкальця, цей мяз іннервується руховими гілками трійчастого нерва. Від бризкальця до першої зябрової щілини, тобто в межах підязикової дуги, мяз іннервують гілки лицевого нерва. Від першої до другої зябрової щілин до мяза йдуть гілки від язикоглоткового нерва. Від третьої зябрової щілини до заднього краю поверхневий стискач іннервується гілками блукаючого не- рва і невідокремленого від нього додаткового нерва. Весь мязовий пласт диференціюється на окремі мязові одиниці.

Рис. 3.23. Розподіл вісцеральних мязів голови акули:

1 — m. levátor palatoquadráti; 2 — m. addúctor mandíbulae; 3 — m. intermandibuláris; 4 — constríctor superficiális; 5 примітивний m. trapézius; 6 перша зяброва щілина; 7 бризкальце; V, VII, IX, X– XII ділянки іннервації трійчастого, лицевого, язикоглоткового, блукаючого, додаткового та підязикового нервів

Аддуктор нижньої щелепи — m. addúctor mandíbulaе (рис. 3.23,

2) — у водяних хребет- них іннервується рухо- вими гілками трійчас- того нерва. У ссавців з нього розвиваються жувальні мязи: m. masséter, m. temporális, mm. pterygoídei laterális et mediális. З

цього мяза розвива- ється також і напру- жувач барабанної пе-

ретинки — m. ténsor týmpani.

152

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

Міжщелепний мяз — m. intermandibuláris (див. рис. 3.23, 3) — у водяних хребетних іннервується руховими гілками V пари черепних нервів, розмі- щених між тілами щелеп. У наземних хребетних з нього розвивається щеле- пно-підязиковий мяз — m. mylohyoídeus — і ростральне черевце двочерев-

цевого мяза — vénter rostrális m. digástricus.

Аддуктор підвіска — m. addúctor hyomandibuláre — і мяз зябрової криш- ки — m. operculáris (у вищих риб) — іннервуються гілками лицевого нерва. У наземних хребетних прикріплення нижньої щелепи до черепа значно змінюється і замість цих мязів розвивається опускач нижньої щелепи — m. depréssor mandíbule, іннервується лицевим нервом. У ссавців цей мяз скла- дніший і з нього розвиваються потилично-підязиковий мяз — m. occipitohyoídeus — і каудальне черевце двочеревцевого мяза — vénter caudális m. digástricus, від якого у коней відщеплюється pars occipitomandibuláris. До цієї ж мязової групи можна віднести й стременний мяз — m. stapédius.

Мязи зябрових дуг із зникненням зябер у наземних тварин частково ре- дукуються і перетворюються на мязи підязикового апарату, глотки й горта- ні, що іннервуються язикоглотковим і частково блукаючим нервами.

Від задньої ділянки поверхневого стискача, що іннервується лицевим не- рвом, утворюється у плазунів значно розвинений стискач шиї — m. sphíncter cólli, що охоплює шию вентрально і з боків. У ссавців він розпадається на кілька пластів, з яких утворюються шкірні мязи голови й шиї, в ділянці го- лови з них розвиваються мімічні мязи.

Задня ділянка стискача це порівняно незначний трапецієподібний мяз — m. trapézius, що іннервується задньою частиною Х пари додатко- вим нервом (див. рис. 3.23, 5). Цей примітивний мяз у ссавців сильно розро- стається і водночас втрачає звязок з блукаючим нервом, іннервується дода- тковим нервом. Мяз значно зміщується назад і диференціюється на дефіні- тивний трапецієподібний мяз — m. trapézius, ключично-соскоподібний — m. cleidomastoídeus — та груднино-соскоподібний — m. sternomastoídeus. Із зникненням у багатьох ссавців ключиці і зміною закріплення на черепі останні мязи дістали назви груднино-головного — m. sternocephálicus — та плечоголовного — m. brachiocephálicus. До cкладу останнього ввійшла і клю- чична частина дельтоподібного мяза — pars claviculáris m. deltoídei, яка вже іннервується не черепним, а спинномозковими нервами.

МЯЗИ ШИЇ, ТУЛУБА Й ХВОСТА

Мязи шиї, тулуба і хвоста — mm. cervícis, trúnci et cáudae — поділяють на мязи хребта, грудної клітки та живота. Крім того, деякі з мязів шиї й тулу- ба беруть участь у прикріпленні грудної кінцівки до тулуба, голови та шиї.

Мязи, що прикріплюють грудну кінцівку. До цієї групи належать вісім мязів, чотири з них тягнуться від тулуба на лопатку, два від тулуба до плечової кістки і ще два від тулуба до лопатки й плечової кістки. У звязку з цим їх поділяють на три групи: а) мязи, що закінчуються на ло- патці; б) мязи, що закінчуються на плечовій кістці; в) мязи, що закінчують- ся на лопатці й плечовій кістці.

153

Розділ 3

Мязи, що закінчуються на лопатці. Трапецієподібний мяз — m. trapézius (див. рис. 3.19–3.22)у всіх тварин розміщений під шкірою в ді- лянці шиї й холки, має форму трикутника, основа якого спрямована до се- рединної лінії спини і шиї, а верхівка до ості лопатки. Поділяється на шийну й грудну частини.

Шийна частина — pars cervicális — починається на канатику каркової звязки від рівня 2-го шийного до 3-го грудного хребців. Мязові волокна ма- ють каудовентральний напрям, сходяться і закінчуються на ості лопатки.

Ужуйних шийна частина мяза закінчується на нижніх двох третинах ості лопатки, але акроміона не досягає, оскільки тут починається лопатково- поперечний мяз, з яким вона зростається.

Уконей шийна частина трапецієподібного мяза закінчується на ості нижче від її горбка.

Усвиней мяз починається на ділянці від потиличної кістки до 3-го грудно- го хребця на серединному сухожилковому тяжі, а закінчується, як у жуйних.

Усобак шийна частина трапецієподібного мяза починається на ділянці від 3-го шийного до 3-го грудного хребця, кінця ості не досягає, як і у жуйних.

Грудна частина — pars thorácica — починається на канатику каркової звязки і на надостистій звязці в межах 3–8(10)-го грудних хребців, а закін- чується, сходячись на верхній третині ості лопатки.

Ужуйних і свиней грудна частина сильніша й товста. За життя у тонко- шкірих і гладкошерстих тварин каудовентральний її край чітко виділяється.

Уконей грудна частина закінчується на ості лопатки з верхнього кінця і до горба ості. Обидві частини мяза обєднуються сухожилковими стрічками над остю лопатки.

Усобак грудна частина мяза починається в межах 3–8(9)-го грудних хребців.

Мяз фіксує лопатку до тулуба, виносить вперед і підіймає кінцівку, а та- кож допомагає відводити її вбік.

Лопатково-поперечний мяз — m. omotransversárius (див. рис. 3.19–3.22)

у жуйних починається на крилі атланта і на поперечному відростку осьо- вого хребця тонким апоневрозом, що переходить у стрічкоподібний мяз. Вважають, що він відщепився від шийної частини трапецієподібного мяза, що закінчується на акроміоні й поблизу нього на ості лопатки.

Усвиней так само, як і у жуйних, враховуючи відсутність акроміона, мяз закінчується на дистальній частині ості лопатки.

Мяз тягне грудну кінцівку вперед, повертає вбік і опускає шию. Ромбоподібний мяз — m. rhomboídeus (рис. 3.24) — прикритий трапеціє-

подібним мязом, починається на серединній ліній від рівня 2-го шийного до 6–8-го грудного хребця і спрямовується конвергуючими волокнами до медіа- льної поверхні лопаткового хряща. Якщо лопаткового хряща немає до ло- патки.

Ромбоподібний мяз поділяють на такі частини:

а) ромбоподібний мяз шиї — m. rhomboídeus cervícis (див. рис. 3.24, 2) —

починається від канатика каркової звязки, а у свиней від серединного тяжа карка, від рівня 2-го шийного хребця до 2–3-го грудного хребця і закінчуєть- ся на краніальному куті та медіальній поверхні лопаткового хряща чи осно- ви лопатки;

154

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

б) ромбоподібний мяз грудної клітки — m. rhomboídeus thorácis 3 по-

чинається від остистої звязки в межах у жуйних 3–7-го, у Ш 3-го —8–9-го,

усвиней 1–2-го 5–6-го, у собак 2-го 5–6-го грудних хребців. Мязові пучки прямовисно спрямовані до лопатки, прикріплюючись у жуй- них, коней і свиней до медіальної поверхні лопаткового хряща, а у собак на латеральній поверхні дорсокаудального краю лопатки;

в) ромбоподібний мяз голови — m. rhomboídeus cápitis — є у свиней і со-

бак. Починається на карковому гребені потиличної кістки сухожилковим апоневрозом, який переходить у стрічкоподібне мязове черевце, що закінчу- ється разом з ромбоподібним мязом шиї.

За дією мяз близький до трапецієподібного.

Зубчастий вентральний мяз — m. serrátus ventrális — має вигляд віяла, розміщеного між медіальною поверхнею лопатки, шиєю та грудною стінкою. Поділяється на зубчастий вентральний мяз шиї і грудної клітки:

а) зубчастий вентральний мяз шиї — m. serrátus ventrális cervícis (див.

рис. 3.20, 3.21) — починається від поперечних відростків у жуйних 4–7-го шийних хребців і закінчується на зубчастій поверхні в ділянці краніального кута лопатки; у коней 3–7-го шийних хребців, закінчується, як у жуйних;

усвиней починається на поперечних відростках усіх шийних хребців, закін- чується на зубчастій поверхні лопатки і в надостній ямці в ділянці краніа- льного кута; у собак 3–7-го шийних хребців і закінчується разом з груд- ною частиною на лопатці.

Зубчастий вентральний мяз шиї мясистий у всіх тварин. Він забезпечує повороти шиї вбік, фіксацію та рухи лопатки;

б) вентральний зубчастий мяз грудної клітки — m. serrátus ventrális thorácis (див. рис. 3.19, 3.20, 3.22, 3.24) — починається у жуйних окремими зубцями на перших девяти ребрах і закінчується на зубчастій поверхні ло- патки в ділянці каудального кута лопатки та частково в підлопатковій ямці. Мяз пронизують сухожилкові волокна, які зовні мяза утворюють сухожил- кову пластинку. У коней мяз почина- ється на перших семидевяти реб- рах. Конвергуючи, мяз зєднується із зубчастим вентральним мязом шиї, прикріплюючись на вузькому просторі зубчастої поверхні лопатки. Сухожил- кова пластинка зовні мяза щільна і чіткіше виражена, ніж у жуйних. У свиней початок мяза досягає 9-го реб- ра, його зубці доходять вглиб до ребер.

Слабкіший, ніж зубчастий вентраль- ний мяз шиї. У собак мяз починаєть- ся від перших восьми ребер, закінчу- ється на зубчастій поверхні лопатки. У всіх тварин зубці зубчастого вентра-

льного мяза грудної клітки вклиню- ються між зубцями зовнішнього косого мяза живота.

Рис. 3.24. Підвішуючі мязи лопатки коня:

1 — m. serrátus ventrális cérvicis; 2 — m. rhomboídeus cérvicis; 3 — m. rhomboídeus thóracis; 4 — m. serrátus ventrális thóracis

155

Розділ 3

Мяз підвішує тулуб між кінцівками і зміщує лопатку навколо її центра хитання.

Мязи, що закінчуються на плечовій кістці. Плечоголовний мяз — m. brachiocephálicus (див. рис. 3.19–3.22) — тягнеться між головою

(початок мяза) і плечем (закінчення мяза). Довгий, має форму пояса, ле- жить поверхнево на бічній поверхні шиї. Його положення зумовлює конфі- гурацію шиї, а у жуйних і коней формує дорсальну межу яремного жолоба — súlcus juguláris. Мяз по довжині поділяється на дві частини: краніальну й каудальну. Місце зєднання обох частин знаходиться безпосередньо краніа- льно від лопатково-плечового суглоба. На медіальній поверхні мяза більш- менш чітко виражений розміщений упоперек мяза сухожилковий тяж, що являє собою рудимент ключиці. Від сухожилкового тяжа через лопатково-

Рис. 3.25. Порівняльне зображення філогенезу і нинішнє співвідношення частин m. brachiocephálicus у людини й тварин:

А кінь; Б собака; В свиня; Г свійський бик; Д людина

156

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

плечовий суглоб до гребеня плечової кістки тягнеться ключично-плечовий мяз — m. cleidobrachiális, тобто каудальна частина плечоголовного мяза, є в усіх тварин (рис. 3.25).

Від сухожилкового тяжа до голови тягнеться ключично-головний мяз — m. cleidocephálicus — або краніальна частина плечоголовного мяза, яка на відміну від каудальної поділяється на дві частини: дорсальну й вентральну, тобто мяз розшаровується по довжині. Вентральна частина (ключично- соскоподібний мяз — m. cleidomastoídeus) є у всіх тварин; тягнеться від су- хожилкового тяжа до соскоподібного відростка камянистої частини вискової кістки. У свійських тварин дорсальна частина називається залежно від її початку. У жуйних і свиней мяз починається відповідно на карковій лінії й карковому гребені потиличної кістки і називається ключично-потилич- ним — m. cleidooccipitális, у собак на надостистій фасції в межах 1–4-го шийних хребців і називається ключично-шийним — m. cleidocervicális. У коней дорсальної частини мяза немає.

Плечоголовний мяз повертає вбік і піднімає шию й голову, коли кінцівка спирається, підняту кінцівку виносить уперед.

Найширший мяз спини — m. latíssimus dórsi (див. рис. 3.19, 3.21, 3.22) —

лежить під шкірним мязом тулуба, пластинчастий, прикриває значну час- тину бічної поверхні грудної клітки. Мяз починається широким апоневро- зом від грудопоперекової фасції, а також: у жуйних двома зубцями від 12-го і 11-го ребер, у коней від надостистої фасції на рівні 3(4)-го грудного до останнього поперекового хребців; у свиней від 12-го ребра; у собак від остистих відростків останніх семи-восьми грудних і поперекових хребців, мясисто від 2–3-х останніх ребер. Пучки мязових волокон конвергують, спрямовуючись на медіальну поверхню плечової кістки, де й закінчуються на горбистості більшого круглого мяза. Своїм закінченням найширший мяз спини зєднується: у жуйних з m. pectorális profúndus, m. tríceps bráchii, m. coracobrachiális; у коней з m. ténsor fásciae antebráсhii, m. téres májor; у со- бак з m. téres májor.

Мяз відтягує підняту кінцівку назад, підтягує тулуб уперед при фіксованій кінцівці.

Поверхневі грудні мязи — mm. pectoráles superficiáles —

розміщені підшкірно на вентра- льній поверхні грудної клітки, поділяються на низхідний і по- перечний грудні мязи:

Рис. 3.26. Мязи коня в ділянці груднини

та шиї спереду:

1 — m. sternohyoídeus i sternothyroídeus; 2 — m. cutáneus cólli; 3 — m. brachiocephálicus; 4 — m. pectorális ascéndens; 5 — m. pectorális descéndens; 6 — m. pectorális transvérsus

157

Розділ 3

а) низхідний грудний мяз — m. pectorális descéndens (див. рис. 3.19, 3.20, 3.26–3.28) — починається на ручці груднини і спрямовується до плечової кі- стки між двоголовим мязом плеча і плечовим мязом. Закінчується на crísta tubérculi majóris разом з ключично-плечовим мязом. У коней чітко вираже- ний під шкірою. З однойменним мязом протилежного боку утворює сере- динну — súlcus pectorális mediánus, а з медіальним краєм плечоголовного мяза бічну — súlcus pectorális laterális — грудні борозни;

б) поперечний грудний мяз — m. pectorális transvérsus (див. рис. 3.19, 3.26–3.28) — починається на груднині у жуйних і коней на рівні 1–6-го ребе- рного хряща, у свиней — 1–4-го, у собак цей мяз незначний і нечітко відме- жований від грудного низхідного мяза. Волокна мяза проходять упоперек до ліктьового суглоба, де й закінчуються на медіальній поверхні фасції пе- редпліччя.

Рис. 3.27. Грудні мязи, зображені знизу:

А коня; Б свині; В жуйних; Г собаки; ліворуч — mm. pectorális superficiális; праворуч — m. pectorális profúndus; а — m. pectorális descéndens; б — m. pectorális transvérsus; в — m. subclávius; г — m. pectorális profúndus (у собаки глибше розміщена основна частина); д — m. pectorális profúndus (у собаки поверх- нево розміщена додаткова частина); 1–9 ребра

158

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

Поверхневі грудні мязи є аддук- торами грудної кінцівки, підтягують тулуб до кінцівки, що спирається.

Глибокий грудний мяз — m. pectorális profúndus (див. рис. 3.19– 3.22, 3.27, 3.28) — має лише одну висхідну частину — m. pectorális ascéndens, сильніший від поверх- невих грудних мязів, бере початок:

ужуйних на всій груднині, по- чинаючи від рівня 2-го реберного хряща і частково на жовтій оболон-

ці живота — túnica fláva abdóminis,

уконей на груднині в ділянці 4– 9-го ребер і реберних хрящів, у свиней на груднині в межах 3–9- го реберних хрящів, у мясоїдних уздовж усієї груднини, а також від фасції тулуба, ділянки мечоподіб- ного відростка. Широке пластинча- сте мязове черевце поступово зву- жується і округлюється, спрямову- ючись під плечову кістку до її біль- шого й меншого горбків. У жуйних,

крім того, закріплюється на дзьобо-

Рис. 3.28. Грудні мязи й вентральні мязи

подібному відростку лопатки, час-

ділянки шиї та голови собаки:

тина волокон сполучається з на-

masséter; 4 — m. digástricus; 5 — m. geniohyoídeus;

йширшим мязом спини. У свиней

1 — m. geniohyoídeus; 2 — m. mylohyoídeus; 3 — m.

thyrohyoídeus; 9 — m. sternothyroídeus; 10 — m. ster-

мяз закінчується на меншому гор-

6 — m. styloglóssus; 7 — m. thyropharýngeus; 8 — m.

nohyoídeus; 11 — sternooccipitális; 12 — m. sterno-

бку плечової кістки і на гребені бі-

mastoídeus; 13 — m. brachiocephálicus; 14 — m. omo-

transversárius; 15 — m. pectorális transvérsus; 16

льшого горбка вище від дельтопо-

m. pectorális descéndens; 17 — m. pectorális prof.

дібної горбистості.

 

Мяз розгинає плечовий суглоб, підтягуючи тулуб до кінцівки, що спира- ється.

Підключичний мяз — m. subclávius (див. рис. 3.19, 3.20, 3.22, 3.27). Цей мяз тривалий час розглядали як передлопаткову частину — pars praescapuláris — глибокого грудного мяза.

Ужуйних слабко розвинений, маленький, ніжний мяз між першим реберним хрящем і нижньою поверхнею ключичної смужки на плечоголовному мязі.

Уконей це сильний мяз, що починається, прикритий поверхневими грудними мязами, від 1–4-го реберних хрящів, а також на бічній поверхні груднини в цих межах, підіймається краніомедіально від лопатко- плечового суглоба на шийний край передостного мяза, де й прикріплюється до його епімізія.

Усвиней починається на ручці груднини, 1-му ребрі, 1–2-му реберних хрящах, закінчується на передньому краї лопатки і передостного мяза в нижній половині шийного кута.

Усобак цього мяза немає.

159