Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Org_med_zabezpe4_vijsk_Paska_2005

.pdf
Скачиваний:
359
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
13.37 Mб
Скачать

Комплекти спеціального призначення використовуються для опера­ тивного забезпечення медичним майном військ, медичних підрозділів, час­ тин і закладів під час бойових дій, а також термінової подачі майна у осе­ редки стихійного лиха та масових санітарних втрат, містять тільки витрат­ не медичне майно і розраховані для надання медичної допомоги визначе­ ній кількості поранених та хворих і їх лікування (Б-1, Б-2, Б-4, РО-1, РО-2 та інші).

Укомплекти медичного майна включаються в основному ті препарати, прилади і апарати, які відповідають умовам роботи у військово-польовій обстановці, володіють необхідною стійкістю при їх зберіганні і перевезен­ нях. При цьому також враховується можливість масового їх виробництва з вітчизняної сировини, швидкість застосування і зручність в роботі.

Умирний час в комплекти вкладають тільки ті предмети, при тривалому зберіганні яких не змінюються їх властивості або якості. Предмети, що ма­ ють обмежений термін зберігання та нестійкі препарати, вкладають у ком­ плекти в особовий період. У воєнний час майно в комплекти вкладається повністю.

Рідкі лікарські засоби перед закладанням у комплект (сумку) розфасову­ ють у скляні флакони різної місткості. Після заповнення флакони закупорю­ ють герметичною гумовою пробкою і закривають кришкою, що нагвинчу­ ється. Хірургічні інструменти та інші металеві вироби перед закладанням у комплект консервують. Кожна упаковка з лікарським засобом або медичним предметом повинна мати етикетку, на якій вказується найменування предме­ та, рік виготовлення, серія або номер і дата аналізу, дата консервації, дата розфасування. Етикетка завіряється підписами фасувальника і контролера.

Майно групових аптечок міститься у спеціальних металевих футлярах, закріплених на борту або в кабіні бойової техніки, вміст сумок - в спеціаль­ них сумках. Футляри і сумки розраховуються під визначений перелік майна

і мають для кожного предмета відділення

відповідного розміру. У сумці

С М В відділення розміщені таким чином,

що при відкриванні сумки всі

предмети потрапляють у поле зору.

 

Предмети комплекту «Польовий фельдшерський» знаходяться у спеціа­ льній металевій скрині. При розкриванні скрині забезпечується вільний до­ ступ до всіх предметів, що в ньому знаходяться.

Медичне майно функціональних комплектів упаковується в стандартну тару, яка призначена для тривалого використання і забезпечує збереження в ній майна від впливу клімато-географічних умов, вражаючих факторів су­ часних видів зброї та під час транспортування.

Тара комплектів функціонального призначення може також використо­ вуватись в польових умовах у вигляді польових медичних меблів для розго­ ртання робочого місця фармацевта в аптеці, лаборанта — в лабораторії, ме­ дичного п о с т а - у відділеннях медичної роти бригади (госпіталю).

Зовні на тарі нанесене маркування у встановленому порядку.

190

6.3. Медико-тактична характеристика комплектів для на­ дання першої медичної допомоги, долікарської (фельдшер­ ської), першої лікарської та кваліфікованої медичної допомо­ ги. Медико-тактична характеристика табельного медич­ ного майна для надання стоматологічної допомоги в час­ тині

Медичне майно (медична техніка), що належить військовим частинам і вказується у табелі до штату, називається табельним.

Табельне оснащення забезпечує розгортання всіх штатних функціональ­ них підрозділів відповідних етапів медичної евакуації, виконання заходів по медичному забезпеченню особового складу і надання медичної допомоги пораненим і хворим у встановленому обсязі.

Оскільки основу табельного медичного майна складають комплекти, оснащення медичної служби прийнято називати комплектно-табельним. До його складу входять комплекти, аптечки, сумки, набори й окремі наймену­ вання медичної техніки та санітарно-господарського майна.

Комплекти медичного майна сформовані з врахуванням наступних фак­ торів:

>виду і обсягу медичної допомоги, що виконується на певному етапі медичної евакуації;

>наявності на оснащенні включених до комплектів предметів і можли­ вості їх використання в польових умовах;

>кваліфікації та кількості медичного персоналу;

>визначеного терміну забезпечення медичним майном для певного етапу медичної евакуації;

>передбаченої величини та структури санітарних втрат, які можуть на­ дійти на етап медичної евакуації.

Для надання першої медичної допомоги пораненим і хворим на полі бою, в осередках масових санітарних втрат і стихійних лих використовуєть­ ся індивідуальне медичне оснащення військовослужбовців та оснащення санітарного інструктора роти, санітара, водія-санітара, стрільця-санітара (групове медичне оснащення). З цією метою можуть використовуватися ап­ течки (індивідуальна, авіаційна, десантна), індивідуальні пакети (пе­ рев'язувальний та протихімічний), таблетки для знезараження води а також вміст сумок медичних військових та сумок санітара. У складних кліматогеографічних умовах можливе використання нетабельних предметів: грілки хімічної, окулярів світлозахисних, сітки захисної, репелентів.

Медико-тактична характеристика індивідуального медичного оснащен­

ня.

Аптечка індивідуальна (АІ) призначена для попередження або знижен­ ня вражаючої дії факторів сучасних видів зброї, а також для надання першої медичної допомоги при появі ознак ураження. В аптечці знаходяться ліку­ вальні засоби, які вживаються за командою (розпорядженням) командира,

191

або самостійно в залежності від наявності уражень та з врахуванням конк­ ретних обставин. Вона містить: протибольовий засіб - 0,2% розчин буторфанола тартрат по 1 мл в шприц-тюбику, засіб для профілактики радіаційно­ го ураження щитовидної залози радіоактивним йодом - калію йодид в таб­ летках по 0,25 №10, антибактеріальний засіб - норфлоксацин в таблетках по 0,2 №12, засіб для знезараження питної води - акватабс в таблетках №10, ентеросорбент - вугілля активоване в таблетках по 0,25 № 1 0 (2 упаковки), бинт стерильний (5 м х 10 см), пластир бактерицидний.

Пакет перев'язувальний індивідуальний (ППІ) призначений для накла­ дання пов'язок при пораненнях та опіках з метою зупинки кровотечі та за­ хисту ран і опіків від повторного зараження. Являє собою стерильну пов'язку, яка складається з двох ватно-марлевих подушечок розміром 17,5 х 32 см кожна і бинту шириною 10 см та довжиною 7 м, які містяться у зов­ нішній прогумованій обкладинці та внутрішній паперовій. При невеликих розмірах рани або незначних опіках подушечки ППІ можуть накладатися одна на одну, а при значних ранах та великих опіках - їх накладають в роз­ горнутому вигляді. Прогумована обкладинка пакету використовується для накладання окклюзивної пов'язки при відкритому пневмотораксі. Для за­ кріплення бинта під час перев'язок в упаковку пакету вкладена безпечна шпилька. На поверхні прогумованої обкладинки вказано спосіб відкриття та правила користування пакетом, а також рік його виготовлення. Маса пакету - 8 0 г.

Індивідуальний протихімічний пакет (ІПП-8) призначений для част­ кової санітарної обробки відкритих ділянок тіла, уражених крапельнорідинними отруйними речовинами або бактеріальними засобами. ІПП-8 мі­ стить універсальний дегазатор у скляному флаконі місткістю 200 мл та мар­ леві серветки. Вказана кількість дегазатора забезпечує обробку біля 15002000 см" відкритих ділянок тіла (обличчя, шиї, рук). Вміст пакету з інструк­ цією про застосування запаковано в поліетиленову обгортку. Маса пакету - 330 г.

Індивідуальний протихімічний пакет (ІПП-9). Це модернізований ва­ ріант пакет ІПП-8. Відрізняється від останнього тим, що універсальний де­ газатор знаходиться у пластмасовому флаконі, який закрито спеціальною пробкою, що має отвори малого діаметру. Через ці отвори при надавлюван­ ні на пробку (флакон при цьому перевертають пробкою вниз) дегазатор ви­ тікає на гумову прокладку, яка прикріплена до пробки. Гумовою проклад­ кою, змоченою дегазатором, проводять обробку відкритих ділянок тіла (обличч", шиї, рук). Відсутність серветок в 1ПП-9 пояснюється тим, що оброб­ ка поверхні шкіри, забрудненої отруйними речовинами, за допомогою марлі сприяє зараженню через серветки і пальці рук того, хто надає допомогу по­ терпілому.

Індивідуальний протихімічний пакет (ІПП-10). Цей варіант ІПП при­ йнятий на забезпечення замість ІПП-8 та ІПП-9 в останні роки. ІПП-10 при-

192

значений для попереднього захисту особового складу від ураження отруй­ ними речовинами та дегазації відкритих ділянок шкіри та одягу.

Своєчасне (до зараження) нанесення рецептури на відкриті ділянки шкіри дозволяє відкласти наступну їх дегазацію на 15 хвилин після зара­ ження .

ІПП-10 складається з алюмінієвого балончика, що містить 185 мл дега­ зуючої речовини і пробки-пробійника. Пакет розрахований для проведення двох обробок при температурі зовнішнього повітря від - 20 до + 40 °С. Ма­ са пакет - 240 г.

Таблетки для знезараження води. У якості засобу для знезараження ін­ дивідуальних запасів води флягах) довгий час використовувався пантоцид, дія якого Грунтувалася на розкладі дихлорсульфоамідобензойної кис­ лоти, яка містить по 3 мг активного хлору. Одна таблетка забезпечує знеза­ раження однієї фляги (800 мл) води. Причому, воду для пиття можна вико­ ристовувати через 30-40 хвилин після розчинення таблетки.

Останнім часом для індивідуального забезпечення військовослужбовців використовуються таблетки аквасепт та акватабс, дія яких зумовлена натрі­ євою сіллю дихлорізоціанурової кислоти, що містить 4 мг активного хлору. Перевагами сполук дихлорізоціанурової кислоти є добра розчинність у воді, стабільність при зберіганні, менша токсичність, незначна залежність бак­ терицидної активності від рН води.

Індивідуальне медичне оснащення при виконанні бойових завдань

Аптечка десантна (АД) призначена для надання першої медичної до­ помоги у вигляді само- і взаємодопомоги при пораненнях і ураженнях осо­ бового складу повітряного і морського десанту. Розрахована на одну особу. До складу аптечки входять: пантоцид по 0,0082 г в таблетках, пакет пе­ рев'язувальний індивідуальний - 2 шт., джгут кровоспинний гумовий. Маса аптечки - 200 г.

Аптечка медична індивідуальна (АМІ) призначена для надання першої медичної допомоги військовослужбовцям у вигляді само- і взаємодопомоги в польових умовах під час виконання бойових завдань. До складу аптечки входять: лікарські препарати різних фармакологічних груп (таблетки " к о д терпін", сиднокарбу по 0,01г, кофеїну-бензоату натрію по 0,1г, натрію хло­ риду по 0,9 г, пантоциду по 0,0082 г, "пенталгін", олететрину по 0,125 г; промедол 2% по 1 мл в шприц-тюбику, розчин йоду 5%; очні краплі) та пе­ рев'язувальні засоби (лейкопластир, пакет перев'язувальний індивідуаль­ ний). Розрахована на одну особу. Маса аптечки — 300 г.

Аптечка аварійна (АА) призначена для надання першої медичної допо­ моги пораненим та хворим після вимушеної посадки (приводнення). Аптеч­ ка містить лікарські засоби різних фармакологічних груп (таблетки "аско - фен", кофеїну бензоату натрію по 0,1, пантоциду по 0,0082, сульфадиметок­ сину по 0,5, тетрацикліну гідрохлориду по 0,1, сиднокарбу по 0,01, диметкарбу, розчини аміаку 10%,йоду 5%) та пакет перев'язувальний індивідуа-

193

льний. Аптечка розрахована на одного військовослужбовця Повітряних Сил (ПС) і входить до складу обов'язкового аварійного запасу (НАЗ). Маса ап­ течки - 240 г.

Аптечка бортова літальних апаратів (ЛБ-1) - є табельним оснащен­ ням літальних апаратів і розрахована для надання допомоги під час польоту або вимушеного приземлення одній особі. До складу аптечки входять лікар­ ські засоби (розчини аміаку 10%, йоду 5%, таблетки сиднокарбу по 0,01 г); перев'язувальні засоби (бинти стерильні, пакет перев'язувальний індивіду­ альний). Маса аптечки - 2 5 0 г.

Медико-тактична характеристика групового медичного оснащення

Аптечка військова (АВ) призначена для надання першої медичної до­ помоги при пораненнях та опіках екіпажу бойових і транспортних засобів на колесах та гусеничному ходу. До складу аптечки входять: лікарські засо­ би (розчин аміаку 10% по 1 мл, розчин диксафену по 1 мл, 5% спиртовий розчин йоду в ампулах, таблетки пантоциду по 0,0082 г.), перев'язувальні засоби (бинт марлевий стерильний, пов'язка медична мала стерильна, ко­ синка медична) і джгут кровоспинний гумовий. Вміст аптечки розрахова­ ний для надання допомоги 3^1 пораненим та обпеченим. Розміщується ап­ течка в металевій коробці. Остання кріпиться на бойових і транспортних машинах на постійному місці. Маса аптечки — 2,1 кг.

Аптечка бортова літальних апаратів (АБ-3)є табельним осна­ щенням літальних апаратів і розрахована для надання допомоги під час польоту або вимушеного приземлення трьом військовослужбовцям ПС . Ап­ течка містить лікарські засоби різних фармакотерапевтичних груп (таблетки "аскофен", кофеїну бензоату натрію по 0,1 г, тетрацикліну гідрохлориду по 0,1 г, пантоциду по 0,0082 г, сульфадиметоксину по 0,5 г, сиднокарбу по 0,01 г, диметкарбу, розчини аміаку 10%, йоду 5%); перев'язувальні засоби (бинти марлеві, косинки медичні, пакети перев'язувальні індивідуальні); джгут кровоспинний гумовий. Маса аптечки - 280 г.

Аптечка групи обслуговування авіаційних літальних апаратів (АЕ)

призначена для надання першої медичної допомоги 5-8 пораненим та обпе­ ченим групи обслуговування літаків (вертольотів) на літовищі. До складу аптечки входять лікарські засоби (розчини аміаку 10%, йоду 5%; таблетки пантоциду по 0,0082 г), перев'язувальні засоби (бинт марлевий стерильний, косинка медична, пакет перев'язувальний індивідуальний), джгут крово­ спинний гумовий. Маса аптечки — 350 г.

Сумка санітара (СС) є табельним оснащенням санітара, санітара-носія, стріл"а-санітара, водія-санітара і призначена для надання першої медичної допомоги пораненим, обпеченим, ураженим іонізуючим випромінюванням, отруйними речовинами і бактеріальними засобами. Сумка містить лікарські засоби різних фармакотерапевтичних груп (таблетки тетрацикліну гідро­ хлориду по 0,1 г, цистаміну по 0,2 г, диметкарбу; розчини аміаку 10%, йоду 5% і порошок натрію гідрокарбонату), перев'язувальні засоби (бинти мар194

леві стерильні, пакети перев'язувальні, індивідуальні пов'язки медичні сте­ рильні малі, лейкопластир, вата стерильна, косинка медична), медичні предмети (джгут кровоспинний гумовий, ножиці, ніж садовий), блокнот і олівець. Сумка розрахована для надання першої медичної допомоги ЗО по­ раненим та ураженим. Маса сумки — 4,2 кг.

Сумка медична військова (СМВ) є табельним оснащенням санітарного інструктора та фельдшера і призначена для надання першої медичної допо­ моги пораненим і обпеченим, ураженим іонізуючим випромінюванням, от­ руйними речовинами, бактеріальними засобами, а також для проведення простих лікувальних заходів під час надання амбулаторної допомоги. При необхідності антидоти та інші лікарські засоби можуть бути використані для поповнення аптечок індивідуальних. До складу сумки входять лікарські засоби (розчини будаксиму 1%, промедолу 2%, аміаку 10%, антоціану 20%, йоду 5%; таблетки сиднокарбу по 0,01 г, "аскофен", диметкарбу, сульфалену по 0,1 г, тетрацикліну гідрохлориду по 0,1 г, феназепаму по 0,0005 г, цистаміну по 0,2 г), перев'язувальні засоби (бинти марлеві стерильні, вата сте­ рильна, пакет перев'язувальний індивідуальний, пов'язка медична стериль­ на мала, косинка медична, лейкопластир), лікарські предмети та хірургічні інструменти (джгут кровоспинний гумовий, ножиці тупокінцеві, пінцет ана­ томічний, термометр медичний, трубка ТД-1, 02, ніж садовий), блокнот і олівець. Сумка розрахована для надання допомоги ЗО пораненим, ураженим і хворим. Маса сумки - 3,9 кг.

Накидка медична (НМ) - призначена для індивідуального захисту пора­ нених та хворих від несприятливих метеорологічних факторів (низька тем­ пература, опади, інтенсивна сонячна радіація тощо).

Накидка медична прийнята для забезпечення військових частин і медич­ них закладів на воєнний час. Являє собою плівку з напиленням алюмінію з однієї сторони. Збереження температури у поранених при загортанні в ме­ дичну накидку забезпечується за рахунок значного зменшення теплового випромінювання тіла. Використання накидки для попередження переохо­ лодження при температурі повітря — 20 °С до 3-х годин 1—3 цикли. Маса на­ кидки - 160 г.

Медико-тактична характеристика комплектів для надання долікарської (фельдшерської) медичної допомоги.

Комплект ПФ — фельдшерський — призначений для оснащення фель­ дшера з метою надання долікарської допомоги 100 пораненим і обпеченим та 50 ураженим іонізуючим випромінюванням та отруйними речовинами . В міжбойовий період вміст комплекту дозволяє надати медичну допомогу 50 хворим. Цей комплект забезпечує виконання наступних медичних захо­ дів: тимчасову зупинку зовнішньої кровотечі накладанням здавлюючої пов'язки, джгута, а в рані - при допомозі кровоспинного зажиму; проти­ шокової терапії з використанням наркотичних анальгетиків (розчин про­ медолу в шприц-тюбику) і аналептиків серцевої діяльності та дихання (ко-

195

рдіамін, кофеїн-бензоат натрію), адреиоміметики (ефедрину гідрохлорид в ампулах), а також застосування трубки дихальної "ТД-1,02"; антидотну терапію при ураженні отруйними речовинами та іонізуючим випроміню­ ванням (будаксим в шприц-тюбику, антиціан в ампулах, препарат П-6 в таблетках, цистамін в таблетках, диметкарб в таблетках, феназепам в таб­ летках і фіцилін в ампулах); профілактику раневої інфекції та інфекційних захворювань антибіотиками (доксициклін в капсулах, тетрациклін в табле­ тках) і сульфаніламідними препаратами (сульфален в таблетках); підви­ щення працездатності за допомогою спеціальних препаратів (сиднокарб в таблетках); обробку поверхні навколо ран і опіків антисептиками (розчин йоду в ампулах, калію перманганат, лінімент дибунолу, натрію гідрокар­ бонат, спирт етиловий). Для амбулаторної допомоги і лікування хворих в комплекті містяться лікарські засоби загальні ( 1 0 % розчин аміаку, сульфат магнію в порошку, нітрогліцерин, "кодтерпін" в таблетках, тетрациклінова мазь). Окрім цього, в наявності є лікарсько-медичні інвентарні предмети (ніж садовий, шприци з ін'єкційними голками, термометри) і окремі ви­ тратні предмети. Комплект ПФ упакований в спеціальну скриньку. Маса комплекту - 6,6 кг.

Медико-тактична характеристика комплектів для надання першої лікар­ ської допомоги

Комплект ВБ - амбулаторія-перев'язочнапризначений для війсь­ кових частин зі штатним лікарем з метою надання першої лікарської допо­ моги 100 пораненим і обпеченим, 50 ураженим іонізуючим випромінюван­ ням та отруйними речовинами. Вміст комплекту забезпечує виконання на­ ступних заходів: тимчасову зупинку кровотечі, обробку поверхні ран анти­ септиками (розчин йоду, калію перманганат, спирт етиловий), накладання пов'язок, джгута, використання інструментів; протишокову терапію з вико­ ристанням анальгетиків (розчини морфіну гідрохлориду та промедолу в ам­ пулах), аналептиків серцевої діяльності та дихання (розчини кордіаміну і кофеїн-бензоату натрію в ампулах), виконання штучної вентиляції легенів за допомогою трубки дихальної "ТД-1,02"; усунення асфіксії за допомогою повітропроводу і трахеотомії; терапію при ураженнях іонізуючим випромі­ нюванням (цистамін і диметкарб в таблетках, диксафен в шприц-тюбику); антидотну терапію при ураженні отруйними речовинами (аміностигмін, ат­ ропіну сульфат в ампулах, будаксим в шприц-тюбику, препарат П-6 і диме­ ткарб в таблетках, дипіроксим в ампулах, вугілля активоване); профілакти­ ку раневої інфекції та інфекційних захворювань антибіотиками (бензилпе­ ніциліну (калієва) натрієва сіль, тетрацикліну гідрохлорид в таблетках); зняття психічних розладів за допомогою седативних засобів (феназепам в ампулах і таблетках); підвищення розумової і фізичної діяльності психостимуляторами (беметил і сиднокарб в таблетках), загальними лікарськими засобами ("кодтерпін" в таблетках, розчин аміаку в ампулах, валідол в таб­ летках).

196

П о р яд з наданням допомоги і лікуванням уражених під час бою ком­ плект ВБ може використовуватись для лікування 50 амбулаторних хворих в міжбойовий період.

Для проведення лікувально-профілактичних заходів використовують ін­ вентарне медичне майно (набір перев'язочний малий, дзеркала і лійки вушні та носові, прилад манометричний мембранний і стетофонендоскоп, кружка ірригаторна, стерилізатор емалевий сталевий, термометри, шприци медичні та футляри до них, примус туристський тощо). Маса комплекту - 34 кг.

Комплект В-1 - перев'язочна велика - застосовується для надання лі­ карської допомоги пораненим і обпеченим. Розрахований на забезпечення хірургічними інструментами і медичними предметами лікаря і двох медич­ них сестер, а витратним майном - на 50 поранених і обпечених. Вміст ком­ плекту забезпечує виконання наступних заходів: хірургічну обробку ран м'яких тканин різної локалізації, тимчасову і кінцеву зупинку зовнішніх кровотеч та накладення швів і пов'язок з використанням місцевої анестезії (новокаїнові блокади), інгаляційного наркозу (трихлоретилен) та наркотич­ них анальгетиків (морфіну гідрохлорид); профілактику раневої інфекції ан­ тибіотиками (бензилпеніциліну натрієвої, калієвої солі, стрептоміцину су­ льфат) і анатоксином правцевим адсорбованим; накладання пов'язок на об­ печені частини тіла з лініментами дибунолу та бальзамічного Вишневського; плевральну пункцію і торакоцентез за допомогою малого пе­ рев'язочного набору; усунення асфіксії шляхом проведення штучної венти­ ляції легенів (трубка дихальна ТД-1.02, апарат ДП-10.02); проведення тра­ хеотомії; відновлення серцево-судинної діяльності і дихання (кордіамін, кофеїн-бензоат натрію); катетеризацію сечового міхура і промивання шлун­ ку (уретральні циліндричні катетери № 16 і 18, шлунковий зонд і дренажні трубки).

Хірургічна обробка ран і опіків при наданні першої лікарської допомоги забезпечується наявністю в комплекті медичних предметів, апаратів та ін­ струментів (набори перев'язочні великий і малий, стетофонендоскоп, при­ лад манометричний, апарат для аналгезії портативний, стерилізатор стале­ вий емалевий, термометри, шприци), а також предметів догляду за хворими (сечоприймач, напувальник, пузир для льоду, спринцівок гумових, тазики ниркоподібні, примус туристичний "Джміль") і витратних матеріалів.

Вміст комплекту упаковано в дві медичні скрині. Маса комплекту - 56 кг.

Комплект АП-2 - автоперев 'язочна - призначений для оснащення од­ нойменного рухомого функціонального підрозділу. Комплект розрахований для надання першої лікарської допомоги 120 пораненим і обпеченим протя­ гом доби і забезпечує виконання аналогічних медичних заходів, що перед­ бачені для комплекту В-1 "Перев'язочна велика". Крім того, до комплекту додатково введені лікарські засоби (димедрол, диметкарб, промедол, аміак, адреналін гідрохлорид, поліглюкін), санітарно-господарське майно (ноші,

197

лямки медичні носильні, контейнер термоізоляційний, станки для розмі­ щення поранених тощо), апарат штучної вентиляції легенів ДП-10.02 та ін­ ші медичні предмети. Збільшена наявність окремих лікарських засобів і ме­ дичних предметів, що пов'язано з наданням медичної допомоги значно бі­ льшій кількості поранених, а також автономністю роботи автоперев'язочної. Комплект упаковано у три медичні скрині. Маса комплекту - 150 кг.

Комплект В-2 - приймально-сортувальнийпризначений для надання першої лікарської допомоги пораненим і хворим в приймальносортувальному відділенні. Комплект розрахований на забезпечення медич­ ними предметами та хірургічним інструментарієм одного лікаря і двох ме­ дичних сестер. Витратне майно дає можливість надати допомогу 50 поране­ ним і хворим. Вміст комплекту забезпечує виконання наступних заходів: тимчасову зупинку зовнішньої кровотечі, яка не вимагає зміни пов'язки, додатковим бинтуванням або накладанням кровоспинного джгута; проти­ шокову терапію із застосуванням наркотичних анальгетиків (промедол в ампулах), аналептиків серцевої дії та дихання (кордіамін, кофеїн-бензоат натрію), адреноміметику (ефедрину гідрохлорид в ампулах); антидотну те­ рапію при ураженнях отруйними речовинами (будаксим в шприц-тюбику, серцеві і дихальні аналептики) і профілактику раневої інфекції та інфекцій­ них захворювань (тетрацикліну гідрохлорид в таблетках і анатоксин прав­ цевий адсорбований, сироватка протиботулістична); зняття психічних роз­ ладів, судом (аміназин в таблетках); усунення асфіксії шляхом проведення штучної вентиляції легенів (трубка дихальна "ТД-1.02") або з використан­ ням трахеотомії.

Для проведення лікувально-профілактичних заходів використовуються також різноманітні медичні інвентарні предмети (малий перев'язочний на­ бір, прилад манометричний мембранний, стетофонендоскоп, джгути крово­ спинні, зонд шлунковий, кухлик іригаторний, медичні термометри тощо), а також витратні медичні предмети.

Вміст комплекту запаковано у спеціальну медичну скриню. Маса комплекту — 43 кг.

Комплект В-3 - спеціальна допомога - призначений для надання пер­ шої лікарської допомоги 100 ураженим іонізуючим випромінюванням і 100 ураженим отруйними речовинами. Вміст комплекту забезпечує розгортання спеціальної процедурної, а також роботу лікаря і медичних сестер, що про­ водять інтенсивну терапію для уражених іонізуючим випромінюванням та отругними речовинами. Забезпечує виконання наступних заходів: інтенсив­ ну терапію для уражених іонізуючим випромінюванням (диметкарб і цис­ тамін в таблетках, диксафен і глюкоза в ампулах) і отруйними речовинами (аміностигмін, атропіну сульфат, антиціан, натрію тіосульфат, унітіол і дипіроксим в ампулах, будаксим в шприц-тюбику). При ураженнях задушли­ вими ОР використовується інгаляційний антидот (фіцілін в ампулах); зняття 198

психічних порушень і судомного стану (феназепам в ампулах і таблетках); лікування геморагічного синдрому (амінокапронова кислота); відновлення серцево-судинної діяльності і дихання (кордіамін, кофеїну-бензоат натрію), адреноблокатори (анаприлін), адреноміметики (ефедрину гідрохлорид в ам­ пулах); проведення штучної вентиляції легенів (трубка дихальна "ТД - 1.02").

Проведення лікувально-профілактичних заходів забезпечується наявніс­ тю в комплекті різних інвентарних медичних предметів (прибор маномет­ ричний мембранний, стетофонендоскоп, зонди шлункові, лійки, кухлик іригаторний, шприци і голки ін'єкційні, стерилізатор сталевий емалевий тошо), а також витратних медичних предметів. Комплект упаковано в скриню ме­ дичну. Маса комплекту — 37 кг.

Комплект СЛВ - сумка лікарська військова - призначений для осна­ щення лікаря військової частини з метою проведення невідкладних заходів першої лікарської допомоги пораненим та хворим. Використовується на марші, на місці знаходження пораненого або хворого. Даний комплект за­ безпечує виконання наступних заходів: антидотну терапію ураженим іоні­ зуючим випромінюванням (диметкарб в таблетках, диксафен в шприц - тюбику) і отруйними речовинами (атропіну сульфат, антиціан і фіцілін в ампулах); тимчасову зупинку зовнішньої кровотечі накладанням асептич­ них пов'язок і гумового джгута; обробку ран антисептиками; проведення новокаїнових блокад; протишокову терапію наркотичними анальгетиками (промедол в шприц-тюбику), аналептиками серцевої діяльності і дихання (кордіамін, кофеїн-бензоат натрію), адреноміметиками (ефедрину гідрохло­ рид); профілактику інфекції ран антибіотиками (бензилпеніцилін, доксициклін) і сульфаніламідними засобами (сульфален в таблетках); стимулювання розумової і фізичної діяльності (сиднокарб в таблетках); зняття психічних розладів (аміназин, феназепам).

Виконання лікувально-профілактичних заходів забезпечується викорис­ танням різноманітних медичних предметів (прибор манометричний, стето­ фонендоскоп, термометр медичний, хірургічні інструменти, шприци), а та­ кож витратних медичних предметів і предметів догляду за хворими.

Комплект розрахований для надання допомоги ЗО ураженим та хворим. Сумка СЛВ упакована в чохол сумки ПД-2. Маса сумки - 9,1 кг.

Комплект СЛА — сумка лікаря авіаційного — призначений для ос­ нащення лікаря авіаційної частини з метою проведення медичного конт­ ролю перед польотом, включаючи електрокардіографічні обстеження . Сумка містить медичні предмети: набір лійок вушних, дзеркало носове, молоток неврологічний, прибор манометричний, рефлектор лобний, роз­ ширювач з кремальєрою великий, стетофонендоскоп, термометр медич­ ний, електрокардіограф " С а л ю т " , шприци і футляри для стерильного їх зберігання. Зазначене медичне майно упаковане в чохол сумки ПД - 2 . Ма­ са сумки — 18,3 кг.

199

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]