Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магістерський іспит з хімії 2.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
13.12.2020
Размер:
237.59 Кб
Скачать

13. Інтерактивні технології в позашкільній освіті з хімії.

Інтерактивні навчальні комп'ютерні системи сприяють отриманню якісної освіти незалежно від місця проживання учнів і способів доступу до комп'ютера.

Такі системи інтерактивних продуктів покликані забезпечити доступність, безперервність і високу якість освіти на основі перспективних комп'ютерних технологій (Інтернет, проектування, моделювання).

Інтерактивні технології в сукупності з інтерактивним програмним забезпеченням дозволяють реалізувати якісно нову ефективну модель викладання навчальних дисциплін, а сучасні інтерактивні дошки, що з'явилися в освітніх установах, є технічним інструментом для реалізації ефективної моделі електронного навчання. З їх впровадженням викладання дійсно стає креативним і захоплюючим.

Так, інтерактивна дошка дозволяє прискорити темп уроку і залучити до нього весь клас. Наочність інтерактивної дошки - це цінний спосіб зосердження і утримування уваги учнів, що особливо важливе для роботи з непосидючими дітьми.

Електронна дошка допомагає дітям подолати страх і сором у дошки, легко залучає їх в навчальний процес, підвищує мотивацію. У класі не залишається байдужих, уроки стають легкими і цікавими.

Одним із завдань сучасного вчителя є пробудження інтересу учнів до предмету і підтримання цього інтересу протягом усього курсу вивчення. Хімія - дуже непростий предмет. І якщо кілька років тому інтерес до нього виховувався через проведення демонстраційних і практичних робіт, то зараз весь запас реактивів у багатьох школах практично вичерпаний, частина експериментів і явищ демонструвати в шкільних умовах просто небезпечно. Крім того, завданням вчителя хімії є розвиток просторової уяви дитини, вміння «побачити» невидиме, змоделювати хімічні процеси. Все це легко вирішують уроки з використанням інтерактивної дошки. Її застосування полегшує роботу вчителя при створенні наочних посібників та організації фронтального контролю; дозволяє багаторазово демонструвати відеозаписи хімічних дослідів.

Стає можливим організувати колективну і групову роботу, використовуючи прийоми проблемного навчання; з'являється можливість працювати естетично і цікаво, майже граючись, вивчати такий складний предмет, як хімія.

На уроках хімії можна застосовувати такі форми роботи:

• створення презентацій за темами, що вивчаються за базовим курсом хімії 8-11 класів (презентації за темами: «Основні класи неорганічних сполук», «Кислоти», «Основи», «Азот», «Алюміній», «Бензол», «Карбонові кислоти », та ін.);• створення проектних і дослідницьких робіт (дослідні роботи за темами: «Вирощування кристалів», «Вплив характеру їжі на виникнення карієсу»);• проведення віртуального хімічного експерименту;• моделювання хімічних процесів і явищ;• рішення розрахункових і експериментальних задач в процесі засвоєння навчального матеріалу, підготовки до тестування;• використання готових мультимедійних посібників ( «Уроки хімії Кирила і Мефодія» - віртуальна школа; електронні посібники - «Неорганічна хімія», «Органічна хімія», «Хімія елементів», «Загальна хімія».)• використання інтернет- ресурсів.

Очевидно, що одним з найбільш сильно діючих засобів для створення і підтримки інтересу до предмета є демонстраційний хімічний експеримент.

Головне достоїнство комп'ютерного моделювання - безперечна доцільність його використання при розгляді вибухо- і пожежонебезпечних процесів, реакцій за участю токсичних речовин.

Так, в електронному виданні «Віртуальна хімічна лабораторія» можна вибирати, переливати або пересипати реагенти, збирати експериментальні установки, проводити в них хімічні досліди, робити «віртуальні» фотографії хімічних реакцій, записувати результати спостережень в лабораторний журнал.

Цілком очевидно, що використання інтерактивних технологій в освіті має ряд переваг, які роблять їх використання максимально затребуваним.