Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магістерський іспит з хімії 2.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
13.12.2020
Размер:
237.59 Кб
Скачать

14.Сучасні ікт у позашкільній роботи з хімії.

Інформаційна технологія навчання - це педагогічна технологія, яка використовує спеціальні способи, програмні та технічні засоби (кіно, аудіо- та відеозасоби, комп'ютери, телекомунікаційні мережі) для роботи з інформацією.

Інформаційні технології навчання - додаток інформаційних технологій для створення нових можливостей передачі знань, сприйняття знань, оцінки якості навчання і розвитку особистості учня в ході навчально-виховного процесу.

Для ефективного застосування інформаційних технологій навчання вчителю хімії в першу чергу необхідно орієнтуватися у відповідному програмному забезпеченні.

Предметне навчання реалізує в своїй основі загальні тенденції розвитку освіти, і відображає такі явища, як збільшення інтеграційних процесів, поглиблення диференціації навчання, фундаментальності змісту предмета. В значній мірі цьому сприяє технологізація навчання в умовах широкого впровадження нових інформаційних технологій в практику викладання всього комплексу природних наук і біології, зокрема.

Комп'ютер може використовуватися на всіх етапах процесу навчання хімії: при поясненні (введенні) нового матеріалу, закріпленні, повторенні, контролі знань, умінь, навичок. При цьому для дитини він виконує різні функції: учителя, робочого інструменту, об'єкта навчання, що співпрацює з колективом, дозвільного (ігрового) середовища.

У функції вчителя комп'ютер представляє:- джерело навчальної інформації (частково або повністю замінює вчителя і книгу) з урахуванням потреб знайти інформацію енциклопедичного характеру;- наочний посібник, за допомогою якого можливо детальне вивчення хімічних об'єктів за допомогою віртуального середовища (якісно нового рівня з можливостями мультимедіа і телекомунікації);- індивідуальний інформаційний простір;- тренажер при підготовці до різного роду проміжних і підсумковиї випробувань;- засіб діагностики і контролю.

У функції робочого інструменту комп'ютер виступає як:

- засіб підготовки текстів, зображень, мультиплікацій і тд

- текстовий редактор;

- графічний пристрій, графічний редактор;

- обчислювальна машина великих можливостей ;

- засіб моделювання хімічних процесів, явищ, дії законів.

Функцію об'єкту навчання комп'ютер виконує при:

- програмуванні, навчанні комп'ютера заданим процесам;

- створенні програмних продуктів;

- застосуванні різних інформаційних середовищ.

Можливі варіанти застосування і використання:- при проведенні демонстраційних дослідів;- при самостійному вивченні того чи іншого матеріалу на уроці;- при виконанні лабораторних робіт;- на етапі перевірки отриманих знань, при проміжному контролі за допомогою тесту, лабіринту або за допомогою кросвордів;- на етапі нового матеріалу за допомогою презентацій.

Функції ІКТ при використанні на уроках хімії:Як і в класичній дидактиці функції будь-якого засобу навчання включають три функції:

- Навчальну функцію.

- Розвиваючу функці

- Виховну функці

15. Гурток як форма позашкільної робот з хімії.

Гуртки - добровільне об'єднання учнів, що виявляють підвищений інтерес до визначеної області знань і прагнуть займатися практичною діяльністю. Це може бути спільне вивчення питань техніки і технології, конструювання моделей, приладів і інших пристроїв, раціоналізаторська діяльність, науковий і технічний пошук. Заняття в гуртках характеризуються наявністю програми, регулярністю, тривалістю термінів і визначеним профілем роботи.

У шкільній практиці склалися наступні типи гуртків технічної творчості учнів:

1. Підготовчі технічні гуртки створюються в основному для молодших школярів. Тут вони поглиблюють отримані на уроках елементарні знання й уміння з техніки і технології, працюють з папером, картоном, жерстю, соломкою й іншим природним матеріалом, виконуючи нескладні моделі машин і механізмів, учбово-наочні посібники, іграшки. Як показує досвід, заняття в таких кружках служать гарною підготовкою для наступного залучення дітей у технічну і декоративноприкладну творчість.

2. Предметні (науково-технічні) гуртки поєднують учнів середніх і старших класів. На базі шкільних майстерень звичайно створюють гуртки з столярної, слюсарної і токарської справи, електро- і радіотехнічні, конструюванню і шиттю одягу й ін. Знання й уміння, що здобувають тут школярі, виходять за рамки навчальних програм, створюються умови для самостійної творчості.

3. Спортивно-технічні гуртки: авіамодельні, авто- і судомоделістів, ракетно-космічного моделювання, картингістів, залізничного моделізму й ін. У них займаються учнів, що виявляють інтерес до спортивного моделювання, технічних видів спорту. Вони вивчають спеціальну техніку, роблять стендові і функціональні моделі літальних апаратів, автомобілів, судів, локомотивів і інших засобів транспорту, знайомляться з історією і перспективами розвитку техніки, беруть участь у змаганнях.

4. У виробничо-технічних гуртках учні займаються вивченням пристрою і роботи яких-небудь широко розповсюджених машин, апаратів або інших технічних об'єктів (автомобілів, мотоциклів, комбайнів, кіноапаратів і ін.), здобувають уміння і навички керування ними, догляду й обслуговування. Виконавши програму, учень одержує посвідчення, що полегшує придбання конкретної професії: шофери, комбайнера, кіномеханіка й ін.

5. Гуртки художньо-прикладної або декоративної творчості охоплюють учнів усіх вікових груп, що займаються художньою обробкою деревини, металу, лози, глини, макраме, в'язанням, вишивкою, виготовленням іграшок із тканини, хутра, роботою зі шкірою, клаптевою пластикою й ін. Отут створюються сприятливі умови для формування естетичного смаку, розвитку творчої індивідуальності

Можна тільки шкодувати, що в останні роки лише в деяких школах збереглися первинні організації винахідників і раціоналізаторів, наукові товариства учнів (НТУ), клуби по інтересах, що відкривають можливості для залучення учнів до рішення суспільно значимих задач .