Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магістерський іспит з хімії 2.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
13.12.2020
Размер:
237.59 Кб
Скачать

12. Дослідницькі технології в позашкільній освіті з хімії

Дослідницький метод - обумовлена ​​принципами навчання система регулятивних правил підготовки навчального матеріалу та організації самостійної роботи учнів творчого типу з вивчення нового матеріалу шляхом постановки проблемних завдань практичного або теоретичного характеру з метою самостійного засвоєння учнями нових понять і способів інтелектуальних дій . При цьому, "регулятивність" розуміється як необхідність для "впорядкування" навчального матеріалу і вибору способів педагогічно доцільної взаємодії вчителя і учня, необхідного для вирішення певного кола дидактичних і виховних завдань.

В процесі застосування дослідницького методу в учнів формуються чотири блоки умінь:

- інтелектуальні: вміння аналізувати, порівнювати, здійснювати індуктивні і дедуктивні заключення, абстрагування;

- організаційні: вміння учнів застосовувати прийоми самоорганізації в дослідницькій діяльності. До них відносяться: вміння планувати дослідницьку діяльність, здійснювати самоконтроль, регулювати свої дії для досягнення поставлених цілей;

- комунікативні: уміння і здатність учнів застосовувати прийоми співпраці в процесі дослідницької діяльності. Наприклад, обговорення завдання і розподіл обов'язків, взаємодопомога, взаємоконтроль, обговорення результатів навчально-дослідницької діяльності;

- творчі: вміння бачити і формулювати проблему, висувати гіпотезу, знаходити нестандартні способи вирішення завдання та ін.

Сьогодні зростає соціальна значимість науково-дослідних робіт школярів в області хімії. Це пояснюється тим, що сьогодні в сучасному світі гостро стоїть проблема взаємовідносин людини і навколишнього середовища.

Тому хімія як наука і навчальний предмет дає більше можливості для організації дослідницької діяльності, яка сприяє розвитку інтелекту учнів, творчому підходу до власної діяльності, до професійного самовизначення дитини.

Щоб досягти високих результатів, підвищити якість навчання, навчити дитину основам пізнання світу потрібна довга клопітка спільна робота вчителя, учня. Головне завдання вчителя - це передати знання учневі і навчити його вчитися. І цьому багато в чому вчить організація науково-дослідницької діяльності школярів.

Так, при вивченні розділу "Метали" рекомендується дві дослідні роботи. Перша - на тему "Алюміній на кухні: небезпечний ворог чи вірний помічник?" Метою даної роботи є дослідити можливі шляхи потрапляння іонів алюмінію в організм людини через використання в побуті алюмінієвого посуду; дослідним шляхом підтвердивши непридатність алюмінієвого посуду для приготування та зберігання їжі.

Друга робота - "Роль металів у житті людини", де мета є формування екологічної культури.

Таким чином, організація науково-дослідницької діяльності школярів дозволяє розвивати в учнів пізнавальні інтереси, самостійність, культуру навчальної праці, систематизувати, узагальнювати, поглиблювати знання в певній галузі навчального предмета і вчить їх застосовувати на практиці, а також забезпечує учня необхідними знаннями та вміннями, на основі яких формуються хімічне мислення і культура, є одним із головних завдань позашкільної освіти .