Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магістерський іспит з хімії 2.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
13.12.2020
Размер:
237.59 Кб
Скачать

23. Принципи діяльності шкільних клубів.

У клубних об'єднаннях школярі беруть участь у різних видах колективної діяльності, але неодмінною умовою її організації має бути творчий характер. Творчість – норма розвитку дітей; за твердженням Л. С. Виготського, природна їхня потреба. Вона, безумовно, формує один з найголовніших і сильних мотивів приходу школярів до клубу, гуртку, секції. Творчість – це такий стан дитини і така його діяльність, «коли проявляється вигадка, уява, фантазія, здатність до імпровізації, здатність запропонувати нове рішення відомого питання, знайти оптимальний вихід зі складної ситуації».

Організація колективної творчої діяльності сприяє формуванню у кожного учасника об'єднання активної позиції, коли він стає не простим споглядачем того, що відбувається, а його творцем, виявляючи при цьому свою індивідуальність. У процесі такої діяльності відбувається розвиток кожного учасника, в тому числі його творчої активності.

Заняття клубів і гуртків не регламентовані навчальною програмою. Тому відкриваються необмежені можливості для дослідницької діяльності вчителя, удосконалення його методичної майстерності. У процесі підготовки і проведення занять учитель може перевірити правильність своїх припущень, ефективність форм, методів і прийомів, практичну і виховну значимість підготовлених матеріалів (тести, кросворди тощо).

Принципи здійснення гурткової роботи:

- демократизація та гуманізація;

- наступність та інтеграція;

- самостійність і активність творчої особистості;

- єдність загальнолюдських і національних цінностей;

- багатогалузевість та варіативність;

- науковість і системність;

- добровільність та доступність;

- практична спрямованість.

24.Типи шкільних клубів.

Клубну діяльність у школі можна розглядати як складову частину позаурочної виховної роботи. Вона організовується як фронтальна, групова і індивідуальна. Найбільш поширеними в практиці і, як показує досвід, ефективними в виховному відношенні є групові форми клубної роботи; саме в процесі діяльності об'єднань за інтересами створюються сприятливі умови для створення колективу, з'являється можливість врахувати інтереси і можливості кожного його члена, розвинути індивідуальність дитини.

Клуби – організаційно оформлені та стабільно функціонуючі групи однодумців, зайнятих соціально-корисною, культурно-дозвіллєвою діяльністю, які функціонують на базі самоврядування. Клуби сприяють задоволенню різнобічних інтересів і потреб у підвищенні своєї духовної культури, формують уміння самостійно висловлюватися, обстоювати свої думки, погляди і переконання. Діяльність у клубах базується на принципах добровільності, самоврядування, колективного пошуку, індивідуалізації форм і методів. За тематичною спрямованістю клуби бувають економічні, історичні, політичні, народознавчі та ін. Предметні клуби спрямовані на поглиблення знань з певних дисциплін (як правило, з дисциплін гуманітарного та природничо-математичних циклів). Клуби художньої творчості дають змогу учням займатися аматорською діяльністю, відродженням традицій народно-побутового мистецтва, залучають їх до художньої творчості (драматичні, хореографічні, хорові, музичні, вокально-інструментальні, фольклорні, фотомайстерні та ін.). Пошуково-дослідницькі клуби опираються на пошуково-дослідницьку діяльність та поглиблене ознайомлення учнів з певною проблемою, вирішують завдання формування і розвитку соціально-активної, гуманістично спрямованої особистості з глибоко усвідомленою громадянською позицією, почуттям національної самосвідомості і самобутності. Клуби технічної творчості, в яких учні розширюють і поглиблюють свої технічні знання, розвивають та удосконалюють уміння та навички експериментування, моделювання, конструювання. Клуби прикладних навичок і вмінь, в яких учні набувають навичок роботи з природним матеріалом, облаштування власного побуту, ведення домашнього господарства. Спортивні секції покликані пропагувати здоровий спосіб життя, сприяти розширенню форм дозвілля, зміцненню фізичних можливостей організму на фоні негативного впливу довкілля на здоров’я населення, забезпечувати повноцінний розвиток молоді.