Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магістерський іспит з хімії 2.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
13.12.2020
Размер:
237.59 Кб
Скачать

33.Запропонуйте перелік тем, що можуть бути винесені на години цікавої хімії. Коротко сформулюйте мету проведення цих годин.

Година цікавої хімії «Чарівниця хімія»

Мета: освітньо-навчальна: викликати в учнів інтерес до вивчення хімії; розвивати увагу, вміння спостерігати, самостійно проводити досліди, дотримуватися правил техніки безпеки; виховувати кмітливість, почуття колективізму, активність, перевірити рівень вміння використовувати набуті знання у нестандартних ситуаціях; розширити поняття про застосування різних речовин; розвиваюча: сприяти розвитку в учнів логічного мислення; виховна: формувати в учнів новітній науковий світогляд.

«Бал у королеви Хімії»

Мета: показати учням, що хімія цікава наука, яка має широке застосування у повсякденному житті, ознайомити учнів із цікавими дослідами та закріпити знання про вже знайомі, виховувати інтерес до вивчення хімії.

«Чудеса своїми руками»

Проведення лабораторних дослідів, розвиток та закріплення умінь і навичок поводження з лабораторним посудом та реактивами, зацікавлення до вивчення хімії.

«Від мурах до лимонів з медом»

Планується розглянути фізичні та хімічні властивості карбонових кислот та дослідити їх експериментально, обговорити їх знаходження у природі, біологічне значення, застосування у побуті, промисловості тощо. Звісно, заняття не обійдеться без яскравих та цікавих експериментів, до проведення яких ми запрошуємо вас приєднатись!

«Вічний супутник бога Вулкана»

Планується розглянути фізичні та хімічні властивості простих речовин Сульфуру, характеристичних сполук у найголовніших ступенях окиснення Сульфуру, їх знаходження у природі, біологічне значення, застосування у побуті, промисловості тощо.

«Хімія на кухні»

ознайомити учнів з хімічними речовинами та деякими про­дуктами які є на кухні, ознайомити з їхніми властивостями; розвивати пізнавальну актив­ність та вміння застосовувати знання в повсякден­ному житті.

  1. Запропонуйте тематичні напрями історичного аспекту змісту позашкільної роботи з хімії.

Тема 1. Донауковий період розвитку хімії.

1.1. Хімічні ремесла і хімічні знання у стародавній період. Походження хімії. Хімічні знання в перед алхімічний період. Стародавні єгипетські вчення. Грецькі елементи-стихії. Грецька атомістика. Стародавні китайські, індійські та месопотамські вчення.

1.2. Період алхімії. Ятрохімія та її результати. Алхімічний період (Александрія, арабська алхімія, алхімія в Західній Європі). Найвидатніші представники Західної алхімії. Епоха Відродження та її вплив на розвиток хімії. Виникнення та розвиток ятрохімії. Технічна хімія в ХVI–XVII ст.

1.3. Період об’єднання хімії. Хімічна революція. Розвиток хімії в кінці XVII ст. Нові уявлення про горіння. Роберт Бойль. Хіміки сучасники Бойля. Теорія флогістона. Розвиток уявлень про хімічні сполуки і атомно-корпускулярні теорії ХVІІІ ст. Розвиток аналітичної та пневматичної хімії. М.В. Ломоносов як попередник Лавуазьє. Л.А. Лавуазьє, боротьба з алхімією і теорією флогістону. Нова система хімічних знань та номенклатура. Виникнення кисневої теорії горіння. Розроблення нової теорії кислот. Закон збереження маси. Розвиток методів хімічного аналізу.