Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магістерський іспит з хімії 2.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
13.12.2020
Размер:
237.59 Кб
Скачать

9. Форми і методи організації навчально-виховної роботи в позашкільних навчальних закладах.

Наведені визначення допоможуть педагогам, по-перше, зорієнтуватись у різноманітті форм навчально-виховної діяльності, які існують у позашкільному навчальному закладі, по-друге, співвіднести існуючі організаційні форми із відповідним змістом та нормативними вимогами до його формування (за О. Биковською).

Творчі об'єднання - форма організації позашкільної освіти, яка створюється в позашкільних навчальних закладах та інших соціальних інституціях і забезпечує надання позашкільної освіти різних або одного напрямів. До типів творчих об'єднань належать гуртки, групи, секції, відділення, відділи, студії, школи, ансамблі, клуби, майстерні, лабораторії тощо. Творче об'єднання як окремий тип створюється в позашкільних навчальних закладах та інших соціальних інституціях і забезпечує надання позашкільної освіти одного профілю за різними рівнями навчання, термінами та програмами.

Гурток - як творче об'єднання, забезпечує надання позашкільної освіти одного профілю за різними рівнями навчання, термінами та однією програмою. Гурток є традиційною, базовою формою організації позашкільної освіти.

Група - як творче об'єднання, забезпечує надання позашкільної освіти одного профілю за різними рівнями навчання, термінами та програмою.

Секція - як творче об'єднання, забезпечує надання позашкільної освіти одного профілю за різними рівнями навчання, термінами та програмами. Секція переважно організовується фізкультурно-спортивного напряму позашкільної освіти.

Відділення - як творче об'єднання, забезпечує надання позашкільної освіти одного профілю за різними рівнями навчання, термінами та програмами. Відділення переважно організовується дослідницько-експериментального напряму позашкільної освіти.

Відділ - як творче об'єднання, забезпечує надання позашкільної освіти різних профілів, рівнів навчання, термінів та програм. Відділ переважно організовується одного напряму позашкільної освіти.

Студія - як творче об'єднання, забезпечує надання позашкільної освіти одного профілю, різних рівнів навчання, термінів та програм. Студія переважно організовується одного напряму позашкільної освіти.

Школа - як творче об'єднання, забезпечує надання позашкільної освіти одного профілю, різних рівнів навчання, термінів та програм. Школа переважно організовується одного напряму позашкільної освіти, поєднує декілька взаємопов'язаних предметів або поглиблене вивчення одного профілю.

Клуб - як творче об'єднання, забезпечує надання позашкільної освіти одного профілю, різних рівнів навчання, термінів та програм. Клуби організовуються з різних напрямів з метою спілкування, відпочинку і розваг.

Центр - як творче об'єднання, забезпечує надання позашкільної освіти одного профілю, різних рівнів навчання, термінів та програм. Центр, як творче об'єднання, створюється і функціонує за визначеними напрямами діяльності.

Майстерня - як творче об'єднання, забезпечує надання позашкільної освіти одного профілю, різних рівнів навчання, термінів та програм.

Лабораторія - як творче об'єднання, забезпечує надання позашкільної освіти одного профілю, різних рівнів навчання, термінів та програм

Ознайомлення із класифікацією допоможе педагогам обрати оптимальні для організації навчально-виховного процесу у гуртку методи, які відповідають цілям навчального заняття та співвіднесені з обраною формою (за Г. Пустовітом).

Група пізнавально-комунікативних методів:

- словесні методи;- наочні методи.

Група систематизуючи-перетворюючих методів:

- аналітико-синтетичні методи;- індуктивні і дедуктивні методи;- методи порівняння, аналогії та формулювання гіпотези;- репродуктивні методи.

Група навчально-перетворювальних методів:

- методи мотивації і стимулювання;- методи формування інтересу до навчання;- методи формування почуття обов'язку і відповідальності за результати навчання;- методи гри та ігрового тренінгу;- методи театралізації;

- методи змагання;

- методи переконання;

- метод висунення чітких обґрунтованих і зрозумілих учням вимог до навчання та вправляння до їх виконання;

- методи позитивного прикладу;

- методи створення сприятливих умов для спілкування в процесі навчання;

- методи заохочення і покарання;

- активні (практичні) методи;

- метод вправ;

- лабораторний метод;

- практично-трудовий метод;

- проблемно-пошуковий метод;

- метод проблемного викладу;

- частково-пошуковий метод;

- дослідницький метод;

- методи самостійної творчої роботи;

- методи візуалізації.

Виховна діяльність

Група мотиваційно-виховних методів:

Методи мотивації - відповідальності особистості в навчально-практичній діяльності в соціокультурному й соціоприродному середовищі, самоаналізу, самооцінки, роз'яснення, переконання, навіювання, рефлексії, турботи;

Методи виховання - методи всебічного впливу на особистість: бесіда, розповідь (лекція), дискусія, диспут, переконання, особистий приклад, вмовляння, роз'яснення, навіювання;

Методи формування досвіду морально доцільної поведінки і діяльності особистості - педагогічна вимога, привчання, створення спеціальних виховних ситуацій, стимулювання морально доцільної і соціально значущої поведінки та діяльності, заохочення, змагання, покарання.

Контрольно-корекційна діяльність

Група методів контролю і корекції:

- методи контролю і самоконтролю;

- методи усного контролю;

- методи письмового контролю (при видачі посвідчень про позашкільну освіту);

- методи міні-лабораторного контролю;

- методи машинного (комп'ютерного) контролю;

- методи самоконтролю.

Таким чином, основу запропонованої класифікації методів позашкільної освіти й виховання учнів складають п'ять груп методів, які логічно пов'язані між собою і мають динамічний характер