Добавил:
dipplus.com.ua Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CONTR_MEDU_6401.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
843.78 Кб
Скачать

Тема 8. Міжнародна торгівля послугами

Поняття міжнародної торгівлі послугами. Види міжнародних послуг та їх класифікація. Міжнародний ринок послуг. Особливості становлення ринку послуг у відкритій економіці України.

Інформаційні послуги як динамізуючий фактор міжнародної економічної діяльності. Зовнішня торгівля України послугами з регіонами світу.

Поняття міжнародних технологічних послуг. Інжиніринг. Консалтинг. Франчайзинг. Реклама в міжнародній економічній діяльності. Паблікрілейшнз.

Поняття лізингу. Класифікація лізингових угод. Правове регулювання лізингу в Україні.

Страхові послуги. Страхування в міжнародній економічній діяльності: світова практика та Українська специфіка.

Сучасні тенденції розвитку транспорту в контексті світової динаміки. Україна в системі міжнародних транспортних комунікацій. Геостратегічні перспективи транспортного забезпечення міжнародного співробітництва України.

Поняття та тенденції розвитку міжнародного туризму. Класифікація різновидів міжнародного туризму. Україна в міжнародних туристичних операціях: національна специфіка та задачі.

Нормативно-правове забезпечення міжнародної торгівлі послугами.

Тема 9. Міжнародні комерційні договірні відносини в меду. Інкотермс.

Договірні відносини в міжнародній торгівлі. Поняття міжнародного контракту. Структура контракту. Ціна міжнародного контракту. Умови платежів та розрахунків по експортно-імпортних операціях. Регламентація процесу укладання та імплементації міжнародних контрактів в Україні.

Поняття Інкотермс – базисних умов контрактів.

Використання Інкотермс-2010 в Україні.

Тема 10. Міжнародні валютно-фінансові операції

Міжнародні валютно-фінансові інструменти в моделі відкритої економіки.

Кредитні операції в МЕД. Міжнародні державні кредити. Приватні кредити в МЕД. Кредитна діяльність міжнародних організацій в Україні.

Ризики макроекономічної дестабілізації через відкритість фінансово-монетарної та інвестиційної сфери України. Зовнішня заборгованість України.

Умови платежів та розрахунків по експортно-імпортних операціях.

Хеджування валютних ризиків.

Нормативно-правове забезпечення міжнародних валютно-фінансових операцій.

Тема 11. Україна в економічних інтеграційних процесах

Регіоналізація – форми соціально-економічної інтернаціоналізації. Регіональна економічна інтеграція. Геоекономічна стратегія України. Нормативно-правове забезпечення реалізації геоекономічної політики України.

Задачі та умови європейської інтеграції України. Розвиток торговельно-економічних зв'язків з країнами Європи. Правові засади співробітництва України з ЄС. Україна в системі єврорегіонів.

Участь України у субрегіональних інтеграційних об’єднаннях. Інтеграційно-дезінтеграційні контроверсії СНД. Співробітництва України з країнами СНД. Проблеми та перспективи участі України в євразійських інтеграційних об’єднаннях (ЄврАзЕС, Митному союзі Республіки Білорусь, Російської Федерації, Республіки Казахстану).

Чорноморське економічне співробітництво: сутність проекту. Роль України в створенні ОЧЕС. Напрями співробітництва в рамках ОЧЕС в контексті геоекономічних альтернатив. ОЧЕС у вимірах глобальних стратегій. Особливості та задачі участі України в ЧЕС.

Роль України в створенні ОДЕР ГУАМ. Напрями співробітництва в рамках ГУАМ. Особливості та задачі участі України в ОДЕР ГУАМ.

Прикордонне співробітництво України.

Економічна взаємодія України з країнами Південної Америки.

Економічна взаємодія України з країнами Північної Америки.

Економічна взаємодія України з країнами Азії.

Економічна взаємодія України з країнами Африки.

4. Плани навчальних занять

4.1.Плани семінарських занять для студентів ОЧної форми навчання

Семінарське заняття №1: