Добавил:
dipplus.com.ua Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CONTR_MEDU_6401.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
843.78 Кб
Скачать

Тема 4. Міжнародне науково-технологічне співробітництво

Міжнародний рух технологій: предмет та сучасні тенденції. Україна на міжнародних ринках технологій. Форми, види та методи міжнародного обміну знаннями, науково-технічною інформацією, технологіями.

Інструменти науково-технічного регулювання у відкритій економіці. Інструменти захисту прав інтелектуальної власності: світова практика та реалії України.

Інформатизація як визначальний фактор моделі міжнародного співробітництва. Технополіси в стратегії розвитку України. Макроекономічна політика України в контексті сучасного НТП. Стандартизація та сертифікація як фактор та умова міжнародного співробітництва.

Особливості національного енергоспоживання. Паливний баланс в системі відкритої економіки України.

Нормативно-правове забезпечення міжнародного науково-технологічного співробітництва України.

Тема 5. Україна в процесах міжнародної виробничої кооперації

Практичні цілі міжнародної виробничої кооперації. Форми і методи виходу підприємств на зовнішні ринки. Контрактні та інвестиційні форми міжнародної виробничої кооперації України. Спеціалізація як фактор національного розвитку України.

Організаційна структура управління зовнішньоекономічною діяльністю, її особливості в залежності від методів виходу на зовнішні ринки: безпосередній вихід через власну зовнішньоторговельну фірму чи відділ зовнішньоекономічних зв’язків, вихід на зовнішній ринок за допомогою посередників.

Нормативно-правове забезпечення міжнародної виробничої кооперації України.

Тема 6. Міжнародні інвестиційна діяльність України

Сучасні особливості міжнародного інвестиційного процесу. Інвестиційні інтереси – рушійна сила руху капіталів. Трансформаційна специфіка національної участі в міжнародних ринках капіталів. Надходження ПІІ до України за галузями, країнами, інтеграційними угруповуваннями. Приватизація як інструмент залучення інвестицій до української економіки.

Спільні підприємства: поняття та специфіка розвитку спільних підприємств в Україні.

Зовнішні інвестиції України до інших країн світу за галузями, країнами, інтеграційними угруповуваннями.

Нормативно-правове забезпечення міжнародної інвестиційної діяльності України.

Тема 7. Міжнародна торгівля товарами

Торгівля товарами в системі міжнародної економічної діяльності. Форми та види експортно-імпортних операцій. Поняття та форми товарообмінних операцій. Зобов'язання щодо взаємної закупівлі товарів. Бартерні операції. Торгові компенсаційні операції. Зустрічні закупки. Авансові закупки. Викуп застарілої продукції. Операції з давальницькою сировиною. Промислові компенсаційні операції.

Товарна структура зовнішньої торгівлі України. Факторні передумови міжнародної торгівлі товарами України. Геостратегічна специфіка національної участі в міжнародній торгівлі. Особливості торгівлі товарами України з регіонами світу. Пріоритети державної політики регулювання міжнародної торгівлі України. Структура експорту. Структура імпорту. Реекспорт та реімпорт.

Організаційні форми зовнішньої торгівлі (напряму та через посередників). Поняття та види посередницьких операцій. Класифікація посередників за їх місцем на ринку. Організація експортно-імпортних операцій через посередників.

Нормативно-правове забезпечення міжнародної торгівлі України.