Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
405.5 Кб
Скачать

3. Бюджетне регулювання

У зв'язку з нестачею власних доходів у переважній більшості місцевих бюджетів при складанні та затвердженні цих бюджетів великого значення у їх збалансуванні надають бюджетному регулюванню.

Бюджетне регулювання — це система передачі частки коштів вищих бюджетів для збалансування нижчих бюджетів. Воно відбиває економічні відносини, пов'язані з територіальним розподілом та перерозподілом національного доходу для забезпечення необхідними коштами потреб соціально-економічного розвитку та соціального захисту населення відповідних адміністративно-територіальних одиниць.

Нині у практиці бюджетного планування використовуються три основні форми регулювання:

  • система процентних відрахувань нижчим бюджетам;

  • дотації;

  • субвенції.

Основною формою регулювання бюджетів є система процентних відрахувань нижчим бюджетам. Її суть полягає у тому, що частка коштів вищого бюджету надається нижчим для збалансування у вигляді частки доходів на кожне джерело, що підпадає під регулювання. При цьому проценті сума відрахувань встановлюються від регулюючих доходів, що надходять на території певної адміністративної одиниці.

Обсяг відрахувань за кожним бюджетом відображається у планах регулювання, де передбачаються такі показники: загальна сума видатків за плановим роком; сума закріплених доходів; загальний контингент регулюючих доходів за відповідним адміністративно-територіальним формуванням; процент відрахувань за кожним видом регулюючих доходів; загальна сума відрахувань на кожне джерело, що підпадає під регулювання.

При цьому загальна сума відрахувань за всіма регулюючими доходами не повинна перевищувати різниці між загальною сумою видатків на плановий рік і сумою закріплених доходів за кожним бюджетом .

План відрахувань від доходів державного бюджету України до бюджетів Автономної Республіки Крим , областей та міст Києва і Севастополя складає Міністерство фінансів України. Обсяг відрахувань затверджується Верховною Радою України в законі про державний бюджет України на плановий рік з урахуванням економічного, соціального, природного та екологічного становища відповідних територій.

До проекту закону про державний бюджет України Кабінет Міністрів України додає техніко-економічне обґрунтування відрахувань, дотацій та субвенцій бюджетам Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, яке повинно містити: статистичні дані про різницю в економічному, соціальному, природному та екологічному становищі вказаних суб'єктів; розрахунки необхідних витрат для вирівнювання економічного, соціального, екологічного стану та ефективного використання природних умов суб'єктів; інформацію про урядові та регіональні програми щодо подолання різниці між суб'єктами.

Іншою формою бюджетного регулювання є дотація, що є наданням прямої грошової допомоги нижчим бюджетам за рахунок коштів вищих бюджетів. Дотація надається, як правило, у раз і, коли виділених відрахувань недостатньо для повного збалансування нижчих бюджетів. Негативна ознака дотації проявляється у тому, що зменшується зацікавленість органів; які отримують дотацію, у мобілізації доходів.

Як третю форму бюджетного регулювання держава використовує субвенцію. Під субвенцією розуміють надання допомоги нижчим бюджетам, на заздалегідь передбачені цілі. Субвенція надається на компенсацію недоотриманих доходів у зв'язку з нерівномірністю їхнього розподілу між регіонами за умов діючої економічної системи, а також на фінансування заходів, пов'язаних із вирівнюванням соціального розвитку територій.