Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
405.5 Кб
Скачать

3. Цільова грошова допомога на проживання громадян із мінімальними доходами та інші види соціальної допомоги населенню

Цільова грошова допомога на проживання громадян з мінімальними доходами призначається органами соціального захисту населення непрацездатним громадянам-пенсіонерам , членам їхніх сімей у яких середньомісячний сукупний доход на одного члена сім'ї за три попередні місяці перед місяцем звернення за допомогою не досягав рівня малозабезпеченості, що встановлюється періодично Верховною Радою України.

Розмір такої допомоги визначається як різниця між граничною величиною середньомісячного сукупного доходу і щомісячним розміром пенсій, яка належить до виплати.

Цільова грошова допомога на проживання призначається з місяця звернення за нею строком на три місяці. При встановленні права громадян на щомісячну допомогу фактичний середньомісячний доход на одного члена сім'ї, визначений за попередні три місяці, коригується за коефіцієнтом . Коефіцієнт коригування розраховується як частка відділення мінімального розміру пенсії, що діє у місяці звернення за допомогою, на середньомісячний розмір мінімальної пенсії за три попередні місяці.

Якщо середньомісячний доход кожного члена сім'ї не сягає встановленої межі малозабезпеченості, грошова допомога на проживання громадян визначається як різниця між величиною малозабезпеченості і розміром середньомісячного доходу кожного члена сім'ї за три попередні місяці із урахуванням коефіцієнта коригування.

При визначенні середньомісячного сукупного доходу до складу сім'ї долучаються:

— чоловік, дружина, діти, які перебувають на їхньому утриманні до 18 років і старші, якщо вони одержують соціальну пенсію як інваліди з дитинства І та II груп;

— студенти вищих навчальних закладів, учні технікумів (училищ), професійно-технічних училищ віком до 18 років (у тому числі, які одержують стипендію)та віком до 23 років, якщо вони одержують пенсію у разі втрати годувальника.

Державні житлові субсидії надаються сім'ям громадян, у яких нарахована плата за житло і комунальні послуги (у межах встановлених нормативів користування житловою площею та нормативів споживання житлово-комунальних послуг)перевищує встановлену державою частку доходу (15% від середньомісячного доходу сім’ї).

Субсидія на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається лише на житлову площу, що не перевищує санітарні норми на сім'ю (21 кв. м на кожного члена сім'ї та додатково 10,5 кв. м на сім'ю). Якщо площа менша санітарних норм, то субсидія нараховується на існуючу площу і на одну квартиру (житло).

Для розрахунку суми субсидії спочатку визначають середньомісячний сукупний доход сім'ї шляхом ділення сукупного доходу сім'ї за останні три місяці на 3. Після цього визначають суму плати за житлово-комунальні послуги, яку повинна сплачувати сім'я шляхом множення середньомісячного сукупного доходу сім'ї на встановлену державою частку цих платежів у доході.

Різниця між фактично нарахованими сумами плати за житлово-комунальні послуги і сумою, яку повинна сплачувати сім'я відповідно до державної частки доходів, становить суму субсидії.

Субсидії призначаються спеціальними службами житлових субсидій, які функціонують у містах і районах.

Індексація грошових доходів населення охоплює такі доходи громадян, які не мають разового характеру. До них належать: державні пенсії, соціальна допомога, стипендії, оплата праці та інші.

Індексації підлягають грошові доходи в межах трикратного розміру мінімальної заробітної плати, причому частина доходів у межах подвійного розміру мінімальної заробітної плати індексується повністю, а решта доходу у межах мінімальної заробітної плати — у розмірі 50%.

Підвищення грошових доходів громадян, пов'язане з індексацією, здійснюється на основі індексів споживчих цін.

Джерелами підвищення доходів у зв'язку з індексацією є: для працівників підприємств, об'єднань громадян, що працюють на умовах госпрозрахунку — власні кошти суб'єктів господарювання;

для працівників бюджетних установ і організацій — кошти відповідних бюджетів;

для пенсіонерів і громадян, що отримують соціальні допомоги — кошти Пенсійного фонду України, інших соціальних фондів, а також цільові кошти відповідних бюджетів.