Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
405.5 Кб
Скачать

2. Бюджетне фінансування закладів культури і мистецтва

Згідно з бюджетною класифікацією до закладів культури і мистецтва (код 1 10000) належать:

1.Мистецтво: творчі спілки; театри; філармонії, музичні колективи й ансамблі та інші заходи та заклади з мистецтва; видатки на заходи, передбачені державними і місцевими програмами розвитку культури і мистецтва.

2. Культура: бібліотеки; музеї та виставки; заповідники; палаци і будинки культури, клуби та інші заклади клубного типу; школи естетичного виховання дітей.

3. Кінематографія.

4. Архівна справа.

5. Інші заходи та заклади у галузі мистецтва й культури.

Фінансування установ культури та мистецтва здійснюється за рахунок державного й місцевих бюджетів, а також коштів від надання платних послуг, передбачених чинним законодавством.

Основами законодавства України про культуру для фінансової підтримки цих закладів можуть утворюватися державні та місцеві фонди розвитку культури.

Установи культури і мистецтва, які фінансуються за рахунок державного та місцевого бюджетів, складають єдиний кошторис доходів і видатків, який затверджує вища організація. Планування витрат здійснюється в тому ж порядку, що і в інших бюджетних установах. Так оплата праці планується виходячи з типових штатів, встановлених для кожного виду установ залежно від обсягу їхньої діяльності (наприклад, по бібліотеках — від розміру книжкового фонду та ставок заробітної плати). Ставки заробітної плати бібліотекарів залежать від освіти, а працівників інших культурно-освітніх установ — від групи установи.

Для невеликих установ культури складаються загальні кошториси. Зведене планування здійснюється за видами установ на основі середньої кількості установ кожного типу та середньої норми витрат з виділенням витрат на оплату праці. Окремі заклади культури та мистецтва мають власні доходи від основної діяльності. Для цих установ з бюджету планується сума дотації у розмірі витрат, що не покриваються власними доходами.

3. Фінансування розвитку фізичної культури і спорту

З державного і місцевого бюджетів держава спрямовує значні кошти на будівництво спортивних споруд, придбання спортивного інвентаря і обладнання. Частина витрат здійснюється професійними спілками, добровільними спортивни­ми товариствами й іншими організаціями.

Згідно з бюджетною класифікацією до фізичної культури та спорту (код 1130000)належать:

1. Здійснення заходів з фізичної культури і спорту: утримання національних збірних команд; проведення навчально-тренувальних зборів і змагань; підготовка і участь національних збірних команд України в Олімпійських та Параолімпійських іграх; видатки на утримання центрів з інвалідного спорту і реабілітаційних шкіл; проведення навчально-тренувальних зборів і змагань та заходів з інвалідного спорту; проведення заходів з нетрадиційних видів спорту і масових заходів з фізичної культури; утримання та навчально-тренувальна робота дитячо-юнацьких спортивних шкіл; утримання апарату управління фізкультурно-спортивних організацій; капітальний ремонт, оснащення, придбання обладнання та інвентаря для баз Олімпійської підготовки; фінансова підтримка спортивних споруд; утримання рятувальних станцій на водах.

2. Державна підтримка громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості.

Планування видатків на фізичну культуру і спорт здійснюється згідно з планом проведення спортивних заходів. Якщо захід провадиться на рівні держави або на місцевому рівні, то й фінансування видатків здійснюється із відповідного бюджету.

Обсяг видатків за єдиним кошторисом доходів і видатків визначається на підставі показників, які характеризують спортивний захід: з якого виду спорту він провадиться; місце і тривалість змагань або зборів, кількість учасників та інші. Значну питому вагу становлять видатки на харчування учасників і суддів спортивних змагань та навчально-тренувальних зборів. Норми харчування встановлюються залежно від рівня змагань, їхньої тривалості та виду спорту. Видатки на придбання спеціального обладнання й інвентаря, на обмундирування учасників плануються на підставі відповідного табеля забезпечення.

У кошторисі передбачаються оплата вартості проїзду, добових і квартирних учасникам змагань і зборів, суддям, тренерам і представникам команд; оплата оренди спортивних споруд, оформлення і обслуговування змагань і зборів; видатки на нагородження команд і спортсменів й інші витрати на проведення змагань і навчально-тренувальних зборів.