Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
405.5 Кб
Скачать

2. Розпорядники бюджетних коштів, їхні функції

Розпорядниками бюджетних коштів є керівники міністерств, відомств та установ, яким надано право розпоряджатися бюджетним и асигнуваннями, наданими на відповідні заходи. Залежно від ступеня підпорядкованості й обсягу наданих прав вони поділяються на головні і нижчестоящі.

Головними розпорядниками коштів державного бюджету є міністри та керівники інших центральних органів виконавчої влади; місцевих бюджетів — керівники відділів обласних, міських, районних держадміністрацій; сільських і селищних бюджетів — голови сільських і селищних рад.

Нижчестоящі розпорядники поділяються, в свою чергу, на розпорядників коштів другого та третього ступенів. Розпорядниками коштів другого ступеня є керівники, які одержують кошти на видатки установи та розподіляють суму коштів, визначену головним розпорядником для переказу підпорядкованим їм установам, підприємствам та організаціям. Розпорядниками коштів третього ступеня є керівники, які одержують кошти лише для безпосереднього витрачання.

Здійснення операцій за видатками державного бюджету через органи Державного казначейства обов'язкове для всіх розпорядників його коштів. Міністерство фінансів України в двотижневий термін після опублікування у пресі закону України про державний бюджет України на бюджетний рік передає затверджений розпис доходів і видатків державного бюджету до головних розпорядників Головному управлінню державного казначейства. У разі неприйняття Верховною Радою України закону про державний бюджет У країни до початку бюджетного року запроваджується порядок фінансування поточних витрат, передбачений постановою КМ У від 21.02.97р.№ 180 "Про затвердження Положення про порядок складання єдиного кошторису доходів і видатків бюджетної установи, організації".

Головні розпорядники коштів за місяць до бюджетного року подають на паперових та електронних носіях дані про територіальне розташування мережі установ, підприємств та організацій, яким вони розподіляють кошти на відповідній території, Головному управлінню Державного казначейства. Головне управління узагальнює та доводить до управлінь Державного казначейства в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Про зміни за територіальним розташуванням мережі підвідомчих установ, які виникли в процесі виконання бюджету, головні розпорядники коштів повідомляють Головному управлінню Державного казначейства один раз на квартал не пізніше ніж за 20 днів до початку наступного кварталу.

Розпорядники коштів другого ступеня подають на паперових та електронних носіях дані про мережу підвідомчих установ, підприємтв та організацій у територіальному розрізі (міст, районів) територіальним управлінням Державного казначейства, які їх узагальнюють, групують за територіями і доводять до відділень Державного казначейства. Дані про зміни в територіальному розташуванні мережі підвідомчих установ подаються розпорядниками коштів один раз на квартал не пізніше ніж за 10 днів до початку наступного кварталу територіальним управлінням Державного казначейства, де їх узагальнюють, групують за територіями та доводять до районних (міських) відділень Державного казначейства.

Обсяги асигнувань, що надаються з державного бюджету, головним розпорядникам коштів доводить Міністерство фінансів України.

Головні розпорядники коштів відповідно до Положення про порядок складання єдиного кошторису доходів і видатків бюджетної установи доводять нижчестоящим розпорядникам коштів лімітні довідки про витрати з бюджету, що є підставою для складання ними єдиного кошторису.