Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
405.5 Кб
Скачать

4. Фінансування установ і заходів соціального забезпечення

За рахунок видатків бюджетів на соціальний захист і соціальне забезпечення здійснюється фінансування цілої низки установ (заходів. До таких установ належать будинки-інтернати для престарілих та інвалідів, дитячі заклади-інтернати (для малолітніх інвалідів), притулки для неповнолітніх, центри соціальних служб для молоді, клуби підлітків за місцем проживання, територіальні центри і відділення соціальної допомоги на дому, пункти тимчасового розміщення біженців, будинки-інтернати агропромислового комплексу та інші.

Особливості фінансування будинків-інтернатів для престарілих та інвалідів, а також дитячих закладів-інтернатів обумовлені особливостями їхньої фінансово-господарської діяльності. У цих установах престарілі та інваліди, малолітні інваліди перебувають на повному державному забезпеченні: отримують харчування, одяг, взуття та інші предмети першочергової необхідності, користуються медичними та культурно - освітніми послугами.

Ця категорія громадян отримує частину призначеної їм пенсії. Так, одиноким пенсіонерам, які проживають у будинках-інтернатах (пансіонатах) для престарілих та інвалідів, виплачується 25% від призначеної пенсії, але не менше 20% від мінімальної пенсії за віком на місяць. У тому разі, якщо розмір їхньої пенсії перевищує вартість утримання в цих будинках-інтернатах, виплачується сума різниці між пенсією та вартістю утримання.

Фінансування будинків-інтернатів здійснюється в межах сум, затверджених за єдиним и кошторисами доходів і видатків. Обсяг видатків цих установ залежить від виробничих показників (кількість ліжок, кількість днів функціонування 1 ліжка, зовнішня кубатура будівель та споруд, внутрішня площа приміщень тощо) та норм видатків. Витрати на заробітну плату обслуговуючого персоналу визначаються за штатним розписом , типовими штатами і ставками заробітної плати, які встановлюються у тарифікаційному списку. Витрати за іншими елементами видатків (на медикаменти та перев'язувальні матеріали, продукти харчування, придбання обладнання та інвентаря, придбання м'якого інвентаря та обмундирування, інших матеріалів і предметів, оплату послуг з утримання будинків-інтернатів, оплату комунальних послуг та енергоносіїв тощо) визначаються як і по установах охорони здоров'я.

Одним із напрямків реалізації соціальної політики в Україні є організації навчання та працевлаштування інвалідів. Навчання інвалідів може здійснюватися через систему професійно-технічних шкіл-інтернатів, куди зараховуються інваліди ІІ і ІІІ груп, які після закінчення навчання здатні працювати за обраною спеціальністю.

Органи соціального захисту населення провадять відповідну роботу з працевлаштування інвалідів, вишукують можливості щодо використання їхньої праці на окремих підприємствах, в організаціях і установах, організовують у разі необхідності перекваліфікацію, слідкують за наданням інвалідам встановлених законом пільг.

До заходів із соціального захисту і соціального забезпечення належать програми та заходи центрів соціальних служб для молоді, державних органів у справах сім'ї та молоді, державних органів у справах жінок. Видатки на фінансування цих заходів визначаються відповідно до молодіжних програм, розроблених і затверджених у встановленому порядку в межах передбачених сум.