Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзам.питання Історія економіки та економічної...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
444.93 Кб
Скачать

33. Структура і основні проблеми «Капіталу».

Марксу належить визначення капіталу, як вартості, що самозростає. У цьому визначенні криється розуміння ним суті капіталістичного виробництва: по-перше, форма власності на засоби виробництва закріплює за капіталістом право диктату щодо виробництва й розподілу; по-друге, поєднання робочої сили із засобами виробництва відбувається з волі капіталіста і в тій формі та мірі, що його влаштовують; по-третє, за робочою силою закріплюється лише право на створення вартості, частку якої капіталіст виділяє робітникові для відтворення робочої сили; по-п’яте, робоча сила стає часткою використовуваного капіталу, відбувається формальне та реальне підкорення праці капіталу; нерівноправні відносини між робочою силою і капіталістом стають причиною постійного економічного та соціального протистояння.

«Капітал» (повна назва - «Капітал. Критика політичної економії") - головна праця К. Маркса з політичної економії, що містить критичний аналіз капіталізму.

Економічна теорія Маркса народилася не в один день. Маркс присвятив створенню «Капіталу» чотири десятиліття наполегливої ​​праці. Цілком природний-але, що в різні періоди його теорія володіла різним ступенем зрілості.

Ідея «Капіталу» визрівала поступово в ході роботи. Початкове заголовок планувалося як другий випуск його роботи «До критики політич-ської економії». Рукопис 1861-1863 року, як відзначають дослідники, являла собою, по суті, другий чорновий варіант «Капіталу». Від-слушні глави і положення «Капіталу» були розроблені в різних статтях Маркса.

Робота над «Капіталом» була розпочата в середині 40-х років і велася ним до самої смерті. Коротка періодизація її виглядає наступним чином: Перша половина 40-х років - перша спроба розробити власну економічну теорію і одночасно дати критику буржуазної політич-ської економії. Середина 40-х років. Глибокий аналіз категорії суспільного вироб-ництва, що призвів до матеріалістичного розуміння історії і створенню методологічних основ економічної теорії, в «Німецькій ідеології».

Друга половина 40-х років. Початок процесу створення власне Мар-ксовой економічної теорії: «Убогість філософії», «Наймана праця і капі-тал». 50-і роки. Систематичне вивчення робіт англійських, французьких, італійських та інших буржуазних економістів в лондонських бібліотеках. Начерки критики буржуазної політекономії. До осені 1857 Марксом були детально розроблені методологічні основи його майбутньої еконо-чеський теорії, а сама теорія була вперше розвинена у великій рукописи, ство-даної в період з жовтня 1857 по травень 1858 р. і названій «Критика політичної економії». У цьому рукописі, що представляє первинний варіант майбутнього «Капіталу», Маркс вперше розробив свою теорію вартості і теорію додаткової вартості і впритул підійшов до створення теорії середнього прибутку та ціни виробництва. Відмінність первісного ва-варіанта «Капіталу» у порівнянні з його остаточним чотиритомного тек-стом, на думку фахівців, «полягає в тому, що первісний варіант« Капіталу »фіксує метод дослідження Маркса, тоді як перші три то-ма« Капіталу »(і частина 4 томи) представляють виклад предмета ». Початок 60-х років. Створення рукописи 1861-1863 рр.. - Матеріал другого випуску праці Маркса.

Останнє двадцятиріччя (1863-1883 рр..). Це був дуже плідний період в житті Маркса. Його економічні заняття в ці роки = йшли по сле-дмуть напрямками: 1) Створення до 70-ти років рукописи 2 томи «капіта-ла»; 2) Подальша розробка структури «Капіталу». Теоретична частина «Капіталу» складається з 3 томів. 1-й том (1867, 1-е російське видання 1872) присвячений аналізу процесу виробництва капіталу. 2-й (1885) - процесу обігу капіталу, 3-й (1894), що складається з двох час-тей - процесу капіталістичного виробництва, взятого в цілому.

Відомо три варіанти «Капіталу»: 1857-1859 рр.., 1861-1863 рр.., 1863-1865 рр.. «Капітал» має підзаголовок: «Критика політичної економії». Маркс кілька разів змінював загальна назва своєї праці: «Критика політи-чеський економії», «Капітал в загальному» і, нарешті, просто «Капітал». 1 том «Капіталу» складається з 7 відділів і 25 глав, а глави в свою оче-редь діляться на параграфи. Назви відділів наступні: 1) Товар і гроші. 2) Перетворення грошей в капітал. 3) Виробництво абсолютної додаткової вартості. 4) Виробництво відносної додаткової вартості. 5) Виробництво абсолютної і відносної додаткової вартості. 6) Заробітна плата. 7) Процес накопичення капіталу. 2 том «Капіталу» вводить нас у сферу обігу, причому звернення капіталістичного. Просте звернення було досліджено в 1 томі «Капі-тала» в першому відділі, особливо в 3 главі «Гроші, або обіг товарів». 2 том «Капіталу» складається з трьох відділів і 21 глав: 1) Метаморфози капіталу та їх кругообіг. 2) Оборот капіталу. 3) Відтворення і обіг усього суспільного капіталу. 3 том, озаглавлений «Процес капіталістичного виробництва, узятий в цілому», складається з 7 відділів і 52 глав. Відділи наступні: 1) Перетворення додаткової вартості в прибуток і норми прибавоч-ної вартості в норму прибутку. 2) Перетворення прибутку в середній прибуток. 3) Закон тенденції норми прибутку до зниження. 4) Перетворення товарного капіталу і грошового капіталу в товарно-торговий капітал і грошово-торговий капітал (купецький капітал). 5) Розпадання прибутку на відсоток і підприємницький дохід. Ка-живив, що приносить відсотки. 6) Перетворення додаткового прибутку в земельну ренту. 7) Доходи та їх джерела. Енгельсом даються ще і доповнення до третього тому «Капіталу», зі-стоять з двох параграфів: 1) закон вартості і норма прибутку; 2) біржа. Дослідники виділяють також в 4 том «Капіталу» (історичний) раз-справ «Теорії додаткової вартості», присвячений історії буржуазної економічної науки.