Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзам.питання Історія економіки та економічної...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
444.93 Кб
Скачать

20. Англійська буржуазна революція (1640-1660 рр.). Її соціально-економічні наслідки.

Важливою подією у становленні і розвитку капіталізму в Англії стала буржуазна революція 1640—1660 рр. Це була перша буржуазна революція "європейського масштабу", яка завдала нищівного удару по феодалізму і відкрито проголосила буржуазні порядки, проклала дорогу швидкому розвиткові капіталізму. Вона мала великий вплив на послаблення і в подальшому на ліквідацію пережитків феодалізму в інших країнах Західної Європи у XVII—XVIII ст. Економічні передумови Англійської буржуазної революції такі. 1. Розвиток промисловості на капіталістичних засадах. 2. Активізація і розвиток торгівлі. Уже в XVI ст. в Англії складається національний ринок. Виникають торгові компанії.

3. Різке зростання попиту на промислові товари у зв'язку з розвитком зовнішньої торгівлі. Стара цехова система була неспроможна забезпечити цей попит, поступаючись місцем мануфактурам у гірничій, ткацькій промисловості, суднобудуванні, виробництві зброї та інших галузях.

4. Активне впровадження капіталістичного виробництва у сільському господарстві. Аграрний сектор економіки Англії XVI—XVII ст. у розвитку капіталізму багато в чому випереджав промисловість.

5. Розшарування селянства. У XVII ст. земельні володіння заможних фригольдерів ставали все більш подібними до буржуазної власності. Дрібні фригольдери за своїм майновим станом були ближче до копігольдерів і боролися за збереження селянських наділів, общинних земель, скасування права лендлордів на сільську землю.

Внаслідок революції було ліквідовано феодальну власність на землю. Нові класи та стани отримали доступ до державної влади, було проголошено свободу промислового й торгового підприємництва, усунено основні перепони для господарського піднесення. Почав зростати обсяг багатогалузевого мануфактурного виробництва, яке стало панівним у промисловості Англії, Третина промислового населення була зайнята у сукновиробництві. Успішно розвивалися бавовняні, паперові, скляні, металургійні, кораблебудівні мануфактури. За темпами і масштабами англійська промисловість у кінці XVIII ст. зайняла перше місце в Європі.

В ході аграрного перевороту було ліквідовано дрібні селянські господарства, утверджувалась велика земельна власність лендлордів і фермерів. Сільське господарство досягло значних успіхів в агрокультурі та агротехніці, зросла врожайність зернових культур. У XVIII ст. Великобританія вивозила 20% урожаю. Вона стала країною класичного фермерського господарства.

У мануфактурний період торговельний капітал переважав над промисловим. Головними сферами вкладення капіталів у Великобританії залишалися зовнішня торгівля і морські перевезення. Велику роль в економічному зростанні Англії відіграв Навігаційний акт (1651 р.), згідно з яким зовнішньоторгові операції країни могли здійснюватися лише англійськими кораблями, або кораблями тієї країни, звідки імпортувався товар. Цей закон підірвав посередницьку торгівлю і мореплавство найбільшого супротивника Англії — Голландію. Він сприяв розвитку англійського суднобудування і мореплавства. Англія обігнала за масштабами колоніальної і торгової експансії Нідерланди, відвоювала у Франції її найважливіші володіння, захопила Індію і перетворилася на світову колоніальну імперію.