Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сергійчук О.М.,Скутіна В.І., Онищенко Н.П. Орга...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
326.14 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до проведення педагогічної практики з питань управління освітою

(на факультетах природничо-географічному, філологічному, історичному, економічному та факультеті фізичного виховання).

Педагогічна практика з питань управління освітою – це завершальний етап практичної психолого-педагогічної підготовки студентів до самостійної педагогічної діяльності. Головна мета практики – узагальнення, систематизація і поглиблення загально-педагогічних знань, умінь і навичок; систематизація і поглиблення знань з основ школознавства, а також підготовка до виконання усіх функцій керівника загальноосвітньої школи і реалізації системи навчально-виховної роботи з учнями. Особливості цієї практики полягає в тому, що студенти включаються в коло реальних проблем професійної праці вчителя, ознайомлюються з реальним змістом і обсягом цієї роботи, вивчають взаємостосунки (завуча, директора школи) у педагогічному колективі. Управлінський вплив вчителя та ефективність його діяльності відбувається за допомогою спілкування, тому завданням практики є розкриття методики управлінської діяльності. Управлінське спілкування є необхідним компонентом управлінської діяльності педагога. На відміну від попередніх практик ці практика стає комплексною.

Тривалість практики – 1 тиждень.

Мета практики:

    • ознайомити студентів із роботою керівництва навчально-виховного закладу: директора середньої загальноосвітньої школи, заступника директора з навчально-виховної роботи, методкабінету;

    • ознайомити з проведенням атестації педагогічних працівників, з оформленням документації та плануванням роботи школи;

    • ознайомитися з організацією вивчення передового педагогічного досвіду;

    • розвивати потребу студентів займатися самовихованням та самоосвітою.

Завдання практики:

  1. Закріпити і поглибити теоретичні знання студентів із школознавства, навчити застосовувати їх у практичній роботі з організації та управління навчальним закладом освіти.

  2. Поглибити у студентів любов до педагогічної професії, прагнення поповнювати педагогічні знання. вивчити керівні документи про школу.

  3. Ознайомитись з річним планом роботи школи.

  4. Вивчити функціональні обов’язки керівників школи.

  5. Ознайомитись з роботою педагогічної ради (планування, тематика засідань, етапи підготовки, протоколи).

  6. Познайомитись з організацією роботи методоб'єднань вчителів дисциплін, проаналізувати тематику засідань методоб'єднання за фахом (історії, української мови та літератури. біології, фізкультури).

  7. Проаналізувати розклад занять у одному з класів на відповідність його гігієнічним нормам.

  8. Вивчити організацію внутрішкільного контролю у школі.

  9. Вивчити організацію атестаційної роботи вчителів.

  10. Ознайомити студентів з веденням книг внутрішкільного контролю.

Зміст практики

Протягом практики студенти знайомляться з роботою директора школи. Спостерігають, як забезпечується у навчальному закладі реалізація державної освітньої політики. Як розпоряджаються шкільним майном та коштами, здійснюється фінансово-господарська робота; здійснюється контроль за ходом та результатами навально-виховного процесу; створюються умови для творчого зростання педагогічних працівників. Разом з директором школи студенти відвідують уроки за спеціальністю з наступним їх аналізом, спостерігають за організацією та проведенням внутрішкільного контролю. Студенти повинні бути присутні на нараді при директору школи або на педраді. Вони знайомляться з проведенням атестації вчителів, відповідною документацією та плануванням роботи школи.

Також студенти знайомляться з роботою заступника директора з навально-виховної роботи. Вони спостерігають, як заступник директора з навчальної роботи перевіряє виконання навчальних планів та програм, якість знань, умінь та навичок учнів; здійснюється керівництво методичною роботою з учителями школи.

Аналізують розклад занять у одному з класів на відповідність його гігієнічним вимогам, спостерігають за організацією та проведенням конкурсу "Вчитель року".

Студенти вивчають план роботи методобє'днання (за фахом), вивчають організацію передового педагогічного досвіду кращих вчителів міста та району.

Студенти знайомляться з організацією дозвілля учнів школи, наданням допомоги класним керівникам; забезпечення зв’язку з позашкільними установами та дитячими громадськими організаціями.