Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сергій Сембрат Особливості планування та органі...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
331.78 Кб
Скачать

Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди Сергій Сембрат особливості планування та організація фізичної підготовки учнів 1-4 класів

-організація

-періодізація

-планування

Київ

Знання України

2005

Сембрат С.В. Особливості планування та організація фізичної підготовки учнів 1-4 класів – К.: “Знання”, 2005. – 30c.

В учбово-методичному посібнику наведені теоретичні та експериментальні дані, що дають можливість фізкультурній та спортивній практиці проводити заняття з фізичної підготовки учнів 1-4 класів в залежності від особливостей вікового розвитку фізичних здібностей.

Наведені дані методів, засобів розвитку фізичних здібностей, організації та планування педагогічних дій в залежності від віку та статі, оцінки ефективності процесу занять фізичною культурою.

Призначається для студентів педагогічних та фізкультурних вузів, викладачів фізичного виховання та тренерів дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

Рецензенти: Л.В.Волков, доктор педагогічних наук, професор

О.М. Джус, кандидат педагогіческих наук, професор

Зміст

Вступ 3

1.Основи організації фізичної підготовки дітей 6-9 річного віку 3

2.Комплексне планування педагогічних дій у процесі фізичної

підготовки. 15

3.Реалізація педагогічних умов, спрямованих на вибіркове

удосконалення фізичних здібностей. 19

4.Планування та зміст засобів спортивно-ігрової форми фізичної підготовки. 20

Висновки 29

Література 30 Вступ

У системі фізичного виховання дітей шкільного віку особливе місце займає фізична підготовка. Рівень розвитку її компонентів – сили, швидкості, витривалості, гнучкості, на думку більшості дослідників, позитивно впливає на фізичне та психічне здоров’я підростаючого покоління.

Значна увага в дослідженнях різних авторів приділена змісту і структурі фізичної підготовки дітей молодшого шкільного віку, її спрямованості та організації.

Проте, як зазначають А.С.Вільчковський, Л.В.Волков, Т.Ю.Круцевич, О.С.Куц, Б.М.Шиян та інші, нові соціальні, економічні та екологічні умови, які виникли за останній час в Україні, потребують вивчення цілої системи педагогічних впливів і методичних положень, які б забезпечували підвищення працездатності та поліпшення здоров’я дітей.

Більшість авторів стверджує, що у фізичній підготовці дітей, на сучасному етапі, не враховуються нові наукові положення, а розроблена і рекомендована для впровадження в практику система оцінки розвитку фізичних здібностей не сприяє їх корекції і реалізації виховних та оздоровчих завдань у процесі занять фізичною культурою, які висунуті такими державними документами, як Закон України “Про фізичну культуру і спорт (1993)", Цільова комплексна програма “Фізичне виховання – здоров’я нації (1998)”, “Концепція фізичного виховання у системі освіти України (1997)”.

Проте питання, пов’язані з комплексним вихованням фізичних здібностей дітей молодшого шкільного віку, які є основою підвищення рівня їх фізичного та психологічного здоров’я, не знайшли свого наукового обґрунтування, що в значній мірі гальмує підвищення ефективності фізичного виховання молодших школярів.