Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іванка ІЕВ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
113.54 Кб
Скачать

12 Політична економія ж. Б. Сея

Ж.-Б. Сей. Основна праця – Трактат політичної економії. Теорія трьох факторів виробництва: відкинувши теорію трудової вартості, створює власну концепцію вартості трьох факторів виробництва – праці, капіталу та землі, згідно з якою "праця" породжує заробітну плату як дохід робітників, "капітал" породжує прибуток як дохід капіталістів, а "земля" – ренту як дохід землевласників, “Закон ринків Сея”: вартість суспільного продукту дорівнює сумі річних доходів. Економіка перебуває у стані рівноваги, коли сукупний попит дорівнює сукупній пропозиції. Доходи підприємця вважав винагородою за його здібності. Ж.-Б. Сей відкидає будь-яку думку про можливість експлуатації власників факторів виробництва і класів суспільства в умовах нічим не обмеженої вільної конкуренції підприємців.

13. Томас Роберт Мальтус

Мальтус був прихильником класичної течії в політичній економії, другом Рікардо, поділяв його погляди, погляди Адама Сміта, водночас критично їх переосмислюючи.

Теорія народонаселення. Виходячи з кількісних характеристик, Мальтус намагається показати, як процес відтворення населення впливає на ек процеси в сусп. На його думку, суспільство перебуває в стані рівноваги, коли кількість споживацьких благ відповідає кількості населення. За відхилення від рівноваги починають діяти сили, котрі цю рівновагу відновлюють.Мальтус доводить, що приріст населення саморегулюється передовсім обмеженістю засобів існування. Щойно кількість цих засобів зросте — зросте й населення, якщо цьому не заважатимуть якісь надзвичайні перешкоди.Приклад - зростання населення відбувається у геом прогресії, а засобів існування — в арифм. Він робить висновок, що коли населення буде подвоюватись кожні 25 років (і зростати в геом прогресії — 1,2,4,8,16,32,64...), а засоби існування за найсприятливіших умов зростатимуть в арифм прогресії (1,2,3,4,5,6,7 ...), то вже через 2 століття к-ть насел буде відноситись до засобів існування як 256 до 9, а через три століття — як 4096 до 13. Але природа сама регулює пропорції відтворення населення: надлишок населення об’єктивно приречений на злидні, голод та вимирання.

14. Генрі Чарльз Кері

Генрі Чарльз Кері (1793 – 1879). Принципи політичної економії”.

На думку Кері існує природній закон, так званий закон “зростання долі робітників у нац продукті”, який регулює відносини обміну та спожив--із зростанням продуктивності праці в міру оволодіння людини природою доля робітників у к-ті вироблених благ, що зростають, постійно збільш, в той час як частка капіталістів пропорційно зменш. Завдяки цьому забезпеч гармонія соц інтересів в сусп, що виключає будь-які протиріччя. 2 Теорією факторів в-тва, відповідно до якої 2-а фактори визначають вартість товару: природа і людина.3 теорією протекціонізму. На думку Кері невтручання держави в міжн відносини може привести нац екон до пром залежності, перетвор країни у сиров придаток на користь іншої.4 теорією збалансованого розвитку національної економіки-- протекціонізм сприяє раціональному розміщ виробництв, організацій центрів, де найкраще сполучаються промисловість і с/г  внаслідок цього краще забезпеч ринки збуту вироблених продуктів і зменш витрати на транспорт. За рахунок автономізації ек зберігається внутр ринок для власного нац. виробника.В цілому вчення Кері оптимістичне у прогресивності розвитку обумовлена особливостями, притаманними США в І половині 19ст., а саме: населення зростає, земля необмежена – родюча та дешева, інші ресурси теж безмежні та мало використані, зарплата досить висока, ціни низькі; відбувається бурхливий економічний розвиток країни.