Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іванка ІЕВ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
113.54 Кб
Скачать

43 Теорія трансакційних витрат. Економічна теорія прав власності

В останнє десятиріччя широко відомою стала теорія трансакційних витрат, яка розроблена представниками неоінституціоналізму.( Теорія трансакційних витрат. Рональд Коуз (1910р. нар.) — американський економіст англійського походження. 1991 p. він одержав Нобелівську премію за праці з проблем трансакційних витрат — «Природа фірми» (1937), «Проблеми соціальних витрат» (1960). Тоді ці публікації мало кому були відомі. А згодом про них заговорили як про епохальні праці, зокрема статтю «Проблеми соціальних витрат» визна но чи не найбільшим досягненням економічної думки після другої світової війни.)

Сюди відносять головним чином витрати обігу, тобто витрати на реалізацію товару (реклама, обслуговування ринків(витрати на пошук інформації про ціни, попит, пошук парт нерів, укладання контрактів та ін). Поняття трансакційнх витрат запровадив американський економіст Р.Коуз. Неоінституціоналісти вважають, що функція ринку полягає в економії трансакційних витрат, а головною його перевагою виступає тенденція до мінімізації витрат кожного учасника обміну на отримання інформації.

У сучасній західній економічній теорії лежать постулати неокласичної та трансакційної теорії витрат виробництва, при цьому відправними є два моменти. По-перше, витрати виробництва в їх інтерпретації є оплату придбаних факторів виробництва. Витрати виробництва розглядаються тут під кутом зору господарника, підприємця, що намагається обгрунтувати оптимальну стратегію фірми і досягти цілі отримання рівного доходу на кожну грошову одиницю, затрачену на купівлю факторів виробництва.

По-друге, у центрі класифікації витрат виробництва — взаємозв'язок між обсягами виробництва і витратами. Відповідно, витрати поділяються на ті, які залежать, і ті, які не залежать від обсягу виробленої продукції.

Залежно від значених обставин витрати поділяються на змінні та постійні, а період, протягом якого фірма приймає рішення про здійснення витрат, пов'язаних з підприємницькою діяльністю, -коротко та довгостроковий.

43/2Теорія трансакційних витрат. Економвчна теорія прав власності

Трансакцыйні витрати-це витрати ,що забезпечують перехід прав власності із одних рук до інших і охорону цих прав. Трансакцыйні витрати не повязані із самим процесом створення вартості, вони забезпечують трансакцію.

Рональд Коуз визначив трансакційні витрати як витрати функціонування ринку.Неокласична теорія розглядала ринок, як досконалий механізм ,за якого можна не враховувати витрати на здійснення угод. Проте насправді ,як показав Коуз ,такі витрати існують,і вразі кожної угоди необхідно проводити переговори ,здійснювати нагляд ,налагоджувати взаємозвязки , ліквідувати розбіжності. Ці витрати коуз назвав трансакційними.

44 Радянська економічна думка

Радянська економічна думка. ( Ред)

Ленін представник Ред у своїх працях «До характеристики економічного романтизму» «розвиток капіталізму в Росії» та інші, показав процес утворення великих господарств(крити кучі концепцію стійкого дрібного сільського госп).Також розробив теоретичні основи націоналізації і муніципалізації.Розкрив основі особливості та основні тенденції капіталістичної економіки.Розробляв питання про власність та планомірності економіки. Розробив економічну програму побудови соціалізму(розглядаючи в ній питання співвідношення економіки і політики.

Ще один представник РЕД М.Вознесенський у праці «До питання про економіку соціалізму» вжив поняття (політична економія соціалізму).Протиставляв природу екон законів капіталізму і соціалізму, твердячи ,що відбувається (революційний перехід від епохи стихійних екон законів до епохи економічних законів).

Також виділяють і інших представників РЕД Струмілін ,Преображенський, Богданов Чаянов і Кондратьєв у своїх працях порушують проблеми економічної теорії що актуальні і сьогодні.

Також потрібно виділити ще одного яскравого представника РЕД Й.Сталіна праця якого »Екон проблеми соціалізму в СРСР» стане підгруньтям для підручника політекономії.Сталін дав нове визначення «Основного економічного закону соціалізму» та порушив проблему товарно-грошових відносин при соціалізмі та виділів нову категорію товарного виробництва »народногосподарську рентабельність».