Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іванка ІЕВ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
113.54 Кб
Скачать

47. Внесок української економічної думки в світову науку

Вітчизняні вчені – економісти пов’язували причини хвилеподібного руху народного господарства, поряд з диспропорційністю, із суперечностями капіталістичного ладу, бачачи в них найбільш глибоке коріння економічних потрясінь у суспільстві.

У цілому аналіз праць вітчизняних вчених – економістів кінця 19 – першої половини 20 століття з питань циклічної динаміки ринкового господарства говорить про те, що ці дослідження не були на рівні світових досягнень у даній сфері. Праці М. Тугана - Барановського, Є. Слуцького, В.Желєзнова, К. Волого, Л. Яснопольського уважно вивчались і високо оцінювалися відомими вченими з світовим ім’ям – Й. Шумпетером, В. Зомбартом, М.Кондратьєвим, Ж. Лескюром та ін.

Саме українська наука цікавиться проблемами розвитку економічних систем. Оригінальністю відзначився перехід до функціонування економічних систем українського вченого новатора Сергія Андрійовича Подолинського. “Головною метою людства в праці – стверджував Подолинський –має бути абсолютне збільшення енергктичногобюджету”. Процитований висновок особливо актуальний сьогодні, коли проблеми енергетики у планетарному, національному і регіональному вимірах гранично загострилися.

Найяскравішим представником української економічної думки на рубежі 19 – 20 століття був класик світової політичної економії Михайло Іванович Туган Барановський, який першим здійснив синтез трудової теорії і теорії граничної цінності, заклавши нові підвалини трактування розвитку господарських систем, особливо товарно – ринкового типу

Економіко – філософська система українського мислителя, письменника і правозахисника Миколи Даниловича Руденка є істотним вкладом у розвиток фізичної економіки. Він наголошує, що в його працях розглядається “енергетика суспільства, а не політичні аспекти життя….я” Тому фізичну економіку слід сприймати як основу, на якій мають ґрунтуватися політична економія та прикладні економічні науки.

Один з важливих аспектів інтелектуального надбання подвижників української наукової фізичної школи полягає в тому., що вони створили світоглядні передумови для “розблокування” і подолання кризи в економічному знанні. Стає вкрай злободенним утвердження ідей української національної школи фізичної економії у кількох вимірах :

1) концептуальний;

2) освітньо – виховний;

3) практично – прикладний.

Поступ вітчизняної економічної систем отології ми бачимо у площині не наслідування чужих рецептів, а всебічного вивчення суто національної дійсності. У цьому переконує розвиток української наукової школи економічної системології, яка подарувала світовій науці багато яскравих імен

48. Економічне вчення м. І. Туган-Барановського

М.І.Туган-Барановський писав, що теорія граничної корисності і трудова теорія вартості не є взаємовиключними, а, навпаки, доповнюють і підтверджують один одного. Він сформулював знаменитий закон, відповідно до якого граничні корисності вільно відтворених благ пропорційні їх трудовим вартостям. М.І.Туган-Барановський обґрунтував положення, що гранична корисність вільно відтворених господарських благ пропорційна їх трудовим вартостям. Дане положення називають в економічній літературі теоремою М.І.Туган-Барановського.За Туганом-Барановским процес теорії розподілу розглядався як боротьба різних класів за частку в суспільному продукті. У росту самого продукту, тобто в розвитку виробництва, однаково зацікавлені всі класи. Що стосується внеску М.І.Туган - Барановського в його сучасні інвестиційні теорії циклів у який передбачив сучасну концепцію "заощадження-інвестиції" головним фактором циклічності, на його думку, є непропорційність у розміщенні капіталу, що підсилилася в зв'язку з обмеженістю банківських ресурсів. Його робота “Промислові кризи в сучасній Англії, їхні причини і вплив на народне життя” уплинули на розвиток даного напрямку економічної науки. У цій роботі, полемізуючи з “народниками”. М.І.Туган-Барановський доводить, що капіталізм у своєму розвитку сам собі створює ринок і в цьому відношенні не має обмеження для росту і розвитку. Туган-Барановський першим хто сформулював основний закон інвестиційної теорії циклів: фази промислового циклу визначаються законами інвестування. Порушення ж ритму економічної активності, що приводить до кризи, випливає, на думку М.І.Туган-Барановскою, через відсутність паралелізму на ринках різних сфер у період економічного підйому, розбіжності між заощадженнями й інвестиціями, через диспропорційності в русі цін на капітальні блага і споживчі товари. Основна ідея М.І.Туган-Барановского полягає в тому, що в основі загального товарного надвиробництва лежить часткове надвиробництво, непропорційний розподіл “народної праці”. Таким чином, перше являє собою своєрідне вираження другого.