Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ціноутворення.Писаченко.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 9. Біржові ціни

ЗАВДАННЯ: згідно з вихідними даними провести розрахунки біржових цін, уміти визначати вид біржової угоди, ціну біржового контракту та різні види відрахувань, які проводяться на товарній біржі.. Зробити висновки за виконаними завданнями.

МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ

Біржа – це така форма організаціїринку, за якою здійснюються вільна торгівля цінними паперами (фондова біржа), товарами (товарна біржа), наймання робітників (біржа праці) і формуються ринкові (біржові) ціни (курси) на продукцію на основі фактичного співвідношення попиту і пропозиції.

Товарна біржа є організацією, що об’єднує юридичних і фізичних осіб, які здійснюють виробничу і комерційну діяльність і має має на меті надання послуг в укладанні біржових угод, виявлення товарних цін, попиту і пропозиції товарів, вивчення, упорядкування і полегшення товарообігу та пов’язаних з ним торгівельних операцій.

Біржовий товар є об’єктом торгівлі на біржах. Характерними рисами біржового товару і сировини є: 1) масовість виробництва і споживання; 2) стандартність; 3) збереженість; 4) транспортабельність; 5) незалежність якісних ознак товарів від конкретного споживача; 6) коливання цін під впливом природних, сезонних, політичних та інших чинників.

На товарних біржах функціонують приблизно 70 видів товарів, це:

- сільськогосподарські товари і товари лісівництва та продукти їх переробки: зернові, олійно-насіннєві, живі товари і м’ясо, текстильні товари, харчові товари, товари лісівництва, натуральний каучук;

- мінеральна сировина і напівфабрикати: кольорові метали, дорогоцінні метали, товари нафтового комплексу.

Біржова угода – це письмово оформлений документ на реальний товар зі встановленими строками поставки. Угода вважається біржовою, якщо вона укладена між членами біржі на товар, допущений до обігу на даній біржі, відповідно до строку і порядку, визначених статутом і правилами біржової торгівлі.

На біржі використовуються такі поняття ціни:

Ціна продавця (пропозиції ) на біржовий товар – ціна, вказана учасником біржових торгів у заявці на продаж, а також названа ним під час торгів з метою стимулювання продажу.

Під ціною покупця розуміють ціни, вказані покупцем у заявках стосовно купівлі, а також ті, що він називає безпосередньо під час торгів, при обговоренні пропозиції продавця.

Ціна біржової угоди є остаточна з тих, які було названо покупцем (продавцем) і зафіксована біржовим маклером. Така ціна формується на базі біржової котировки ( попиту та пропозиції ) та надбавок або знижок із неї залежно від якості товару, віддалі товару від місця поставки, які вказуються у біржовому контракті. Угоду за даною ціною укладає той, хто першим прийняв пропозицію. Для завершення операції повинні бути зафіксовані три параметри: ціна, сума, строк поставки.

Залежно від типів угод, які укладаються на товарній біржі, розрізняють два види біржових цін:

1) ціни на реальні товари:

- ціна за спотовим контрактом – ціна на наявний стандартний, який протягом тижня після укладання угоди поставляється до сертифікованого біржового складу за рахунок продавця. Оплата за цим контрактом повинна бути проведена протягом двох днів після укладання угоди;

- ціна за форвардним контрактом являє собою ціну на поставку товару в майбутньому ( через місяць, три, шість, дев’ять місяців). Оплата товару має бути проведена впродовж двох днів після укладення угод. Такий контракт дає змогу гарантувати сприятливу ціну для покупця, а для товаровиробника – поповнити грошові кошти для здійснення процесу виробництва.

2) ціни на ф’ючерсні або строкові угоди.

- ціна за ф’ючерсною угодою являє собою ціну за стандартним контрактом, в якому передбачається поставка в майбутньому визначених обсягів певного виду товару певної якості характеристики. За ф’ючерсними угодами реалізується не реальний товар, а лише договір на його можливу поставку в майбутньому періоді. Згідно з ф’ючерсною угодою різницю між ціною контракту на момент її укладання та реальною ціною, що склалася на ринку на день закінчення дії контракту, виплачує або покупець або продавець.

Формула для розрахунку вартості ф’ючерсного контракту матиме такий вигляд:

Фдк=Ца+Ца*П*Д/360 (9.1)

де: Фдк – вартість діючого контракту;

Ца – ринкова ціна активу на реальному ринку;

П – банківський відсоток за депозити (плюс відсоток витрат на зберігання та транспортування);

Д – кількість днів до закінчення терміну дії ф’ючерсного контракту або його закриття.

Прибуток ф’ючерсного контракту (Пр) розраховується:

Пр=Вфк-Цфк (9.2)

де: - Вфк – вартість ф’ючерсного контракту;

Цфк – ціна ф’ючерсного контракту.

Етапи розрахунків з купівлі-продажу ф’ючерсного контракту включають:

1 етап: а) день укладення контракту (відкриття позиції);

б) реєстрація контракту в Розрахунковій палаті;

в) сплата гарантійного внеску за контракт;

г) сплата збору за реєстрацію контракту.

2 етап: а) день (період) збереження відкритої позиції;

б) розрахунки за змінною маржею;

Мм=а(Цк-Ц0) (9.3)

де: - а=+1 контракт викуплено;

- а=-1 контракт передано;

- Цк- котирувальна ціна ф’ючерсного контракту;

- Цо – ціна відкритого ф’ючерсного контракту.

в) розрахунки за початковою маржею, якщо Розрахункова палата змінила її ставки.

М=Цк*Пм/100 (9.4)

де: - Пм – ставка маржі.

Ставка початкової маржі складає 1-10% і коливається залежно від виду ф’ючерсного контракту і поточної ринкової кон’нктури.

3 етап: а) день закриття контракту внаслідок здійснення зворотньої угоди або день виконання контракту (день закінчення терміну його дії);

б)розрахунок прибутку (збитку) за закритою позицією;

Пз=Цо2-Цо1 (9.5)

де: - Цо1 – ціна купівлі ф’ючерсного контракту;

- Цо2 – ціна продажу ф’ючерсного контракту;

в) сплата збору за реєстрацію зворотньої угоди;

г) розрахунок суми грошей, яку виплачує Розрахункова палата члену Розрахункової палати (клієнту) або яку виплачує Розрахунковій палаті член Розрахункової палати (клієнт);

д) передача (одержання) біржового активу, що лежить в основі ф’ючерсного контракту.

Котирувальна ціна – ціна, визначена котирувальною комісією біржі шляхом аналізу цін біржових угод, цін продавців, цін покупців на підставі єдиних критеріїв та спеціальних методик. Розрізняють:

- котирування офіційне;

-котирування поза офіційне ( довідкове).

Котирування дає можливість оперативного прогнозування цін. Дані про котирування цін подаються спеціальною комісією на основі результатів попереднього біржового торгу. Рівень цін поточного біржового дня (Цл1) розраховується за формулою:

Цл1=Цл0*Кл1/Кл0 (9.6)

де: Цл0 – рівень цін минулого дня;

Кл1 – коефіцієнт кон’нктури ринку (співвідношення попиту і пропозиції) поточного біржового дня;

Кл0 - коефіцієнт кон’нктури ринку наступного біржового дня

До біржових торгів в операційну залу допускаються лише учасники торгів. До них відносяться біржові посередники, якими є уповноважені Біржовим комітетомособи як із числа членів біржі, так і спеціально для цього наймані, які мають досвід роботи на біржовому ринку. Ними можуть бути брокери, дилери, трейдери, клерки, маклери.

Біржовий товар можна застрахувати, тобто хеджувати.

Хеджування – це біржове страхування від несприятливих коливань цін, що базується на різниці в динаміці цін реальних товарів та цін ф’ючарсних контрактів на цей же товар. Хеджування на біржі здійснюють підприємства, приватні особи, які є учасниками ринку реальних товарів: виробники, переробники і продавці.

Приклад розв’язання задачі

У січні біржова ціна 1 т зерна пшениці з доставкою в серпні становить 500 грн. фермер вважає, що ця ціна забезпечить йому покриття витрат виробництва і вигідний прибуток (“цільова” ціна 490 грн.), але до серпня ця ціна може знизитися і він втратить у ціні. Тому, не маючи в січні реального товару, він вирішує застрахувати себе і продати на біржі контракти в кількості, еквівалентній його можливості поставити зерно борошномельному підприємству в обсязі 300 т (два контракти). До періоду (строку) поставки ціна на пшеницю впала і становить 470 грн./т. Фермер знаходить покупця на ринку реального товару (борошномельне підприємство) і продає йому всі 300 т зерна за цією ціною. Визначити дії фермера у даній ситуації та результат біржової угоди на реальному та ф’ючерсному ринках.

Розв’язання

На ринку реального товару фермер продав зерно без прибутку (втратив по 20 грн./т). Але одночасно, відкупивши на ф’ючерсному ринку (біржі) за такими ж цінами (по 470 грн.) раніше продані там два біржових контракти, він одержує від розрахункової палати біржі різницю в ціні на раніше продані там контракти (по 30 грн. в розрахунку на 1 т, тобто 500 грн.-470 грн.) і за рахунок цього перекриває втрату в ціні на ринку реального товару.

Отже, загалом (по обох ринках) кінцева ціна реалізації 1 т зерна пшениці фермером становила: 30 грн.+470 грн.=500грн. це вище від цільової ціни фермера (490 грн.), тобто використавши хеджування, він вдало застрахував себе від втрат внаслідок зниження фактичної ціни.

Задачі для розв’язання

Задача 1. У лютому біржова ціна 1 т зерна пшениці з доставкою в серпні становить 700 грн. фермер вважає, що ця ціна забезпечить йому покриття витрат виробництва і вигідний прибуток (“цільова” ціна 690 грн.), але до серпня ця ціна може знизитися і він втратить у ціні. Тому, не маючи в лютому реального товару, він вирішує застрахувати себе і продати на біржі контракти в кількості, еквівалентній його можливості поставити зерно борошномельному підприємству в обсязі 250 т (три контракти). До періоду (строку) поставки ціна на пшеницю зросла і становить 720 грн./т. Фермер знаходить покупця на ринку реального товару (борошномельне підприємство) і продає йому всі 250 т зерна за цією ціною. Визначити дії фермера у даній ситуації та результат біржової угоди на реальному та ф’ючерсному ринках.

Задача 2. Провести розрахунки прогнозованої ціни на окремі види продукції в табл. 9.1.

Таблиця 9.1

Розрахунок прогнозованої ціни на основні біржові товари

Показник

Дата попередніх торгів

Поточна дата торгів

Відхилення

“____”

“_____”

“___”

“___”

“___________________”

(назва продукції)

1. Обсяг попиту, тонн

2. Обсяг пропозиції, тонн

3. Коефіцієнт кон’юнктури (п1:п2)

4. Розмір ціни попереднього дня, грн./т

5. Ціна прогнозу наступного дня (п4*п3), грн/т

“___________________”

(назва продукції)

1. Обсяг попиту, тонн

2. Обсяг пропозиції, тонн

3. Коефіцієнт кон’юнктури (п1:п2)

4. Розмір ціни попереднього дня, грн./т

5. Ціна прогнозу наступного дня (п4*п3), грн/т

“___________________”

(назва продукції)

1. Обсяг попиту, тонн

2. Обсяг пропозиції, тонн

3. Коефіцієнт кон’юнктури (п1:п2)

4. Розмір ціни попереднього дня, грн./т

5. Ціна прогнозу наступного дня (п4*п3), грн/т

Задача 3. Продавець А продає строкові контракти на певний товар за ціною 1000дол. за контракт. Термін дії контракту – 3 місяці. Продавець розраховує, що ціни будуть знижуватися. Визначити вид біржової угоди та схему проведення розрахунків, якщо ціни на товар знизяться до 950 дол. за контракт; зростуть до 1050 дол. за контракт.

Задача 4. Підприємство “Злагода”, що займається сільськогосподарським виробництвом, має партію продукції, яку хоче реалізувати через товарну біржу:

  • зерно пшениці – 10 т за ціною 1200 грн./т;

  • зерно соняшника – 20 т за ціною 1400 грн./т;

  • зерно жита – 50 т за ціною – 800 грн./т. Продукція знаходиться на складі біржі.

ЗАТ “Млин-Хліб” подало заявку на товарну біржу про придбання партії товарів:

  • зерно пшениці – 10 т за ціною 1000 грн./т;

  • зерно соняшника – 20 т за ціною 1200 грн./т;

  • зерно жита – 50 т за ціною – 850 грн./т. з негайною поставкою.

Котирувальною комісією на день подання заявки про продаж – купівлю продукції встановлено наступні види цін:

  • зерно пшениці – 1150 грн./т;

  • зерно соняшника – 1300 грн./т;

  • зерно жита – 800 грн./т.

Визначити види цін на пропоновану продукцію, вид біржової угоди та спрогнозуйте ціну біржової угоди.

Задача 5. На товарну біржу у січні звернулося підприємство “Малахіт” з пропозицією реалізувати партію зернових у обсязі 100 т за ціною 1000 грн./т у серпні. Але було оговорено наступні умови:

  • якщо продукція на момент поставки матиме кращі якісні показники від визначених біржовим комітетом, то надбавка до ціни складе – 3%;

  • якщо гірші показники – покупцеві надається знижка – 3%;

  • витрати на транспортування оплачує покупець (їх вартість – 200 грн./т).

На дану пропозицію погодилося підприємство “Хлібодар”, що займається переробкою сільськогосподарської сировини. Визначити вид та ціну біржової угоди.

Задача 6. Підприємство “Засулля” хоче реалізувати через товарну біржу партію цукру – 50 т за ціною 2000 грн./т (продукція знаходиться на складі продавця). Покупець хоче придбати дану партію, але за ціною – 1600грн. /т. Офіційне біржове котирування на протязі дня визначило ціну на цукор 1800 грн./т. Визначити ціну біржової угоди, вид біржової угоди, місце, термін поставки та оплати товару.

Задача 7. Фермер прогнозує зібрати 2,5 тис. т пшениці, на середину серпня. Біржова ціна на його пропозицію (цільова) повинна становити 680 грн. за тонну. 12 квітня ф’ючерсне котирування вересневого контракту становить 710 грн. за тонну. Фермер вирішує хеджувати увесь врожай.

Заповнити форму перших кроків фермера на реальних і ф’ючерсних ринках у табл. 9.2.

Таблиця 9.2

Порівняльна характеристика біржових дій фермера

Ринок реальних товарів

Ринок ф’ючерсних контрактів

Дата

Дії фермера

Дата

Дії фермера

12 квітня

2 вересня

Результат

Цільова ціна 680 грн./т (2,5 тис.т)

2 вересня фермер продає свій врожай на місцевий зерноприймальний елеватор за ціною 640 грн./т і закриває свою ф’ючерсну позицію за 680 грн. визначити ціну продажу пшениці.

Задача 8. Визначити розмір первісної маржі по відкритій позиції, якщо ціна придбаного ф’ючерсного контракту – 1200 грн., процентна ставка первісної маржі – 4%.

Задача 9. Визначити розмір перемінної маржі по відкритій позиції в день її відкриття при наступних даних: контракт був проданий; котирувальна ціна ф’ючерсного контракту 180 грн.; ціна відкритого ф’ючерсного контракту 200 грн.

Ситуації

Ситуація 1. Порівняти особливості і переваги різних видів угод, які укладаються на товарних біржах у табл. 9.4.

Таблиця 9.4

Порівняльна характеристика різних видів угод на реальні товари

Види угод за строками поставки товару

Особливості угоди

Переваги у порівнянні з іншими видами угод

Спот-угоди

Форвардні угоди

Ф’ючерсні угоди

Офертна угода

Ситуація 2. Дати коротку характеристику видам біржових товарів та заповнити елементи рисунку 9.1.

Рис 9.1. Види біржового товару

Ситуація 3. Назвати і описати функції біржових посередників на товарних біржах, записати їх у вигляді таблиці та охарактеризувати кожну із них (табл. 9.5).

Таблиця 9.5

Функції біржових посередників на товарних біржах

Біржові посередники

Маклери

Агенти

Брокери

Дилери

Хеджери

Спекулянти

Ситуація 4. Пояснити на схемі взаємозв’язок продавця і покупця на біржовому ринку. Заповнити елементи рисунків 9.2 і 9.3.

Рис.9.2. Взаємозв’язок продавця з покупцем через брокера

Рис 9.3. взаємозв’язок продавця з покупцем через дилера

Ситуація 5. Вартість ф’ючерсного контракту з часу його укладання знизилась на 187 грн. хто з учасників угоди отримає збитки від зміни вартості контракту?

Список рекомендованої літератури

  1. Бойчик І.М.Економіка підприємства. Навчальний посібник. – К.: Атака, 2004. – 321-338 с.

  2. Будановська С. Кілієвич О. Мікроекономіка і макроекономіка: Підручник – К.: Основи, 199 – 452с.

  3. Герасименко В.В. Ценовая политика фирмы. – М.: Финстатинформ, 1995. – 187с.

  4. Денисова И. П. Цены и ценообразование. – М., 1997. – 64 с.

  5. Дудяк Р.П., Бугіль С.Я. Організація біржової діяльності: основи теорії і практикум: Навчальний посібник. 2-ге видання, доповнене. Львів: “Новий світ-2000”, “Магнолія плюс”, - 2003. – 360с.

  6. Економіка підприємства: Підручник/ За заг. ред. С.Ф.По кропивного. – Вид. 2-ге, перероб. та доп. –К.: КНЕУ, 2001.-528с.

  7. Економіка підприємства: Структурно-логічний навч. посібник / За ред. С.Ф.По кропивного. – К.: КНЕУ, 2001.-457с.

  8. Економіка підприємства. Збірник практичних задач і конкретних ситуацій: /Навч. посібник/ С. Ф. Покропивний, Г. О. Швиданенко, О.С.Федонін та ін.; За ред. д-ра екон. наук, проф. С. Ф. Покропивного. – К.: КНЕУ, 2000. – 328с.

  9. Ерахумович М.Л. Ценообразование: Учебно-методическое пособие. – К.: МАУП, 1998. – 100 с.

  10. Закон України “Про ціни і ціноутворення” від 03.12.1990р. (із змінами і доповненнями) // Закони України Т.1. К., 1996р.

  11. Корінев В. Л. Особливості калькулювання витрат при формуванні цінової політики підприємства // Предпринимательство, хозяйство и право. – 2000. - № 9. – С. 78, 79.

  12. Корінев В. Л. Ринкова ціна та цінова політика підприємства // Вчені записки: Наук. зб. – 1999.-№2. – С. 134-140.

  13. Котлер Ф. Основы маркетинга. – М., 1990. – 736 с.

  14. Кулішов В. В. Економіка підприємства: теорія і практика: Навчальний посібник. – К.: Ніка-Центр, Ельга, 2004. – 216с.

  15. Липсиц И. В. Коммерческое ценообразование: Учебник. – М., 1997. – 368с.

  16. Литвиненко Я. В. Сучасна політика ціноутворення: Навчальний посібник. – К.: МАУП, 2001. – 149 с.Маркетинг: бакалаврський курс: Навчальний посібник / За загальною редакцією д. е. н., проф. С. М. Іляшенка. – Суми: ВТД „Університетська книга”, 2004. – 976 с.

  17. Петрович Й.М., Кіт А.Ф., Кулішов В.В. та ін. Економіка підприємства: Підручник/ За загальною редакцією Й.М. Петровича. – Львів: “Магнолія плюс”, видавець В.М. Піча. – 2004. – 608с.

  18. П (С)БО 16 "Витрати" // Все про бухгалтерський облік. - № 37. – 2001.

  19. Про акцизний збір: Декрет КМУ від 26.12.92.

  20. Про внесення змін до Закону України: Про ціни і ціноутворення. Закон України від 17 березня 1999. №495-ХШ / Урядовий кур'єр. – 1999. - № 104. – 8 червня. - С. 4.

  21. Про збір та обов'язкове державне пенсійне страхування: Закон України від 26.06.97 р. № 400/97 - ВР // Відомості ВРУ // 1997. - № 37.

  22. Про збір та обов'язкове соціальне страхування: Закон України від 26.06.97р. № 402/97 - ВР // Відомості ВРУ // 1997. - № 37.

  23. Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності: Закон України від 18.02.1992. № 2133-12 та доповнення до нього.

  24. Про оподаткування прибутку підприємства: Закон України від 1.01.2003р.

  25. Про податок на додану вартість: Закон України від 03.04.97. № 168/97 –ВР // Відомості ВРУ // 1997. - №21.

  26. Про ціноутворення в умовах реформування економіки: Постанова КМУ від 21 жовтня 1994. №733.

  27. Про товарну біржу: Закон України від 15 квітня 1992р. // Відомості Верховної Ради України. – 1992. - №10. – С.139.

  28. Салимжанов И. К. Цены и ценообразование: Учебник. – М.: Финстатинформ, 2001. – 295 с.

  29. Семернікова І. О., Мєшкова-Кравченко Н. В. Економіка підприємства: Навчальний посібник (курс лекцій). – Херсон: ОЛДІ-плюс, 2003. – С. 256-268.

  30. Термоса Ю. Г. Ціни та цінова політика: Навч. метод, посібник. – К.: КНЕУ, 2003. - С.87.

  31. Управління зовнішньоекономічною діяльністю: Навч. посібник / Під заг. ред. А. І. Кредісова. – К., 1997. – 448с.

  32. Уткин Э. А. Цены; ценообразование. ценовая политика: Учебное пособие. – М., 1997-227с.

  33. Шкварчук Л.О. Ціни і ціноутворення: Навч. посібник. – К.: Кондор, 2003. – 248с.

  34. Шуляк П. Н. Ценообразование. – М., 1998. – 152 с.

  35. Фінансова діяльність підприємства: Підручник/ Бандурка О.М., Коробов М.Я., Орлов П.І., Петрова К.Я. – 2-ге вид., перероб і доп. – К.: Либідь, 2003. – 384с.

ПРО АВТОРА

Писаченко Тетяна Михайлівна – викладач Черкаського державного бізнес-коледжу. Закінчила Полтавський державний сільськогосподарський інститут за спеціальністю „Менеджмент організації” (1999). Спеціаліст ІІ категорії.

Навчальне видання

ПИСАЧЕНКО Тетяна Михайлівна

ЦІНОУТВОРЕННЯ.

ЗБІРНИК ПРАКТИЧНИХ ЗАДАЧ

І КОНКРЕТНИХ СИТУАЦІЙ

Редактор Азьмук Н. А.

Комп’ютерний набір Писаченко Т. М.

Коректор Курінна А. М.

Підписано до друку 31.03.05 Формат 60х84⅛

Папір офсетний. Гарнітура Times New Roman. Друк офсетний

Умов. друк. арк. 2,7. Тираж прим. Зам. № 44

Видавництво ТОВ „Інтеграл-Техноімпекс”

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]