Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ціноутворення.Писаченко.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 4. Цінова політика підприємства

ЗАВДАННЯ: уміти формувати ціну продукції на рівні підприємства, визначати склад витрат, що входять до собівартості продукції, та встановлювати на рівні підприємства гуртові та відпускні ціни. Зробити висновки за виконаними завданнями.

МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ

Загальновідомо, що існує певна залежність рівня витрат (змінних, постійних) і прибутку від обсягу виробництва. При цьому за конкретної величини постійних витрат і збільшення обсягу продукції до певного рівня її виробництво є збитковим, а після його досягнення – прибутковим.

Тому в процесі розробки проекту організації продукування нових виробів постає завдання визначення так званої точки беззбитковості (критичного обсягу виробництва у натуральному чи вартісному виразі) - . У загальному випадку обчислення величини здійснюється за формулою:

(4.1)

де Спост – постійні витрати на виробництво продукції у розрахунковому році;

Ц – продажна ціна одиниці продукції;

Сзм – змінні поточні витрати на виробництво одиниці продукції.

Критичний обсяг реалізації продукції задля одержання наперед визначеної відносної величини прибутку можна розрахувати, користуючись формулою:

(4.2)

де частка постійних витрат у валових витратах на виробництво продукції;

обумовлений коефіцієнт прибутковості, який бажано (потрібно) досягти.

На критичний обсяг виробництва та реалізацію продукції впливають різноманітні чинники цінового і витратного характеру. Зокрема, зміна критичного обсягу продукції у натуральному виразі внаслідок підвищення ціни на вихідну сировину обчислюється за допомогою формули:

(4.3)

де - індекс підвищення ціни на вихідну сировину.

Для визначення впливу підвищення продажної ціни одиниці виробу на критичний обсяг виробництва використовують формулу:

(4.4)

При визначенні одночасного впливу збільшення постійних витрат й зменшення продажної ціни на критичний обсяг виробництва використовують формулу:

(4.5)

Проектна величина продажної ціни нового виробу, що має продукуватися кількома підприємствами, обчислюється за традиційною формулою:

(4.6)

де середньозважені валові витрати на виробництво одиниці нового товару:

нормативний прибуток у розрахунку на одиницю нового товару

На рівні підприємства при формуванні собівартості на продукцію, що виробляється, прийнято розрізняти виробничу собівартість, яка включає всі витрати, понесені на виробництво продукції (виробничі запаси, оплата праці виробничих робітників, амортизація основних засобів, задіяних у виробничому процесі, та інші) та повну собівартість, яка включає виробничу собівартість, витрати на збут та адміністративні витрати.

Складання калькуляції одиниці продукції, що виробляється з окремих конструкційних матеріалів, здійснюється за традиційною методичною схемою, яка вимагає визначення у розрахунку на один виріб відповідних прямих і непрямих витрат з наступним їх підсумовуванням. Вартість конструкційних матеріалів Вм обчислюється множенням нормативної їх витрати у натуральному виразі на покупну ціну за одиницю. Питомі витрати на оплату праці включають основну заробітну плату Зпосн, додаткову заробітну плату ЗПд (у відсотках до основної) та відрахування на соціальне страхування Всс (у відсотках до основної та додаткової заробітної плати). Витрати на експлуатацію та утримання устаткування, Векс і загальновиробничі витрати Взв у розрахунку на одиницю продукції визначаються як добуток заданого їх відсотка до абсолютної величини основної і додаткової заробітної плати.

Приклад розв’язання задачі

На виготовлення виробу підприємство витрачає основних матеріалів на суму 7800 грн., допоміжних - 5750 грн. Вартість зворотних відходів 558 грн. Основна заробітна плата робітників по виготовленню виробу - 1500 грн., а додаткова - 780 грн. Плановий прибуток складе - 40% від собівартості виробу. Обчислити ціну цього виробу.

Розв’язання

Визначаємо собівартість продукції:

С= 7800+5750-558+1500+780=15272грн.

Визначаємо прибуток:

П=15272*0,4=6108,8грн.

Визначаємо ціну виробу:

Ц=15272+6108,8=21380,8грн.

Ціна виробу складає 21380,8грн.

Приклад розв’язання задачі 2

Обчислити вільну відпускну ціну з ПДВ та суму ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету, якщо собівартість одиниці продукції підприємства дорівнює 377 грн., у тому числі вартість матеріальних витрат в собівартості продукції (МВ) складає 225,3 грн. Витрати на матеріальні ресурси не враховують ПДВ, сплаченого постачальникам цих ресурсів, оскільки цей податок у витрати виробництва не включається. Рівень рентабельності заплановано у розмірі 18%.

Розв’язання

При запланованому рівні рентабельності по відношенню до собівартості виробу можемо визначити оптову ціну підприємства (Цопт), яка відповідає вільній відпускній ціні (Цвв):

Цвв=377*1,18=444,86 грн.

При ставці ПДВ 20% сума цього податку становитиме:

ПДВ=444,86*0,2=88,97 грн.

Тоді вільна відпускна ціна з ПДВ (Цвв пдв)дорівнюватиме:

Ц вв. пдв=444,86+88,97=533,83 грн.

Сума ПДВ, що сплачується виробником продукції до бюджету, дорівнює різниці між сумою податку, одержаного від покупця продукції, і сумою податку, сплаченого постачальникам матеріальних ресурсів. ПДВ, сплачений постачальникам, дорівнює:

ПДВ пост=225,3*0,2=45,06 грн.

Звідси до бюджету виробником продукції буде сплачено податок на додану вартість в сумі 88,97-45,06=43,91 грн.

Задачі для розв’язання

Задача 1. На виробничому підприємстві продукуються вироби, на виготовлення одиниці яких витрачається 60 т чавуну. Покупна ціна останнього становить 750 грн. за одну тонну. Технологічно неминучі відходи металу складають 30% від його маси. Основна заробітна плата в розрахунку на одиницю продукції дорівнює 6 грн., додаткова заробітна плата – 6% від основної зарплати, а відрахування на соціальне та пенсійне страхування згідно з діючим законодавством від суми основної і додаткової заробітної плати.

Загальновиробничі витрати по підприємству становлять 2000 тис. грн., загальногосподарські – 700 тис. грн. Загальна сума заробітної плати основних виробничих робітників за відрядними розцінками складає 1000 тис.грн. Позавиробничі витрати передбачаються в розмірі 2% від величини виробничої собівартості виробу. Очікуваний прибуток у розрахунку на одиницю продукції має дорівнювати 15% від повної її собівартості.

Визначити повну собівартість і відпускну ціну одиниці продукції продукованого на підприємстві виробу.

Задача 2. Обчислити точку беззбитковості виробництва на промисловому підприємстві, використовуючи таку інформацію. Виробнича потужність підприємства, яке виробляє один вид продукції, становить 650 тис. од. на рік. а надходження від реалізації виробів – 2600000 грн. Постійні витрати на виробництво складають 900000 грн., змінні витрати – 1360000 грн.

Розв’язання задачі здійснити аналітичним і графічним методами.

Задача 3. Визначити:

  • вільну роздрібну ціну товару, який надійшов до торговельного підприємства;

  • ціну, за якою торгове підприємство буде розраховуватися з оптовою базою;

  • прибуток промислового підприємства від реалізації даного товару.

Відомі такі дані: Витрати на сировину і матеріали – 190 грн.; затрати на обробку – 30 грн.; змінні загальновиробничі витрати – 60 грн.; нерозподілені постійні загальновиробничі витрати – 3% від виробничої собівартості; вільна відпускна ціна товару (без ПДВ) – 400 грн.; оптова націнка – 2%; торгова націнка – 8% від ціни закупівлі.

Задача 4. Питомі витрати виробництва товару становлять 70 у. о. За ціни 100 у. о. підприємство може виробити і реалізувати 7000од. на місяць. Відсоток завантаження виробничих потужностей становитиме 70%. За ціни 90 у. о. обсяги виробництва й реалізації можуть зрости до 10000 од., а виробничі потужності будуть завантажені на 100%. Яку ціну (100 у. о., 90 у.о. чи диференційовану) має підприємство запропонувати ринку, щоб отримати максимальний прибуток?

Задача 5. Підприємство зазнало витрат на куповані матеріальні ресурси в розрахунку на одиницю продукції в сумі 480 грн., в тому числі ПДВ – 80 грн. (20% від їхньої ціни без ПДВ). витрати на виробництво за економічними елементами на одиницю продукції становлять:

матеріальні витрати 400 грн. (без ПДВ)

витрати на оплату праці 163 грн.

відрахування на соціальні заходи 87 грн.

амортизація основних фондів 32 грн.

інші витрати 39 грн.

Всього повна собівартість 721 грн.

Рівень рентабельності заданий у розмірі 25%.

Визначити вільну відпускну ціну на продукцію з врахуванням ПДВ.

Задача 6. Розрахуйте ціну реалізації при виявленому попиті на продукцію фірми 500 од., якщо постійні витрати виробництва складають 450тис. грн., а змінні – 70 грн. за одиницю продукції. Фірма хоче отримати прибуток 45 тис. грн.

Задача 7. Підприємства, що виробляють однакову продукцію, мають такі витрати: на першому вони становлять – 110 грн. за одиницю продукції, на другому – 115; на третьому – 100, на четвертому – 105 грн. Ціна, за якою відбувається реалізація продукції, однакова і становить 160 грн. за одиницю продукції. Завдяки застосуванню науково-технічних розробок витрати на виробництво одиниці продукції знизилися на третьому підприємстві зі 100грн. до 80 грн., обсяг реалізації на кожному підприємстві становить 300 одиниць. Розрахуйте величину підприємницького доходу.

Задача 8. Підприємство виробляє світильники. Повна собівартість одного світильника 25 грн. Частка прибутку в ціні підприємства 38%. Ставка ПДВ – згідно з діючим законодавством. Скласти калькуляцію оптової ціни.

Задача 9. Продажна ціна на виріб, що виготовляється, в першому кварталі становила 200 грн., у другому підвищилася на 10%. Постійні витрати складають 2000 тис. грн. Питомі змінні витрати – 60 грн. Обчисліть ступінь впливу зміни ціни на критичний обсяг випуску продукції.

Задача 10. На державних підприємствах „Оріана”, „Ровента” та „Юніон” виробництво опинилося у несприятливих ринкових умовах господарювання. У зв’язку з цим виникла необхідність визначення мінімального (критичного) обсягу реалізації продукції на основі структури валових витрат на її виробництво (собівартості). Величини змінних і постійних поточних витрат на цих підприємствах наведено в табл. 1. Через два роки економічна ситуація на них має поліпшитися, і для забезпечення нормальної їх діяльності потрібно одержувати на початку очікуваного періоду прибуток, що дорівнює 10% собівартості продукції (див табл. 4.1).

Таблиця 4.1

Змінні і постійні витрати на виробництво продукції на окремих підприємствах у розрахунковому році, тис. грн.

Витрати

ДП „Оріана”

ДП „Ровента”

ДП „Юніон”

Змінні

48980

66400

73750

Постійні

32720

39800

41300

На підставі наведеної вихідної інформації розрахувати критичний обсяг реалізації продукції по кожному підприємству за умови господарювання, що склалася нині і зміниться у найближчій перспективі (через два роки).

Задача 11. На малому підприємстві витрати на оренду приміщень та їх утримання становлять 4000 тис. грн. на рік, а витрати на управління, інженерне і виробничо-господарське обслуговування та амортизаційні відрахування – 3000 тис. грн. Змінні витрати на один виріб складають 200 грн., його продажна ціна – 300 грн. Визначити мінімальний обсяг випуску продукції на рік, який забезпечує беззбитковість виробництва.

Задача 12. На підприємстві змінні витрати на одиницю продукції склали 175грн., а постійні витрати на виготовлення цієї продукції за рік – 28000 грн. Сума прибутку, яку належить отримати від продажу продукції за рік, становить 1350 шт. Визначити ціну одиниці цієї продукції.

Задача 13. Фірма, що випускає холодильники, виходячи з оцінки ринкової кон’юнктури і цін конкурентів, вважає, що роздрібна ціна на одну з моделей може бути встановлена на рівні 300 дол. Прибуток і витрати роздрібної торгівлі складають 30% ціни; прибуток і витрати оптової торгівлі – 25%. А власний прибуток фірми – 25%. Які повинні бути витрати виробництва даної моделі?

Задача 14. 1. Розрахувати:

1) оптову (відпускну) ціну підприємства, якщо собівартість реалізованої продукції в 1 кварталі – 127 грн., у 2 кварталі – 139 грн., у 3 кварталі – 154грн., у 4 кварталі – 171 грн.; витрати на збут у 1 кварталі – 8 грн., у 2 кварталі – 9 грн., у 3 кварталі – 13 грн., у 4 кварталі – 17 грн.; адміністративні витрати у 1 кварталі – 5,2 грн., у 2 кварталі – 7,3 грн., у 3 кварталі – 8,9 грн., у 4 кварталі - 11,3 грн., а прибуток становить 20% від виробничої собівартості продукції;

2) оптову ціну торгівлі, якщо витрати постачальницько-збутової організації склали 12% від відпускної ціни, а прибуток – 7%;

3) роздрібну ціну, якщо витрати торгового підприємства – 10%, а прибуток – 5% від оптової ціни торгівлі.

Визначити:

1) прибуток підприємства поквартально і за рік, якщо випуск продукції склав:

1 квартал – 15 тис. од.,

2 квартал – 13 тис. од.,

3 квартал – 14 тис. од.,

4 квартал – 15 тис. од.

2) витрати і прибуток поквартально і за рік постачальницько-збутової фірми;

3) обсяг продажу і прибуток поквартально і за рік трьох роздрібних підприємств, якщо продукція була розподілена так:

Перше підприємство:

1 квартал – 30% від загального обсягу продукції

2 квартал – 34% від загального обсягу продукції

3 квартал – 48% від загального обсягу продукції

4 квартал – 39% від загального обсягу продукції

Друге підприємство:

1 квартал – 18% від загального обсягу продукції

2 квартал – 13% від загального обсягу продукції

3 квартал – 17% від загального обсягу продукції

4 квартал – 21% від загального обсягу продукції

Третє підприємство:

1 квартал – 52% від загального обсягу продукції

2 квартал – 53% від загального обсягу продукції

3 квартал – 35% від загального обсягу продукції

4 квартал – 40% від загального обсягу продукції

Задача 15. Визначити:

1) роздрібну ціну виробу за умови, що він постачається в роздрібну мережу через двох посередників ( торгово-закупівельні організації);

2) прибуток промислового підприємства від реалізації виробу за вільними відпускними цінами;

3) структуру вільної роздрібної ціни.

Відомі такі дані: виробнича собівартість продукції – 10 грн., адміністративні витрати – 1,2 грн., витрати на збут – 7,4 грн., інші витрати – 5,4 грн., вільна відпускна ціна (з ПДВ) – 42 грн., постачальницько-збутова націнка – 25%, торгова націнка – 30% від ціни закупівлі.

Задача 16. Визначити роздрібну ціну на виріб, якщо відомо, що виробнича собівартість виробу – 38,5 грн., витрати на збут – 8%, планова рентабельність – 19%, ПДВ – 20%, націнка збутових організацій – 3%, націнка торговельних організацій – 3,5%.

Задача 17. На виготовлення виробу підприємство витрачає основних матеріалів на суму 7800 грн., допоміжних - 5750 грн. Вартість зворотних відходів 558 грн. Основна заробітна плата робітників по виготовленню виробу - 1500 грн., а додаткова - 780 грн. Плановий прибуток складе - 40% від собівартості виробу. Обчислити ціну цього виробу.

Задача 18. Загальнозаводська собівартість верстата 5 тис. грн. Витрати на реалізацію за рік складали 3216 тис. грн. Плановий прибуток підприємства– 6%, річний план реалізації верстатів – 10 тис. шт. Визначити:

1) собівартість товарної продукції ;

2) планову оптову ціну верстата.

Задача 19. Підприємство спеціалізується на виготовленні однопрофільної продукції, змінні витрати якої на одиницю продукції – 156 грн., а постійні витрати на виготовлення цієї продукції за рік – 25000 грн., сума прибутку, яку належить отримати від продажу цієї продукції за рік, – 19600 грн., обсяг продажу цієї продукції за рік становить 1280 шт. Визначити ціну одиниці цієї продукції.

Задача 20. На виготовлення пристрою підприємство витрачає основних матеріалів на суму 6200 грн., для закупки напівфабрикатів – 5200 грн. Вартість використаних відходів – 685 грн. Основна заробітна плата робітників по виготовленню пристрою – 1200 грн., сума амортизаційних відрахувань – 1020 грн., плановий прибуток – 40%. Обчислити ціну цього пристрою.

Задача 21. Продажна ціна на виріб, що виготовляється, в першому кварталі становила 200 грн., у другому кварталі підвищилась на 10%. Постійні витрати складають 2000 тис. грн. Питомі змінні витрати – 60 грн.

Обчислити ступінь впливу зміни ціни на критичний обсяг випуску продукції.

Задача 22. На виробничому підприємстві в першому кварталі поточного року змінні витрати в розрахунку на одиницю продукції склали 950 грн., ціна одиниці виробу – 1250 грн., загальні постійні витрати – 500000грн. Протягом другого кварталу цього ж року ціна на вихідну сировину підвищилась на 10%, що обумовило збільшення змінних витрат на такий самий відсоток.

Визначити, як зміна ціни на вихідну сировину вплинула на критичний обсяг випуску продукції.

Задача 23. Промислове підприємство виробляє продукцію одного найменування та реалізує її на внутрішньому ринку за ціною 230 грн. за одиницю. Питомі змінні витрати становлять 180 грн. Постійні витрати становлять разом 550000 грн. Внаслідок підвищення орендної плати постійні витрати збільшились на 8%. Крім того, кон’юнктура внутрішнього ринку спричинила зниження продажної ціни на продукцію на 5%.

Визначити, яким чином збільшення постійних витрат і зниження продажної ціни на продукцію вплинуть на розрахункову величину критичного її обсягу, який треба виготовляти на підприємстві.

Задача 24. Підготовлений до серійного виробництва новий виріб А може виготовлятися на кількох промислових підприємствах. Валові витрати на виробництво (собівартість) нового виробу на окремих підприємствах див. у табл. 4.2.

Таблиця 4.2

Складові елементи валових витрат на виробництво

нового виробу на окремих підприємствах

Група калькуляційних статей витрат

Підприємство

„Авангард”

„Промінь”

„Старт”

„Таврида”

Прямі матеріальні витрати, грн.

176,50

175,5

177,0

180,0

Заробітна плата виробничих робітників з відрахуваннями на соціальне страхування, грн.

108,5

103,75

105,0

112,5

Посередні (непрямі) виробничі витрати, грн.

388,75

385,00

386,5

395,0

Позавиробничі витрати, грн.

26,25

28,75

27,5

26,5

Максимально можливий річний випуск виробів, шт.

6000

8000

7200

1800

Прийнятна для підприємств-продуцентів норма рентабельності нового виробу дорівнює 17%.

На підставі наведених вихідних показників розрахувати:

  • середньозважені валові витрати на виробництво нового виробу на можливих підприємствах-продуцентах;

  • проектну величину продажної ціни нового виробу.

Задача 25. Київський державний завод „Авіант” започаткував виробництво пральних машин – автоматів „Либідь”. Валові витрати на виробництво (собівартість) однієї пральної машини складають (складає) 140,06 грн. Частка постійних витрат у валових витратах дорівнює 15%. Продажна ціна пральної машини-автомата становить 200 грн., а річна програма випуску нових побутових машин – 250000 шт.

Визначити критичний обсяг виготовлення пральних машин-автоматів „Либідь”, перевищення якого починає забезпечувати прибутковість нового виробництва, двома способами (аналітично-розрахунковим і графічним).

Задача 26. Визначити гуртову ціну машини, якщо відомо, що затрати на основні матеріали становлять 650 грн., на куповані напівфабрикати – 95 грн. Повернені реалізовані відходи становлять 25 грн. Трудомісткість виготовлення машини – 200 н-год. Середній розряд робітників ІІІ. Загальновиробничі витрати 18%., а адміністративні – 80% від виробничої собівартості. Річна сума витрат на збут складає 1300 грн. при реалізації за рік 60 машин. Рентабельність запланована в розмірі 17%.

Задача 27. За рік підприємством реалізовано 40 тис. кухонних комбайнів. Виробнича собівартість комбайна 180 грн. Річні витрати по реалізації становлять 2010 грн. Прибуток повинен становити 10% від повної собівартості реалізованої продукції. Визначити гуртову ціну підприємства кухонного комбайна.

Задача 28. На заводі в порядку кооперування виготовляються корпуси редуктора. На одну деталь витрачається 55 кг чавуну за ціною 680 грн./т. Відходи становлять 15%. Вони реалізуються по 100 грн./т. Корпуси проходять обробку в двох цехах – ливарному і механічному. Основна заробітна плата на виріб в ливарному цеху – 8 грн., а в механічному – 3,3 грн. Загальновиробничі витрати в ливарному цеху – 250%, в механічному – 180%; адміністративні – 80%; витрати на збут – 3%. Плановий рівень рентабельності виробу – 26%. Визначити гуртову ціну одного корпуса.

Задача 29. Встановити гуртову ціну колінчатого вала. „Чорна” вага штампованої заготовки 45 кг, чиста вага колінчатого вала 35,4 кг. Ціна штампованої заготовки 226 грн., ціна 1 т відходів 800 грн. Основна заробітна плата складає 3,56 грн., загальновиробничі витрати по кошторису – 150%; адміністративні – 110%; витрати на збут – 5%. Планова рентабельність виробу становить 17%.

Задача 30. Обчислити вільну відпускну ціну з ПДВ та суму ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету, якщо:

повна собівартість од. прод., (грн.) – 230;

у т.ч. матеріальні витрати, (грн.) – 198;

рівень рентабельності, % - 25%

Задача 31. Скласти калькуляцію виробу і знайти ціну виробника за такими даними: для виготовлення виробу використовується пластмаса і бронза, витрати яких відповідно 0,2 кг і 0,4 кг. Ціна матеріалів: 600 грн. і 4000грн. за тону. Основна заробітна плата – 180 грн., додаткова – 15%. Витрати на утримання та експлуатацію устаткування – 90%, загальновиробничі витрати – 120%, адміністративні витрати – 110%, витрати на збут – 5% від собівартості. Рентабельність виробника – 10%, ПДВ – згідно з чинним законодавством.

Задача 32. Визначити роздрібну ціну на холодильник-бар за такими даними:

  • матеріальні витрати – 144,31 грн.;

  • основна заробітна плата – 15,0 грн.;

  • додаткова заробітна плата – 11% від основної;

  • амортизація устаткування – 90%;

  • загальновиробничі витрати – 250%;

  • адміністративні витрати – 90%;

  • витрати на збут – 25%;

  • інші операційні витрати – 15%;

  • рентабельність виробу – 15%;

  • торгова надбавка – 7%.

Задача 33. Скласти калькуляцію виробів АП-1 і АП-2, для виготовлення яких використовується сталеве лиття і бронза, за даними:

  1. Витрати матеріалів на один виріб

для АП-1: сталь/бронза 1,1/0,2 кг;

для АП-2: сталь/бронза 1,9/0,3 кг.

  1. Ціна матеріалів за 1 т відповідно:

сталь –950 грн.;

бронза – 3500 грн.

  1. Основна заробітна плата робітників:

АП-1 – 155 грн.:

АП-2 – 160 грн.

  1. Додаткова заробітна плата – 12%.

  2. Планом передбачено виготовити за рік (разом двох видів виробів) – 3 тис. шт.

  3. Витрати на утримання та експлуатацію устаткування (амортизація) – 2900 грн.

  4. Загальновиробничі витрати – 2000 грн.

Задача 34. Скласти очікувану калькуляцію одиниці продукції А, виходячи з такої інформації. За попередніми розрахунками, витрати конструкційних матеріалів на одиницю виробу мають становити: сталі – 3,2 кг, бронзи – 0,8 кг. Покупна ціна цих матеріалів дорівнює відповідно 980 і 4000 грн. за 1 т. Основна заробітна плата виробничих робітників складатиме 1,5 грн., додаткова заробітна плата – 12% від основної, відрахування – згідно з чинним законодавством, від основної та додаткової заробітної плати. Витрати на експлуатацію та утримання устаткування очікуються в розмірі 90% і загальновиробничі витрати – 60% від основної заробітної плати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]