Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ціноутворення.Писаченко.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 2.Види цін та їх регулювання

ЗАВДАННЯ: закріпити теоретичні знання студентів за темою у вигляді розв’язання практичних завдань, навчити аналізувати види цін та фактори, що на них впливають. Провести розрахунки ціни на товари (послуги): уміти визначати відпускну ціну виробника, оптово-посередницькі ціни, роздрібні ціни. Зробити висновки за виконаним завданням.

МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ

Кожний вид ціни складається з окремих частин, які називаються елементами. До елементів ціни належать: собівартість (С), прибуток (П), мито (М), акцизний збір (АЗ), податок на додану вартість (ПДВ), посередницько-збутова націнка (Нп), торговельна надбавка (Тн).

Собівартість та прибуток є обов'язковими елементами ціни, тому що відшкодування витрат і отримання прибутку є невід'ємною умовою виробництва продукції.

Склад роздрібної ціни (Цр) на вітчизняні товари, яка містить у собі максимальну кількість елементів, можна записати таким чином:

Цр = С + П + АЗ + ПДВ + Нп + Тн (2.1)

с обівартість прибуток АЗ ПДВ Націнка посередника Торгова націнка

ціна підприємства

відпускна ціна виробника

відпускна ціна посередника

роздрібна ціна

Рис.2.1. Поелементний склад ціни.

Ціни на товари і послуги залежно від суб’єктів товарно-грошових відносин поділяються на:

- ОптовІ цінИ підприємства – ціни, по яким підприємства, виробники реалізують продукцію споживачам, іншим підприємствам і організаціям.

Оптова ціна підприємства

витрати прибуток націнки ПДВ АЗ

(собівартість) (знижки)

Рис.2.2 Структура оптової ціни підприємства

Оптові ціни, за якими проводяться розрахунки між постачальниками й покупцчми, вбирають у себе податок на додану вартість і (в разі реалізації високорентабельної продукції) акцизний збір.

- Роздрібні ціни – це ціни, по яких товари реалізуються в роздрібній торгівлі населенню, підприємствам і організаціям.

- закупівельні ціни – це ціни, за якими підприємства (заготівельні, промислові з переробки сільськогосподарської сировини) купують у сільгоспвиробників і населення сільськогосподарську продукцію.

У залежності від ступеня свободи (лібералізації) ціни поділяються на:

- Вільні ціни – ціни, що складаються на ринку під впливом кон'юнктури незалежно від державних органів.

- Регульовані ціни – ціни, що складаються під впливом попиту та пропозиції, але відображають при своєму формуванні певний вплив державних органів, або за допомогою прямого обмеження їхнього росту чи зниження, або шляхом регламентації рентабельності.

- Фіксовані ціни – це ціни, установлені державними органами на обмежене коло товарів.

Всі товаровиробники та інші суб’єкти підприємницької діяльності на ринку виступають поперемінно то як покупці товарів і послуг, що використовуються ними на виробництво, торгівлю, організацію посередницької діяльності, надання послуг тощо, то як продавці готової продукції свого виробництва або товарів, придбаних на “стороні”. Як покупець засобів і предметів праці, товарів кожне підприємство сплачує податок на додану вартість своїм постачальникам, яке включається в ціну (тариф) усіх товарів, робіт, послуг, крім тих, щодо яких у законодавчому порядку прийняте рішення про звільнення від оподаткування.

На окремі високорентабельні товари, а також на деякі товари, за якими за даних умов відсутня конкуренція у сфері виробництва і продажу (монопольні товари), держава встановлює спеціальний непрямий податок – акцизний збір. Який включається в ціну товару.

Суми акцизного збору на закуплені підакцизні імпортні товари обчислюються також у два способи:

- у відсотках до митної вартості (з урахуванням суми мита та митних зборів, сплачених імпортером при оформленні митних процедур) з перерахуванням у національну валюту України за курсом Національного банку на дату подання вантажної митної декларації;

- у фіксованих ставках у євро на одиницю кількості, ваги, обсягу підакцизних товарів.

Сума акцизного збору та податку на додану вартість перераховується до державного бюджету.

При розрахунку ціни товару вихідною базою для нарахування кожного послідуючого елемента у складі ціни є сума попередніх.

Приклад розв’язання задачі

Визначити, якою повинна бути повна собівартість одиниці продукції, якщо рентабельність її виробництва складає 30%, збутова і торгова націнка відповідно 15 і 20%, роздрібна ціна одиниці продукції з ПДВ – 250 грн.

Розв’язання

Ціна реалізації визначається за формулою:

Ц = Св + П + ПДВ + Зн + Тн

Визначаємо торгову націнку:

Тн = 250*20 %: 120% = 41,6 грн.;

Ціна реалізації без врахування торгової націнки:

250 – 41,6 = 208,4 грн.;

Визначаємо збутову націнку:

Зн = 208,4*15 %: 115% = 27,2 грн.;

Ціна реалізації без врахування торгової та збутової націнки :

250 – 41,6 – 27,2= 181,2 грн.;

Визначаємо розмір ПДВ:

ПДВ = 181,2*20 %: 120% = 30,2 грн.;

Ціна реалізації без врахування торгової , збутової націнки та ПДВ:

250 – 41,6 – 27,2 – 30,2 = 151 грн.;

Визначаємо розмір прибутку:

П = 151*30 %: 130% = 34,8 грн.;

Визначимо собівартість продукції:

250 – 41,6 – 27,2 – 30,2 – 34,8= 116,2 грн.;

Отже, повна собівартість продукції становить 116,2 грн.

Задачі для розв’язання

Задача 1. Собівартість продукції складає 12,0 грн., планова рентабельність реалізації 24%, а торгова націнка – 20%. ПДВ – згідно з діючим законодавством. Визначити роздрібну ціну товару.

Задача 2. Визначити роздрібну ціну підакцизного виробу, якщо ставка акцизного збору – 45%, торгова націнка – 12%, собівартість підакцизного виробу склала 5 грн., планова рентабельність від реалізації 20%. ПДВ – згідно з діючим законодавством.

Задача 3. Визначити роздрібну ціну продукції С, якщо затрати виробництва становлять 25 грн., планується отримати 6 грн., прибутку на одиницю продукції, ставка акцизного збору – 14%. Торгова націнка – 6%., ПДВ – згідно з діючим законодавством.

Задача 4. Роздрібна ціна телевізора 1200 грн. Товар постачається від виробника безпосередньо в магазин. Торгова надбавка – 25% від вільної відпускної ціни. Прибуток підприємства-виробника становить 35% від собівартості. Визначити собівартість і прибуток підприємства-виробника, а також питому вагу кожного елементу в роздрібній ціні товару.

Задача 5. Визначити, якою повинна бути повна собівартість одиниці продукції, якщо рентабельність її виробництва складає 30%, збутова і торгова націнка відповідно 15 і 20% , роздрібна ціна одиниці продукції з ПДВ – 250 грн.

Задача 6. Визначити оптову ціну підприємства, прибуток підприємства в розрахунку на 1 виріб. Вихідні дані: роздрібна ціна виробу – 200 грн., ПДВ– 40 грн. націнка посередницької організації – 20 грн., торгова знижка 15% до роздрібної ціни, повна собівартість виробів – 90 грн.

Задача 7. Визначити вільну відпускну ціну продукції А промислового підприємства на основі даних:

- собівартість підакцизної продукції становить 250 грн.;

- планова рентабельність продукції становить 25%;

- ставка акцизного збору – 30%, ПДВ – згідно з діючим законодавством;

- торгова націнка –15%.

Задача 8. Визначити, яким повинен бути прибуток товаровиробника при випуску 1000 штук виробів, якщо витрати на виробництво і збут одного виробу складають 6,5 грн., роздрібна ціна з ПДВ – 16,56 грн., збутова і торгова націнка відповідно – 15 і 20%.

Задача 9. Визначити кількість виробленої на підприємстві продукції, якщо:

- виторг від її реалізації з урахуванням ПДВ склав 59040 грн.,

- витрати на виробництво одиниці продукції – 20 грн., на збут - 2,5% від витрат на виробництво, а рентабельність продукції –20%.

Задача 10. Визначити:

1) роздрібну ціну виробу за умови, що він постачається в роздрібну мережу через двох посередників (торгово-закупівельні організації);

2) прибуток промислового підприємства від реалізації виробу за вільними відпускними цінами;

3) структуру вільної роздрібної ціни,

якщо відомі такі дані: виробнича собівартість продукції – 10 грн., адміністративні витрати – 1,2 грн., витрати на збут – 7,4 грн., інші витрати – 5,4 грн., вільна відпускна ціна з ПДВ – 42 грн., постачальницько-збутова націнка – 25%, торгова націнка – 30% від ціни закупівлі.

Задача 11. Повна собівартість одного килима 200 грн. Прибуток - 38% у ціні підприємства, акциз - 20%. ПДВ - 20%. Торгова надбавка - 25%. Визначити роздрібну ціну килима.

Задача 12. Визначити вільну відпускну ціну продукції А промислового підприємства на основі даних: собівартість підакцизної продукції становить 250 грн.; планова рентабельність продукції становить 25%; ставка акцизного збору – 30%; ПДВ згідно з діючим законодавством; торгова націнка - 15%.

Задача 13. Визначити прибуток підприємства в розрахунку на один виріб, оптову ціну підприємства, відпускну ціну з ПДВ, постачальницько-збутову націнку, торгову надбавку. Вихідні дані: комерційна собівартість – 56грн., ПДВ - 20% до відпускної ціни підприємства; постачальницько-збутова націнка посередницької організації - 25% від покупної ціни, роздрібна ціна - 126 грн.

Задача 14. Визначити оптову та роздрібну ціну підприємства. Вихідні дані: повна собівартість виробу - 40 грн., рівень рентабельності витрат - 20%, податок на додану вартість - 6 грн., націнка посередницьких організацій – 5грн., торгова надбавка - 15% до відпускної ціни посередників.

Задача 15. Визначити, якою повинна бути собівартість одиниці продукції, якщо рентабельність її виробництва складає 30%, збутова і торгова націнка відповідно 15 і 20%, роздрібна ціна одиниці продукції з ПДВ - 250грн.

Задача 16. Визначити оптову ціну підприємства, прибуток підприємства в розрахунку на один виріб. Вихідні дані: роздрібна ціна виробу– 200 грн., ПДВ - 40 грн., націнка посередницької організації – 20 грн., торгова знижка 15% до роздрібної ціни, повна собівартість виробу 90 грн.

Задача 17. Визначити:

1) прибуток промислового підприємства від реалізації даного товару;

2) вільну роздрібну ціну товару, який надійшов до торговельного підприємства;

3) ціну, за якою торгове підприємство буде розраховуватися з оптовою базою.

Відомі такі дані: витрати на сировину і матеріали – 190грн., затрати на обробку – 30грн., змінні загальновиробничі витрати – 60грн., нерозподілені постійні загальновиробничі витрати 3% від виробничої собівартості; вільна відпускна ціна товару (без ПДВ) – 400грн, оптова націнка – 2%, торгова націнка 8% від ціни закупівлі.

Задача 18. Визначити:

а) прибуток підприємства в розрахунку на один виріб;

б) оптову ціну підприємства;

в) відпускну ціну підприємства з ПДВ;

г) постачальницько-збутову надбавку;

д) торгову надбавку;

е) роздрібну ціну виробу;

ж) структуру роздрібної ціни.

Вихідні дані:

комерційна собівартість виробу – 90 грн.;

рівень рентабельності – 25% до собівартості;

акциз – 15 грн. на одиницю виробу;

податок на додану вартість – 10% від оптової ціни підприємства без ПДВ;

постачальницько-збутова надбавка посередницької організації – 20% від покупної ціни;

торгова надбавка – 10% від продажної ціни посередницької організації.

Задача 19. Визначити:

а) прибуток підприємства в розрахунку на один виріб;

б) оптову ціну підприємства;

в) відпускну ціну підприємства з ПДВ;

г) постачальницько-збутову надбавку;

д) торгову надбавку;

е) структуру роздрібної ціни.

Вихідні дані:

комерційна собівартість виробу – 56 грн.;

рівень рентабельності – 25% до собівартості;

податок на додану вартість – 20% від відпускної ціни підприємства без ПДВ;

постачальницько-збутова надбавка посередницької організації – 25% від покупної ціни;

роздрібна ціна – 126 грн.

Задача 20. Собівартість ювелірного виробу становить 1200 грн., а прибуток підприємства-виробника – 40% від собівартості. Ювелірний виріб надходить у роздрібну мережу без посередника. Торгова націнка – 14% від відпускної ціни. Визначити роздрібну ціну ювелірного виробу, а також питому вагу кожного елемента в роздрібній ціні.

Задача 21. Роздрібна ціна пляшки пива 0,5 л – 1,6грн. Пиво надходить в магазин безпосередньо від підприємства-виробника, прибуток якого становить 30% від собівартості. Торгова націнка – 25% від вільної відпускної ціни. Визначити собівартість і прибуток підприємства-виробника, а також питому вагу кожного елемента в роздрібній ціні.

Задача 22. Визначити ціну реалізації продукції А промислового підприємства на основі даних:

Собівартість підакцизної продукції становить 104 грн.;

Планова рентабельність - 25%;

Ставка акцизного збору –50%;

ПДВ – згідно з діючим законодавством.

Задача 23. Визначити роздрібну ціну виробу і скласти структуру роздрібної ціни за таких умов:

  • собівартість виробу – 10 грн.;

  • вільна відпускна ціна з ПДВ – 42 грн.;

  • збутова надбавка – 25%;

  • торгова надбавка – 20%;

  • податок на додану вартість – 20%.

Задача 24. Собівартість однієї пари чоловічого взуття складає 100 грн., прибуток підприємства – виробника – 20% до собівартості. Товар надходить через оптову базу. Оптова надбавка – 10% від вільної відпускної ціни, торгова надбавка – 7%. Визначити роздрібну ціну однієї пари, а також питому вагу кожного елементу роздрібної ціни.

Задача 25. Спираючись на умовні дані розрахувати такі показники:

- вільну відпускну ціну виробу;

- суму акцизного збору;

- суму ПДВ;

- збутову націнку;

- торговельну надбавку;

- вільну роздрібну ціну виробу.

Обчислені показники внести в табл. 2.1, розрахувати структуру роздрібної ціни і зробити відповідні висновки.

Таблиця 2.1

Вихідні та розрахункові дані задачі

п /п

Показники

Результат, грн.

Структура, %

1

Повна собівартість виробу

2

Вільна відпускна ціна виробу

3

Сума акцизного збору

4

Сума ПДВ

5

Збутова націнка

6

Торговельна надбавка

7

Роздрібна ціна

100

Вихідні дані:

Повна собівартість виробу, (грн.) – 110 грн.;

Рівень рентабельності, % - 10%;

Ставка акцизного збору, (%) – 15%;

Ставка ПДВ, (%) – згідно діючого законодавства:

Збутова націнка,(%) – 10%;

Торговельна надбавка, (%) – 12%.

Задача 26. Собівартість легкового автомобіля складає 3150 грн. Прибуток автозаводу – 25% до собівартості. Автомобіль з автозаводу поступає в роздрібну торгівлю. Торгова надбавка – 30%, ставка АЗ – 20%, ПДВ – 20%. Визначити роздрібну ціну автомобіля і скласти її структуру.

Задача 27. Шампанське продається в магазині по 10 грн. за 1 пляшку і надходить безпосередньо від виробника. Торгова надбавка – 25% від вільної відпускної ціни. Прибуток виробника – 20% до собівартості. Ставка АЗ – 12%, ПДВ – 20%. Визначити собівартість і прибуток товаровиробника, скласти структуру роздрібної ціни.

Задача 28. Визначити ціну реалізації 1 кг цукру у підприємства – виробника. Собівартість виробництва 1 кг цукру – 1,15 грн., прибуток – 9,6% до собівартості. Ставка АЗ – 30%, ПДВ – 20%. Скласти структуру роздрібної ціни.

Задача 29. Визначити структуру роздрібної ціни костюму, що реалізується приватним магазином. Собівартість костюму – 800 грн., вільна відпускна ціна з ПДВ – 1200 грн. роздрібна ціна – 1800 грн.

Задача 30. Визначити ціну пропозиції і витрати товаровиробника, якщо ціна реалізації товару в структурі складає 100 грн., частка оптової і роздрібної націнки – 15 і 20%. Рентабельність продукції – 30%

Задача 31. Спираючись на умовні дані розрахувати такі показники:

- оптову ціну підприємства;

- суму ПДВ;

- збутову націнку;

- торговельну надбавку;

- вільну роздрібну ціну виробу.

Обчислені показники внести в табл. 2.2, розрахувати структуру роздрібної ціни і зробити відповідні висновки.

Таблиця 2.2

Вихідні та розрахункові дані задачі

п /п

Показники

Результат, грн.

Структура, %

1

Повна собівартість виробу

2

Оптова ціна підприємства

3

Сума ПДВ

4

Збутова націнка

5

Торговельна надбавка

6

Роздрібна ціна

100

Вихідні дані:

Повна собівартість виробу, (грн.) – 270 грн;

Рівень рентабельності, % - 30%;

Ставка ПДВ, (%) – 0%

Збутова націнка,(%) – 15%;

Торговельна надбавка, (%) – 10%.

Задача 32. Собівартість виробництва одного кілограма пшеничного хліба складає 1,12 грн., на цю продукцію встановлена гранична норма рентабельності 15%. Визначити оптову ціну підприємства (без ПДВ).

Задача 33. Для підприємства-виробника продуктів дитячого харчування гранична норма рентабельності встановлена 20%. Визначити ціну реалізації продукції, якщо собівартість одиниці продукції становить 4,56 грн. підприємство реалізувало у звітному періоді 25640 одиниць продукції.

Задача 34. Договірна ціна (без ПДВ) за 10тис. м тканини, яку закуповує підприємство у вітчизняного постачальника складає 108 тис. грн. визначити суму ПДВ та ціну даної партії товарів.

Задача 35. Фабрика шкіргалантереї за березень поточного року відвантажила покупцям 1400 пальт із натуральної шкіри, договірна ціна яких (без акцизного збору і ПДВ) складає 375,8 тис.грн. Ставка акцизного збору на одяг з натуральної шкіри – 35%. Визначити суму акцизного збору, ПДВ та вартість усієї партії товарів.

Задача 36. пивзавод за квітень поточного року відвантажив покупцям 18000 декалітрів пива, договірна ціна якого (без акцизного збору і ПДВ) – 10,60 грн. за один декалітр. Акцизний збір на пиво вітчизняного виробництва – 0,6 євро за один декалітр (курс гривні до євро – 6,5 грн.) Визначити суму акцизного збору, ПДВ та відпускну ціну на весь обсяг відвантаженого пива.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]